Kuri ir slavenākie ārzemju "rusofili"?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Stīvens Sīgals.
Stīvens Sīgals. Foto: Reuters/ScanPix

Aizvadītajā nedēļā Puškina mākslas muzejā Maskavā notika starptautisks "rusofilu" kustības dibināšanas kongress. Šajā pasākumā varēja pārliecināties, kuri ir Kremļa lielākie ārzemju draugi, ziņo britu laikraksts "The Guardian". 

Kā norāda laikraksts, starp kongresa viesiem bija amerikāņu aktieris Stīvens Sīgals, bijušā Francijas prezidenta Šarla de Golla mazdēls, kā arī itāļu princese, kas plašākai sabiedrībai pazīstama ar saviem Tolkīna tulkojumiem.

"Es esmu šeit, lai veicinātu mieru un draudzību, es uzskatu, ka konfliktu Ukrainā ir izraisījušas anglosakšu intereses... Es domāju, ka tās pakļauj pasauli briesmām, es esmu šeit, lai cīnītos pret tām," sacīja bijušā Francijas prezidenta Šarla de Golla mazdēls Pjērs de Golls. 

Pjēra de Golla izteikumi jau iepriekš ir izraisījuši neizpratni Francijā. Februārī intervijā franču laikrakstam "Le Parisien" viņš paziņoja, ka Rietumi "diemžēl ir ļāvuši (Volodimiram) Zelenskim, viņa oligarhiem un neonacistu militārajām grupām ieslēgties kara spirālē".

Īvs de Golls, Pjēra vecākais brālis, laikrakstam "Le Parisien" sacīja, ka viņa brāļa uzskati nav attiecināmi uz pārējiem de Gollu ģimenes locekļiem.  

Kā norāda "The Guardian", Pjērs de Golls nevēlējās komentēt sava brāļa viedokli, viņš arī izvairījās no jautājuma, vai de Gollu uzvārds varētu tikt izmantots, lai leģitimizētu karu Ukrainā. Viņš gan lepni piesauca savu vectēvu, kad viņam uz skatuves jautāja par konfliktu.

"Manam vectēvam bija ļoti labas zināšanas arī par Krievijas vadītājiem un tautu. Viņš diezgan labi apzinājās Eiropas un Francijas intereses un nepieciešamību sadarboties ar Krieviju. Arvien vairāk cilvēku apzinās, ka šis konflikts tika radīts, lai izjauktu Eiropas vienotību," norādīja de Golls.

Pasākumā piedalījās arī Bulgārijas nacionālās "rusofilu" kustības līderis un bijušais parlamenta deputāts Nikolajs Malinovs. Viņš, atklājot pasākumu, akcentēja, ka esot pienācis laiks "gaismas spēkiem sakaut tumsas spēkus".

Tikmēr pašā Bulgārijā Malinovam izvirzītas apsūdzības par spiegošanu, un nesen, pamatojoties uz tā dēvēto Magņicka likumu, viņš pakļauts ASV sankcijām par kukuli tiesnesim, kas ļāvis viņam izbraukt no valsts, lai saņemtu Krievijas diktatora Vladimira Putina pasniegto apbalvojumu. Sankcijas piemērotas arī šim tiesnesim.

Februārī Vašingtona sankcijas piemērojusi arī Malinova kontrolētajai partijas "Rusofili par Tēvzemes atdzimšanu".

Malinovs stāsta, ka atbalstu starptautiskas "rusofilu" jeb "krievmīļu" kustības dibināšanai Putins esot izteicis viņu tikšanās laikā vēl 2019. gada novembrī.

Uz kongresa skatuves, ģērbies melnā, kāpa arī amerikāņu aktieris Stīvens Sīgals, kurš nosaukts par Krievijas un Amerikas Savienoto Valstu kultūras sakaru īpašo pārstāvi.

"Es esmu simt procentu rusofils un miljons procentu krievs," norādīja Sīgals. 

Pasākumā piedalījās arī Krievijas Federācijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

"Mēs redzam ne tikai neonacismu, bet arī tiešu nacismu, kas aptver arvien vairāk Eiropas valstu! Mēs redzam, kā mūsu acu priekšā tiek iznīcināta vēsture, tiek iznīcināti svētie pieminekļi," akcentēja Lavrovs. 

Starp tiem, kas bija uz skatuves, izcēlās arī sieviete ap septiņdesmit, ar spilgti sarkaniem matiem. Vitorija Alliata di Villafranka ir itāļu princese, bet Itālijā viņa plašākai sabiedrībai vislabāk pazīstama ar Tolkīna tulkojumiem.

Kad "The Guardian" jautāja, kā viņa nokļuvusi Krievijā uz "rusofilu" kustības dibināšanas kongresu, Vitorija Alliata di Villafranka norādīja, ka viņa apmeklējot arī Krievijas karalisko ģimeni. "Es esmu Romanovu māsīca," viņa sacīja, runājot par Krievijas Impērijas pēdējās karaliskās ģimenes pēctečiem. "Es viņus ļoti labi pazīstu, es biju arī viņu kāzās... Tātad tā ir cariska saikne."

Sieviete sarunā ar žurnālistu centās izvairīties no kara tēmas. Jautāta par to tieši, viņa atbildēja: "Es neesmu eksperts šajā jautājumā."

"Man Putins šķiet jaukāks par Baidenu, taču esmu liels Obamas pusmāsas draugs," rezumēja Vitorija Alliata di Villafranka.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu