Francijā turpinās plaši protesti. Atlikta Čārlza III vizīte

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lielbritānijas karalis Čārlzs III.
Lielbritānijas karalis Čārlzs III. Foto: Frederic Legrand - COMEO/Shutterstock

Lielbritānijas karaļa Čārlza III vizīte Francijā, kas bija plānota no svētdienas, atlikta protestu dēļ, kas valsti pārņēmuši saistībā ar valdības apstiprināto pensiju reformu, pavēstīja Francijas prezidenta birojs.

Bija plānots, ka Čārlzs III pirmajās valsts vizītēs kopš kļūšanas par monarhu apmeklēs Franciju un Vāciju, šādi uzsverot Lielbritānijas centienus veidot tiltus ar Eiropas kaimiņiem pēc spriedzes, ko attiecībās radījis breksits.

Neskatoties uz Francijas vizītes atcelšanu, Čārlza III vizīte Vācijā notiks kā plānots - no trešdienas līdz piektdienai, paziņoja Vācijas prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera birojs.

Paredzēts, ka Čārlzs III apmeklēs Vāciju kopā ar karalieni konsorti Kamillu. Par godu viņiem plānots bankets Belvjū pilī, paredzētas dažādas tikšanās Berlīnē un Brandenburgas zemē.

Čārlzs III arī teiks runu Bundestāgā, un Šteinmeiers ar kundzi plāno pavadīt britu karali un karalieni konsorti uz Hamburgu.

Francijas prezidenta biroja paziņojumā teikts, ka Francijas un Lielbritānijas valdības pieņēma lēmumu par vizītes atlikšanu pēc prezidenta un karaļa šā rīta telefonsarunas.

"Valsts vizīte tiks pārplānota, cik vien drīz iespējams," norādīts paziņojumā.

Francijā vairāk nekā miljons cilvēku ceturtdien piedalījās demonstrācijās pret pensiju reformu, bet Parīzē izraisījās protestētāju un policistu sadursmes.

Parīzē policisti pielietoja pret protestētājiem asaru gāzi un stekus pēc tam, kad vairāki protestētāji apmētāja kārtības sargus ar akmeņiem un petardēm.

Parīzē protestētāji uz ielām sakurināja aptuveni 900 ugunskurus un aizdedzināja atkritumus, šodien intervijā telekanālam "CNews" sacīja iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns.

Viņš paziņoja, ka ceturtdien sadursmēs tika ievainots 441 policists un žandarms.

Aizturēti 557 nekārtību dalībnieki.

"Bija daudz demonstrāciju, un dažas no tām kļuva vardarbīgas, īpaši Parīzē," sacīja ministrs.

Policija bija brīdinājusi, ka anarhistu grupas gatavojas iefiltrēties protestētāju vidū Parīzē, un jauni vīrieši kapucēs un sejas maskās tika redzēti dauzām logu stiklus un dedzinot atkritumus.

Darmanēns pauda pārliecību, ka pensiju reforma nav jāatsauc vardarbības dēļ.

"Ja tā notiktu, tas nozīmētu, ka valsts vairs nav. Mums vajadzētu pieņemt demokrātiskas, sociālas debates, bet ne vardarbīgas debates," sacīja ministrs.

Arī Bordo ceturtdien protestu laikā notika sadursmes un tika aizdedzināta ieeja pilsētas domes ēkā. Bija plānots, ka Lielbritānijas karalis otrdien apmeklēs Bordo, paviesosies pilsētas domē un tiksies ar Bordo mēru.

Francijas prezidents Emanuels Makrons preses konference pēc samita Briselē norādīja, ka, ņemot vērā protestus Francijā, Čārlza III vizīti atcelt pamudinājis veselais saprāts un draudzība.

Makrons sacīja, ka nebūtu nopietni organizēt valsts vizīti protestu vidū.

Viņš piebilda, ka karaļa vizīte šādos apstākļos varētu izprovocēt nevēlamus incidentus. Makrons sacīja, ka Čārlza III vizīte, visticamāk, tiks pārplānota uz vasaru.

Francijas prezidents nosodīja vardarbību protestu laikā, uzsverot, ka vardarbībai nav vietas demokrātijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu