"Viņas komentāri ir traki." SOK padomdevēja aicina Olimpiādei pielaist Ukrainā karojošus krievu sportistus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: EPA/Scanpix

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) referente kultūras tiesību jautājumos Aleksandra Ksantaki sarunā ar olimpisko nāciju pārstāvjiem norādīja, ka ne visus Ukrainā karojošos krievu sportistus vajadzētu izslēgt no dalības gaidāmajās olimpiskajās spēlēs, vēsta "The Guardian".

Ksantaki ir arī Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) padomdevēja. Videozvanā ar olimpisko dalībvalstu sportistu pārstāvjiem paudusi pārliecību, ka ne visus Ukrainā karojošos krievu sportistus vajadzētu diskvalificēt no 2024. gada Parīzes olimpiskajām spēlēm.

"Man nešķiet loģiski izslēgt visus karavīrus, kas ir Krievijas armijā. Tā ir diskriminācija, jo iepriekš arī citi sportisti no citām valstīm aktīvi piedalījās militārās operācijās un netika izslēgti [no olimpiskajām spēlēm]," sacījusi Ksantaki.

SOK padomniece gan norāda, ka olimpiskajās spēlēs nevajadzētu piedalīties sportistiem, kuri pastrādājuši kara noziegumus.

"No dalības olimpiskajās spēlēs ir jāizslēdz jebkurš sportists, kurš atzīts par vainīgu cilvēktiesību pārkāpumos kara laikā, tai skaitā genocīdā un noziegumos pret cilvēci. Tāpat jāizslēdz tie, kuri atzīti par vainīgiem kara propagandas kultivēšanā," turpinājusi Ksantaki.

Video zvanā, kurā piedalījās teju visu 206 olimpisko dalībvalstu pārstāvji, pēc šādiem Ksantaki komentāriem izcēlies sašutuma vilnis. 

Ukraiņu skeletonists Vjačeslavs Heraskevičs, kurš arī piedalījies video zvanā, pēcāk norādījis uz Ksantaki ierobežotajām zināšanām sportā. Skeletonists atklājis, ka SOK padomdevēja pamatīgi izblamējusies "neitralitātes" jautājumā.

"Bija jautājums par propagandu. Viņa sacīja, ka krievi, kuri pielūdz olimpiskās spēles, būs vīlušies, redzot savus sportistus startējam zem neitrāla karoga. Tādā gadījumā arī šie cilvēki sāks uzdot jautājumus paši sev. Bet mēs visi zinām, ka tā tas bijis jau pēdējo trīs olimpisko spēļu laikā," "The Guardian" sacīja Heraskovičs.

Kā zināms, krievu sportisti pēdējās trīs olimpiskajās spēlēs startējuši zem neitrāla karoga valstī valdošo dopinga pārkāpumu dēļ.

Heraskevičs arī norādīja, ka video zvana dalībnieki bijuši šokā par Ksantaki izteikumiem.

"Viņas komentāri bija traki. Pēc uzdotajiem jautājumiem kļuva skaidrs, ka arī daudzus citus šokēja viņas iestāšanās par krievu dalību Olimpiādē, neskatoties uz noziedzīgo karu," sacīja skeletonists.

Parīzes olimpiskās spēles norisināsies no 2024. gada 26. jūlija līdz 11. augustam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu