Vai citu cilvēku sviedru aromāts palīdz pret trauksmi? Zinātnieki apņēmušies noskaidrot

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ahmet Misirligul/Shutterstock

Cita cilvēka ķermeņa aromāta ošņāšana varētu palīdzēt pret sociālo trauksmi, pieļauj zviedru zinātnieki, kuri ir sākuši pētījumus ar brīvprātīgajiem, raksta britu raidorganizācija BBC.

Zinātnieki pieļauj, ka cilvēku ķermeņa smarža aktivizē smadzeņu ceļus, kas saistīti ar emocijām, piedāvājot nomierinošu efektu. Līdz šim pētījumā izmantoti padušu sviedri.

Ar saviem agrīnajiem atklājumiem pētnieki dalījušies medicīnas konferencē Parīzē, taču ir pāragri apgalvot, ka viņu izvirzītais pieņēmums apstiprināsies. 

Kāpēc cilvēkiem ir oža un kā tā darbojas?

Zīdaiņi piedzimst ar spēcīgu ožu, dodot priekšroku savai mātei un viņas pienam.

Smarža palīdz cilvēkiem sajust briesmas, piemēram, no ēdiena vai dūmiem, kā arī mijiedarboties ar vidi un ar citiem cilvēkiem.

Tāpat šī maņa padara maltītes garšīgākas un var veidot arī spēcīgas atmiņas.

Aromātus nosaka receptori deguna augšdaļā. Pēc tam signāli no tiem tiek pārraidīti tieši uz limbisko sistēmu, smadzeņu reģionu, kas ir saistīts ar atmiņu un emocijām.

Zviedru pētnieki norāda, ka cilvēka ķermeņa smarža ne vien spēj nodot informāciju citiem par viņa emocionālo stāvokli - prieku vai satraukumu, piemēram, - bet arī izraisīt līdzīgas sajūtas. 

Viņi lūdza brīvprātīgos nodot savus padušu sviedrus, kad viņi skatījās vai nu biedējošu vai iepriecinošu filmu.

Pēc tam 48 sievietes ar sociālo trauksmi piekrita ostīt dažus no šiem paraugiem. Vienlaikus viņas saņēma tradicionālu terapiju - tika mudinātas koncentrēties uz konkrēto brīdi, nevis domāt ierastās negatīvās domas.

Daļai no sievietēm ostīšanai tika dota īstu cilvēku ķermeņa smarža, savukārt kontrolgrupai - tīrs gaiss.

Tām, kurām tika doti citu cilvēku ķermeņu sviedri, terapijā veicās labāk.

Vadošā pētniece Elisa Vigna sacīja: "Sviedriem, kas radās, kamēr kāds bija laimīgs, bija tāda pati ietekme kā tiem, kas radās biedējošas filmas laikā. Tātad sviedros var būt kaut kas saistīts ar cilvēka ķīmiskajiem signāliem, kas ietekmē atbildes reakciju uz ārstēšanu."

"Iespējams, ka ietekmē vienkārši cita cilvēka tuvums, taču mums tas vēl jāpierāda," sacīja Vigna, piebilstot, ka zinātnieku grupa veic līdzīgu pētījumu, kurā sviedri tiks vākti no cilvēkiem, kas skatās emocionāli neitrālas filmas.

Vai sviedriem vienmēr ir aromāts?

Lielākā daļa ādas sviedru ir bez smaržas. Bet sviedru dziedzeri padusēs un cirkšņos ražo noteiktus savienojumus, kas izraisa ķermeņa smaku.

Baktērijas uz ādas virsmas un blakus matu folikuliem noārda šos savienojumus, radot citus, kas izraisa aromātu.

"Mēs zinām, ka starp mūsu ožu un emocionālo labsajūtu pastāv cieša saikne," sacīja labdarības organizācijas "Fifth Sense" pārstāvis Dankins Boaks.  "Zaudējot spēju saost citus cilvēkus, piemēram, savu partneri un bērnus, var rasties depresija un izolācijas sajūta."

"Fifth Sense" mērķis ir palielināt izpratni par smaržas un garšas sajūtas traucējumiem.

"Lai gan šis ir provizorisks pētījums un, protams, ir vajadzīgs turpmāks darbs, ir ļoti iepriecinoši redzēt turpmākus pētījumus par mūsu ožas nozīmi labā garīgajā veselībā," norādīja organizācijas pārstāvis.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu