"Apvienotais saraksts" aicina risināt problēmu par Latvijas ražotāju sodīšanu par valodas prasībām

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iepirkumu grozs. Attēls ilustratīvs.
Iepirkumu grozs. Attēls ilustratīvs. Foto: Paula Čurkste/LETA

"Apvienotais saraksts" aicina risināt problēmu ar Valsts valodas centra (VVC) administratīvo sodu piemērošanas praksi Latvijā ražotu pārtikas produktu marķējumiem, informēja AS pārstāve Mudrīte Grundule.

AS rīcībā esošā informācija par VVC skatījumu liecinot, ka pārkāpumu nepieļaušanai Latvijas ražotājiem būtu jāveido divu veidu iepakojums - vietējam tirgum un eksporta tirgiem. Tādējādi tiktu mākslīgi sadārdzinātas ražošanas izmaksas un Latvijas ražotāji zaudētu tirgus pozīcijas attiecībā pret ārvalstu konkurentiem, teikts partiju apvienības paziņojumā.

Pēc šī jautājuma aktualizēšanas AS Saeimas frakcijā Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone (AS) to iekļāva komisijas sēdes darba kārtībā, kurā otrdien nolemts aicināt Ministru kabinetu lemt par tiesību normu piemērojamību un, iespējams, normatīvo aktu pilnveidošanu, lai atbalstītu vietējos pārtikas ražotājus un eksportētājus. Tieslietu ministrijai (TM) pēc komisijas pieprasījuma paredzēts līdz 10.aprīlim sniegt skaidrojumu par normu piemērošanu, norāda Grundule.

AS skatījumā VVC piemērotie sodi neatbilstot Eiropas Savienības regulai par pārtikas produktu informācijas sniegšanu patērētājiem un samazinot Latvijas ražotāju konkurētspēju un eksportspēju.

Līdz ar to komisijas sēdē aktualizēta nepieciešamību sakārtot pārtikas produktu marķēšanas regulējuma piemērošanu, lai nepieļautu vietējo ražotāju diskriminēšanu un nostādīšanu nevienlīdzīgā situācijā.

"Investīcijas viena produkta etiķetes izveidē, ņemot vērā, ka jāmaina iepakojums un dizains, sasniedz līdz pat 120 000 eiro, un, ja uzņēmumam ir vairāki produkti, tad investīcijas ir vēl lielākas.

Uzskatu, ka ir jāņem vērā princips "viens likums, viena taisnība visiem" un ir jāatceļ arī iepriekš piespriestie sodi," norādījusi Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure.

LPUF vēstulē, kas adresēta TM, Ekonomikas un Zemkopības ministrijām pausts, ka VVC tiesību normu interpretācija var sekmēt uzņēmumu aiziešanu no vietējā tirgus, jo tiem būtu jādubulto iepakojuma izmaksas, veidojot divu veidu iepakojumus - vietējam un eksporta tirgum.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu