Latvija netaupīs spēkus Ukrainas atbalstam, norāda Levits

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas Valsts prezidents Egils Levits.
Latvijas Valsts prezidents Egils Levits. Foto: Zane Bitere/LETA

Ukrainai ir jāuzvar, lai aizsargātu visas demokrātijas, tāpēc Latvija netaupīs spēkus, lai sniegtu atbalstu Ukrainai, attālināti piedaloties ASV rīkotā "Demokrātijas samita" atklāšanā, norādīja Latvijas prezidents Egils Levits.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa, valsts pirmā persona pateicās ASV prezidentam Džo Baidenam par viņa līderību, pulcējot valstu līderis "Demokrātijas samitā".

Levits atzīmēja, ka pagājušajā gadā Latvija svinēja Satversmes simtgadi, kurā nostiprināta Latvijas demokrātiskā identitāte. Krievijas okupācijas dēļ pusi no šī gadsimta Latvijai ir bijušas atņemtas tās konstitucionālās brīvības un tiesības.

Latvijas prezidents norādīja, ka pirms gada Ukraina cieta no līdzīgas traģēdijas. Krievija uzsāka agresijas karu pret Ukrainu, cenšoties liegt tās suverēno un leģitīmo izvēli - būt demokrātiskai valstij ceļā uz Eiropas un eiroatlantisko integrāciju. Tā bija izvēle, ko Ukraina drosmīgi aizstāvēja 2014.gada Eiromaidanā un ko gadu gaitā demonstrēja ar neatlaidīgu apņemšanos īstenot reformas.

"Krievijas brutālais karš pret Ukrainu ir satricinājis starptautiskās, uz noteikumiem balstītās kārtības pamatus. Tas ir uzbrukums ne tikai Ukrainai. Tas ir uzbrukums mums visiem un ANO Statūtu pamatvērtībām, ko mēs, demokrātisko valstu kopiena, cienām un aizsargājam," pauda Levits, akcentējot, ka Krievija ir jāsauc pie atbildības par tās agresijas noziegumu. Lai sasniegtu šo mērķi, Latvija aicina nekavējoties izveidot "ad hoc" starptautisku tribunālu.

Valsts pirmā persona arīdzan norādīja, ka, lai aizsargātu demokrātijas, ir jāstiprina noturība arī mājās. Pagājušajā gadā Latvija veica pasākumus, lai veicinātu masu mediju brīvību un plurālismu. Pilnveidota ekspertu kapacitāte, lai cīnītos pret dezinformāciju visā pasaulē. Turklāt Latvija pieņēma jaunu lobēšanas atklātības likumu.

"Demokrātijas aizstāvības, vārda brīvības aizsardzības, korupcijas izskaušanas un klimata pārmaiņu apkarošanas izaicinājumu risināšana nevar būt tikai valdības uzdevums. Tam nepieciešama visas sabiedrības iesaiste. Tāpēc nesen izveidojām Demokrātijas akadēmiju - forumu, kas apvieno valsts iestāžu, pašvaldību, nevalstisko organizāciju pārstāvjus un aktīvistus," uzsvēra Levits.

Viņš akcentēja, ka šajā izšķirīgajā laikā pasaules demokrātisko valstu kopienai ir jākļūst redzamākai un pārliecinātākai. Latvija ieguldīs līdzekļus savā noturībā un palīdzēs citām demokrātijām visā pasaulē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu