VIDEO ⟩ Ābrama: Aizsardzības nozares iepirkumos jau izsenis novērotas dīvainības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
14. Saeimas deputāte Skaidrīte Ābrama.
14. Saeimas deputāte Skaidrīte Ābrama. Foto: Edijs Pālens/LETA

Aizsardzības nozares iepirkumos jau sen bija vērojamas dažādas aizdomīgas dīvainības, par kurām savulaik interesējās arī Konkurences padome (KP), intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja bijusī KP vadītāja, pašreizējā Saeimas opozīcijas deputāte Skaidrīte Ābrama (P).

Viņa atzina, ka par šīm dīvainībām sūdzējušies arī iepirkumu pretendenti. "Ļoti daudz signālu bija saņemts. Bija arī pārkāpuma lēmums kaut kad līdz 2010. gadam. Attiecībā uz iepirkumiem tā joma ir vienmēr bijusi ļoti kritiska, ļoti aizdomīga," atceras Ābrama.

Viņa uzsvēra, ka jebkādai informācijai par aizsardzības jomas iepirkumiem vienmēr ir bijis ļoti grūti piekļūt, jo Aizsardzības ministrija (AM) aizbildinās ar drošības apsvērumiem un iepirkumu specifisko raksturu.

Uz jautājumu, vai šajos iepirkumos kādam varētu būt personīgas intereses, Ābrama atbildēja, ka savulaik, kad kontrolējošās iestādes jau norādīja uz iespējamiem pārkāpumiem, "atsevišķi iepirkuma komisijas locekļi tika pavērtēti un kādi arī varbūt tika atlaisti sakarā ar kādu negodprātīgu darbību", tomēr viņai liekoties, ka šāda prakse aizsardzības nozares iepirkumos jau ir izveidojusies par tradīciju.

Deputāte piebilda, ka aizsardzības nozare ir gana dāsni finansēta, līdz ar to naudas summas, kuras tiek tērētas necaurspīdīgi, var būt ļoti lielas.

Pēc viņas teiktā, tas, ko patlaban dara AM, apdraud valsts drošību, un NATO partneri skatās uz Latviju un domā: "Kas jums tur notiek šajā jomā?"

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) ir sācis kriminālprocesu par Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra organizētā daudzmiljonu iepirkuma "Loģistikas pakalpojums par pārtikas piegādi Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām". Publiski pieejamā informācija liecina, ka līgumu noslēdza Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nodrošinājuma pavēlniecība.

Kriminālprocess sākts pēc trīs Krimināllikuma pantiem par nepatiesu ziņu par mantu vai citiem ienākumiem lielā apmērā norādīšanu deklarācijā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu mantkārīgā nolūkā un neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu.

Patlaban četrām kriminālprocesā iesaistītajām personām - diviem iepirkuma komisijas locekļiem, uzņēmuma pārstāvim un bijušā aizsardzības ministra Arta Pabrika (LA) padomniekam ir tiesības uz aizstāvību. Nevienai personai šajā kriminālprocesā nav piemēroti drošības līdzekļi.

Vienlaikus aizsardzības resorā ir atstādināts iepirkuma komisijas vadītājs, nu jau bijušais Nacionālās apvienības (NA) biedrs Ēriks Ezeriņš un kāda NBS amatpersona. Netiek gan atklāts vai šīs abas amatpersonas figurē kā abi komisijas locekļi KNAB izmeklētajā kriminālprocesā.

AM saistībā ar iepirkumu sākusi dienesta pārbaudi. Ministrija arī informējusi KNAB, prokuratūru un Valsts kontroli. Pārbaudi prokuratūrā veic Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības koordinācijas nodaļa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu