VIDEO un FOTO ⟩ Satekles ielā Rīgā sagruvusi piecstāvu ēka

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nekustamā īpašuma attīstītāja "Linstow Baltic" plānotā Satekles biznesa centra būvlaukumā sagruvusi neapdzīvota piecstāvu ēka.
Nekustamā īpašuma attīstītāja "Linstow Baltic" plānotā Satekles biznesa centra būvlaukumā sagruvusi neapdzīvota piecstāvu ēka. Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas centrā ceturtdien būvlaukumā sagruvusi neapdzīvota piecstāvu ēka, un zem konstrukcijām atrodas vismaz trīs vieglās automašīnas, taču informācijas par cietušajiem nav, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Plkst.14.15 VUGD saņēma izsaukumu uz Satekles ielu, kur bija sagruvusi piecstāvu ēka. Ierodoties notikuma vietā, konstatēts, ka būvlaukumā sagruvusi ēka un zem konstrukcijām atrodas vismaz trīs vieglās automašīnas.

Notikuma vietā izveidots operatīvais štābs, lai efektīvāk koordinētu konstrukciju pārmeklēšanu. Notiek cilvēku evakuācija no blakus esošās ēkas un sagruvušo konstrukciju pārmeklēšana.

Štābā darbojas VUGD, AS "Latvijas gāze", pašvaldības policijas, Valsts policijas pārstāvji un būvdarbu vadītājs. Notikuma vietā strādā 34 glābēji ar sešām autocisternām, glābšanas automobili un autokāpnēm.

Kā aģentūru LETA informēja Rīgas pašvaldības policijas galvenais sabiedrisko attiecību speciālists Toms Sadovskis, patlaban satiksmei ir slēgta Dzirnavu iela un tiek darīts viss, lai iespējami ātri varētu atjaunot satiksmi.

No blakus esošās ēkas tiek evakuēti iedzīvotāji. Patlaban ir ieradies "Rīgas satiksmes" autobuss, kurā evakuētie cilvēki var uzturēties.

Aģentūra LETA novēroja, ka kvartāls ap notikuma vietu ir daļēji norobežots. Viena Dzirnavu ielas puse ir slēgta gājējiem, tāpat Dzirnavu ielas posms starp Satekles un Ernesta Birznieka-Upīša ielu ir slēgts satiksmei.

Satekles ielā, kur izvietotas divas sabiedriskā transporta pieturas, gājēju kustība nav ierobežota.

Satekles un Dzirnavu ielā atrodas vairākas VUGD, policijas un mediķu ekipāžas.

Šajā būvlaukumā notiek nekustamā īpašuma attīstītāja "Linstow Baltic" plānotā Satekles biznesa centra būvdarbi. Būvdarbu ģenerāluzņēmējs ir SIA "Bukoteks".

"Bukoteks" pārstāvji aģentūrai LETA sacīja, ka šobrīd uzņēmumam par notikušo nekādu komentāru nav.

"Linstow Baltic" pārstāvji piebilda, ka būvprojekta realizācijas laikā konkrētās sabrukušās ēkas fasādi bija plānots saglabāt, integrējot to jaunajā apbūvē.

FOTO: Satekles ielā sagruvusi ēka

VIDEO: Mirkli pēc ēkas sagrūšanas 

Biroju komplekss atradīsies Rīgas Centrālās dzelzceļa pasažieru stacijas un "Origo One" biznesa centra apkaimes kvartālā starp Elizabetes, Ernesta Birznieka-Upīša, Dzirnavu un Satekles ielu.

Topošais 12 000 kvadrātmetru plašais Satekles biznesa centra biroju komplekss kopumā ietvers piecas savstarpēji saistītas ēkas, tostarp integrējot arī divas pilsētas kultūrvēsturiskā mantojuma ēkas. Kompleksa galvenajai ēkai būs septiņi stāvi, un jau šobrīd ir zināms, ka par jaunās ēkas enkurnomnieku kļūs "SEB banka", pārceļot uz Satekles biznesa centru galveno biroju.

"SEB banka" 2021.gada oktobrī parakstījusi līgumu ar "Linstow Baltic" par biroja ēkas celtniecību un nomu Rīgas centrā - Ernesta Birznieka-Upīša ielā bijušā "Mildas tirdziņa" vietā, kas atrodas līdzās Stacijas laukumam. Uz jauno biroju "SEB banka" plāno pārcelties 2025.gada sākumā. Patlaban "SEB bankas" Latvijā galvenais birojs ir Valdlaučos, Meistaru ielā.

Darījuma summu puses vienojušās neizpaust.

"Linstow Baltic" valdes priekšsēdētājs Frode Gronvolds norāda, ka personu apvienības "SN&L" (SIA "Lauder Architects", SIA "Sarma&Norde arhitekti") izstrādātais risinājums pilnībā atbilda "Linstow Baltic" iecerei par ilgtspējīga biznesa centra attīstības vīziju pilsētas centrā un ieguvis atļauju tā turpmākai realizācijai arī no galvaspilsētas attīstību uzraugošo institūciju puses.

Jau ziņots, ka "Linstow Baltic" bijušā "Mildas tirdziņa" vietā pie Stacijas laukuma iecerējis būvēt biroju kompleksu.

Iepriekš 2017.gadā nekustamo īpašumu attīstītājs "Astor Group" bija paziņojis par ieceri šajā vietā veikt "Radisson RED" zīmola viesnīcas būvniecību. Bija plānots, ka viesnīcu grupa "The Rezidor Hotel Group" jaunu "Radisson RED" zīmola viesnīcu Rīgā atvērs līdz 2020.gadam. Jaunajā viesnīcā tika plānoti 220 numuriņi.

"Linstow Baltic" pārstāvji aģentūrai LETA pastāstīja, ka šī zemesgabala īpašuma tiesības uz "Linstow" grupas uzņēmumu tika pārreģistrētas 2021.gada 16.jūnijā. Teritorijas zemes vienību juridiskais īpašnieks tagad ir SIA "Satekles Business Center".

"Linstow Baltic" 2021.gadā strādāja ar 3,524 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 24,1% vairāk nekā 2020.gadā, savukārt uzņēmuma zaudējumi samazinājās vairākas reizes un bija 21 093 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

"Linstow Baltic" reģistrēta 2004.gadā, un tās pamatkapitāls ir 1,1 miljons eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Norvēģijas uzņēmums "Linstow". "Linstow" apsaimnieko un attīsta Latvijas tirdzniecības centru "Origo", kā arī lielāko tirdzniecības centru Igaunijā - "Ülemiste".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu