"Es mazliet mīlu tos cilvēkus." Linda Leen par fotografēšanas mākslu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: publicitātes

Dziesmu autore, skatuves māksliniece un fotogrāfe Linda Leen atklāj sevi ne tikai uz skatuves, bet arī caur kameras aci, iedvesmojoties no cilvēkiem sev apkārt un ceļojumiem. "Radio SWH" raidījumā "Ar dziesmu par dzīvi" viņa stāsta par fotografēšanas mākslu, kā izvēlas cilvēkus saviem portretiem un kā mēģina no sava skatu punkta katrā atvērt to, ko, iespējams, pats cilvēks nemaz neredz.

Vaicāta, kā izvēlas cilvēkus saviem portretiem, Linda Leen teic, ka tie parasti ir cilvēki, kuru dzīvesstāsti viņu personīgi iedvesmo. Arī nesenā Indijas ceļojumā dziedātāja satikusi divus brīnišķīgus cilvēkus.

"Tas man atver to pasauli – ak dievs, cik mēs esam dažādi. Un cik tas ir interesanti. Un cik tas ir labi un forši, ka mēs esam dažādi," stāsta viņa, norādot, ka mūsu mazliet konservatīvajā sabiedrībā, lai gan izaugsme ir redzama, atšķirīgais joprojām tiek uztverts nedaudz bīstami, nesaprotami. 

"Vairāk ceļojot, es saskatu tieši to skaistumu tanī atšķirīgajā, un tas iedvesmo manu fotogrāfiju."

Linda Leen atklāj, ka cilvēki, kurus viņa fotografē, ir tuvi un atvēruši kādu šķautnīti, kas ir pārsteigums arī pašai. "Mēs jau atklājam sevi caur citiem cilvēkiem, caur interakciju ar viņiem," viņa stāsta, "Man ir tāds izaicinājums – it īpaši sievietes, kurām varbūt kāds komplekss, kurām varbūt tā pirmā doma, domājot par sevi, nav "es esmu skaista"." Tad fotogrāfei patīk atklāt leņķi vai skatu punktu, kurā vēlāk sieviete skatās un sevi pat neatpazīst.

"Man ir bijuši tādi gadījumi, kad ar asarām: "Tā neesmu es. Tu jau kaut ko tur "fotošopā" izdarīji." Es saku: "Nē, es pat vēl neesmu pieskārusies"," stāsta Linda Leen, atklājot, ka, pat runājot par šo, viņai skrien skudriņas.

"Man arī kāds ir teicis, ka mans rokraksts, skatoties uz portretiem, kurus bildēju, ir – "tu mazliet mīli tos cilvēkus". Es saku: "Tā ir." Tad laikam atbilde uz tavu jautājumu ir – es mazliet mīlu tos cilvēkus. Un kurus cilvēkus es mazliet mīlu, tos es gribu nofotografēt vai šos brīžus saglabāt."

Pilnu sarunu ar Lindu Leen klausies "Ar dziesmu par dzīvi".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu