Viedās gaismas Ķīpsalā palīdzējušas pašvaldībai ietaupīt vairāk nekā 4600 eiro

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pirmais viedās pilsētas pilotprojekta risinājums Ķīpsalā - viedais apgaismojums.
Pirmais viedās pilsētas pilotprojekta risinājums Ķīpsalā - viedais apgaismojums. Foto: LETA/LETA

Pateicoties viedajam apgaismojumam, kas tika ieviests 2022.gada oktobrī trīs Ķīpsalas ielās, Rīgas pašvaldībai izdevies ietaupīt 4685,44 eiro, tā ieekonomējot 79% elektroenerģijas izmaksu, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pavēstīja tehnoloģiju uzņēmuma SIA "Tet" pārstāvji.

Projektu ieviesa "Tet" sadarbībā ar Rīgas domi, pašvaldības aģentūru "Rīgas gaisma", Rīgas Tehnisko universitāti un "Draugiem Group" meitas uzņēmumu "Idea Lights". Ar viedo apgaismojumu, kas sastāv no maza patēriņa LED gaismekļiem, Latvijā ražotiem viedajiem kontrolieriem un kustības sensoriem, tika aprīkoti 66 apgaismes stabi Āzenes, Ķīpsalas ielās un Zunda krastmalā.

"Tet" valdes priekšsēdētājs Uldis Tatarčuks norāda, ka "viedās pilsētas ir viens no "Tet" inovāciju projektiem, kas ne tikai palīdz attīstīt vidi, uzlabot energoefektivitāti un notestēt tehnoloģijas reālajā dzīvē, bet arī ātri parāda konkrētus finanšu rezultātus".

"Pēc mūsu aprēķiniem, balstoties uz "Rīgas gaisma" piegādātajiem datiem, viens apgaismes stabs pirms viedā risinājuma ieviešanas izmaksāja ap 17 eiro mēnesī rudens un ziemas mēnešos. Ar dimmēšanas opciju, ko mēs ieviesām, tās izmaksas ir tikai 3,30 eiro par stabu. Tas nozīmē, ka, ieviešot šādu risinājumu visā Rīgā, pašvaldība varētu samazināt kopējās izmaksas vairāk nekā četras reizes, vienlaicīgi padarot pilsētu videi draudzīgāku," stāsta Tatarčuks.

Lai izmantotu pilnīgi visas viedo gaismu sistēmas priekšrocības un maksimāli ietaupītu enerģiju, nākotnē "Tet" plāno palielināt dimmēšanas amplitūdu. "Ja šobrīd gaismu intensitātes amplitūda ir 100% pie kustības un 70% miera stāvoklī, tad nākotnē plānojam notestēt intensitātes samazinājumu līdz pat 20% jeb tad, kad kustības nav, apgaismojuma intensitāte būs krietni mazāka, bet elektroenerģijas un izmaksu ietaupījums lielāks," piebilst Tatarčuks.

"Tet" jaunu biznesu attīstības vadītāja Guna Dātava norāda, ka papildus gaismām Ķīpsalā, jau divus mēnešus darbojas arī "Tet" vides un gaisa sensoru stacija, kas piegādā datus par gaisa kvalitāti, temperatūru, mitrumu, trokšņiem, vēja stiprumu un UV-radiācijas līmeni. "Līdz šim mēs esam konstatējuši, ka sensoru dati ir atbilstoši Eiropas gaisa kvalitātes indeksa prasībām un validējuši datus, salīdzinot tos ar Rīgas domes un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra staciju datiem. No viedā apgaismojuma kustības sensoriem mēs iegūstam arī satiksmes intensitātes datus. Salīdzinot šos datus ar gaisa kvalitātes radītājiem, varam secināt, ka gaisa kvalitāte ir saistīta ar satiksmes intensitāti, bet tas nav vienīgais faktors, kas to ietekmē," komentē Dātava.

Lai pārliecinātos par datu kvalitāti, "Tet" plāno uzstādīt vēl vienu sensoru staciju blakus nacionālā gaisa monitoringa stacijai, kas atrodas Rīgas centrā. Drīzumā šos datus un stacijas varēs izmantot, lai noteiktu apkaimju vides kvalitāti, veikt uzlabojumus un mērīt to efektivitāti.

Jau vēstīts, ka "Tet" koncerns 2021.gadā strādāja ar 253,253 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 13,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa samazinājās par 5,1% - līdz 28,852 miljoniem eiro.

Savukārt 2022.gadā, pēc provizoriskiem datiem, "Tet" grupas apgrozījums bija 326,7 miljoni eiro, kas ir par 29% vairāk nekā 2021.gadā.

"Tet" pieder valstij SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"" personā (51%) un telekomunikāciju kompānijas Zviedrijas "Telia Company" meitasuzņēmumam "Tilts Communications" (49%). "Tet" pieder arī 23% LMT kapitāldaļu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu