Somijā mazinājušās Krievijas spiegošanas operācijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Krievijas izlūkdienestu darbinieku izraidīšana un vīzu atteikumi aizvadītā gada laikā ir ievērojami mazinājuši Krievijas spiegošanas operācijas Somijā, ceturtdien paziņojis Somijas Drošības un izlūkošanas dienests (SUPO).

"Krievijas izlūkošanas stacija (Somijā) pagājušajā gadā saruka uz pusi," norādīja SUPO direktors Anti Peltari, piebilstot, ka galvenais iemesls tam bija par spiegošanu aizdomās turamo personu izraidīšana un vīzu atteikumi, balstoties uz SUPO vērtējumu.

Krievijas izlūkošanas dienestu darbinieku skaita samazināšanās un ierobežojumi ceļošanai pār Krievijas un Somijas robežu ir būtiski apgrūtinājuši Krievijas spiegu darbības apstākļus Somijā, paziņoja SUPO.

Dienests norādīja, ka operācijas diplomātiskā aizsegā tradicionāli ir bijis galvenais Krievijas izlūkdienestu instruments ārvalstīs, un Maskava, cita starpā, centās izmantot kiberspiegošanu, lai kompensētu spiegu trūkumu.

"Kamēr Krievija joprojām cenšas izvietot izlūkdienesta darbiniekus diplomātiskā aizsegā, tai būs jāatrod veidi, kā kompensēt cilvēku izlūkošanas deficītu, piemēram, vairāk izmantojot citus slepenās operācijas veidus ārvalstīs," sacīja Peltari.

SUPO atklāja, ka Krievija, Ķīna un "atsevišķas citas valstis" visaktīvāk izmanto izlūkošanas operācijas, lai iegūtu informāciju saviem mērķiem.

Somija, kurai ir 1340 kilometrus gara zemes robeža ar Krieviju, kopā ar Zviedriju pagājušā gada maijā paziņoja par vēlmi pievienoties NATO.

SUPO iepriekš norādīja, ka Somija pēc iestāšanās NATO kļūs Krievijas izlūkdienestiem par vēl interesantāku mērķi, un Maskava var mēģināt caur Somiju iegūt slepenu informāciju par NATO.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu