Latvijas Olimpiešu sociālais fonds lūdz paaugstināt medaļnieku pensijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uljana Semjonova
Uljana Semjonova Foto: Agnese Gulbe/LETA

Latvijas Olimpiešu sociālais fonds (LOSF) Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijai lūdzis skatīt jautājumu par pabalstu palielināšanu organizācijas paspārnē esošajiem olimpiskajiem medaļniekiem, ceturtdien Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) Ģenerālajā asamblejā stāstīja LOSF pārstāve Agra Brūne.

Patlaban olimpiskajiem čempioniem tiek izmaksāts pabalsts 600 eiro mēnesī, sudraba medaļu laureātiem - 450 eiro, bronzas medaļu laureātiem - 350 eiro, pasaules čempioniem - 250 eiro, pārējiem - 200 eiro.

17.janvārī sociālais fonds adresējis vēstuli Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas Sporta apakškomisijai, prasot pēc papildu finansējuma kādreizējiem olimpiešiem. Šobrīd organizācija administrē pabalstus 175 bijušajiem sportistiem, no kuriem 35 ir olimpisko spēļu medaļnieki.

"Lietuvā un Igaunijā olimpieši-zelta medaļnieki saņem 1300 eiro. Prasījām Saeimas apakškomisijai, lai 35 bijušajiem olimpiešiem palielinātu pabalstu - zelta medaļniekiem 1300, sudraba medaļniekiem - 1000 un bronzas medaļniekiem - 800. Tas būtu liels atbalsts šiem sportistiem. Tāpat vēlētos sakārtot jautājumus par olimpiešu un arī pārējo sportistu veselības apdrošināšanu," stāstīja Brūne.

Brūne arī uzsvēra sociālo un kultūras pasākumu nozīmību bijušajiem olimpiešiem, bezmaksas avīžu iegādi, peldbaseinu apmeklējumus un citus jautājums.

Tāpat Brūne atzīmēja, ka LOSF iespēju robežās palīdz leģendārajai basketbolistei Uļjanai Semjonovai, kura ir ilggadējā LOSF vadītāja, tagad - goda prezidente.

"Par viņu ir domāts un fonds par viņu rūpējas. Uļjanai ir piešķirts pabalsts kā olimpietei un arī nodrošināta veselības apdrošināšana, kā arī piesaistīts speciāls transports. Šis jautājums tiek risināts," uzsvēra Brūne.

Šonedēļ laikrakstam "Latvijas Avīze" Semjonova atklāja, ka pēc kājas daļējas amputācijas viņa tikpat kā nepārvietojas ārpus dzīvokļa. Lai kāpņu telpā uztaisītu pacēlāju ar Semjonovas augumam pielāgotu platformu, kas pamatīgi atvieglotu iziešanu ārā, nepieciešami aptuveni 40 000 eiro, taču LOSF tādu līdzekļu neesot.

LOSF ir Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) struktūrvienība un LOK prezidents Žoržs Tikmers ceturtdien žurnālistiem teica, ka tiekot meklēti risinājumi jautājumos, kas saistās ar palīdzību bijušajiem olimpiešiem.

"Šodien saņēmu ziņu, ka, pateicoties arī problēmas aktualizācijai medijos, ir pieteikušies atbalstītāji sociālajā fondā, kuri varētu risināt daļu no problēmām, iespējams, arī šo," teica Tikmers.

LOK dotācija LOSF darbības nodrošinājumam 2023.gadā paredzēta 701 700 eiro apmērā jeb apmēram 6% no LOK budžeta.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu