"Progresīvie" pieprasa Helmaņa atstādināšanu no amata (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis piedalās preses konferencē, kurā informē par Ogres novada muzeju reorganizāciju un turpmāko darbību.
Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis piedalās preses konferencē, kurā informē par Ogres novada muzeju reorganizāciju un turpmāko darbību. Foto: Evija Trifanova/LETA

"Progresīvo" Saeimas frakcija aicina vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Māri Sprindžuku (AS) no amata atstādināt Ogres novada domes priekšsēdētāju Egilu Helmani (NA), informēja "Progresīvie" preses sekretārs Iļja Kozins.

"Progresīvie" uzskata, ka pieļaujot, ka Ogres vēstures un mākslas muzejā tiek izstādīta starptautiski sankcionētajam, Kremlim pietuvinātajam Krievijas oligarham Pjotram Avenam piederošā mākslas darbu kolekcija, Helmanis un viņa pārstāvētā partija - Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" - ir nodarījuši ievērojamu kaitējumu Latvijas sabiedrībai, kurai nav pieņemama Krievijas agresija pret Ukrainu, kā arī valsts starptautiskajai reputācijai.

"Progresīvo" pārstāvis atgādina, ka pagājušā gada decembrī Helmanis tikās ar Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļauto Krievijas oligarhu Avenu. Tikšanās notika Avenam piederošajā Klauģu muižā, kur tika apspriesta iespēja muzejā izstādīt Avenam piederošo kolekciju. Zīmīgi, ka izstāde notiktu mēnesī, kad apritētu gads kopš Krievijas noziedzīgā pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Avens vēsturiski bijis pietuvināts Vladimiram Putinam un Kremļa režīma elitei, kā arī bijis viens no retajiem viesiem Kremlī 2022.gada 24.februārī - dienā, kad sākās Krievijas masveida iebrukums Ukrainā. Avens nav nosodījis Putina rīcību un ir aktīvi centies panākt pret Kremli vērsto starptautisko sankciju atcelšanu, tostarp pret sevi vērstās sankcijas, uzsver "Progresīvie".

Viņu ieskatā tieši šajā kontekstā skatāmas arī Avena "kultūras aktivitātes" Ogrē, kuras, iespējams, plānotas kā centieni uzlabot savu reputāciju.

Helmaņa uzstājīgais lēmums par izstādes rīkošanu izpelnījās plašu nosodījumu no muzeja darbiniekiem un sabiedrības. Pret izstādes rīkošanu asi iebilda arī Ārlietu ministrija un Valsts drošības dienests uzsverot, ka "pašreizējos apstākļos rīkot ar šādu personu saistītu izstādi nav atbilstoši Latvijas nacionālās drošības interesēm. Tas gan Latvijas, gan starptautiskajā sabiedrībā varētu radīt maldīgu priekšstatu par atbalsta paušanu Krievijas noziedzīgajam režīmam pietuvinātai personai".

"Šī spiediena dēļ izstāde tika atcelta. Par izstādes atcelšanu Helmanis publiski ir izteicis nožēlu. Taču tā vietā, lai nostātos muzeja darbinieku pusē, Helmanis izvēlējās nostāties Avena pusē. To pierāda arī sekojošā muzeja reorganizācija, kurā saskatāmas politiskās izrēķināšanās pazīmes," vēstulē apgalvo "Progresīvie".

Vēstulē Sprindžukam "Progresīvie" uzsver, ka laikā, kad Krievija mērķtiecīgi ar terorisma metodēm iznīcina Ukrainas infrastruktūru, nogalina, spīdzina un nolaupa tās iedzīvotājus, jebkāda labvēlības izrādīšana pret Krievijas oligarhiem ir nepieņemama un nosodāma. Latvijas amatpersonām ir pienākums nepārprotami nostāties pret Krievijas agresiju, tai skaitā pilnībā izolējot sevi no Kremļa režīmam pietuvinātām, sankcionētām personām.

"Jebkāda izvairīšanās no šī principa demoralizē sabiedrību un kaitē valsts reputācijai gan iekšēji, gan starptautiski," uzskata "Progresīvie".

Viņi norāda, ka Helmaņa pretrunīgā komunikācija par sankciju "incidentu" un tālākās darbības attiecībā uz muzeju un tā darbiniekiem ir smagi labas pārvaldības principu pārkāpumi, kuri pašlaik ir nesodīti. Savukārt publiski izskanējusī informācija par to, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ignorē trauksmes cēlēja - muzeja darbinieces - paziņojumu formālu iemeslu dēļ, rada šaubas par to, vai VARAM ievēro savā mājaslapā postulētos pamatprincipus - labas pārvaldības principu un efektīvu darbību labākā iespējamā risinājuma sasniegšanai, norāda "Progresīvie".

"Progresīvo" ieskatā pašlaik VARAM ar savu bezdarbību normalizē ar demokrātiskas ES dalībvalsts statusu nesavietojamu, autoritāru vadības stilu valsts pārvaldē.

"Ņemot vērā augstāk izklāstīto un to, ka viena no VARAM funkcijām ir pārraudzīt pašvaldību darbības likumību, kā arī pašvaldībām likumos un citos normatīvajos aktos noteikto uzdevumu izpildi atbilstoši pašvaldību darbību regulējošajos normatīvajos aktos noteiktajai kompetencei, sagaidām no jums izlēmīgu rīcību, lai saskaņā ar Pašvaldību likuma 69.pantu nekavējoties sauktu pie atbildības un atstādinātu no ieņemamā amata Ogres novada domes priekšsēdētāju Helmani," pieprasa "Progresīvie".

Kā vēstīts, februārī izveidojās konflikts starp Ogres Vēstures un mākslas muzeju un Ogres domes vadību. Muzeja pārstāvji iebilduši pret Ogres mēra Helmaņa ieceri muzejā sarīkot sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Pjotra Avena porcelāna izstādi no viņa privātkolekcijas, savukārt no domes vadības sekojis lēmums par muzeja reorganizāciju. Pēc muzeja pārstāvju sniegtās informācijas, esot apturētas arī nākamās izstādes un algu pielikums.

Biedrība, iesniedzot jaunu pieteikumu, norādīja uz to, ka pašvaldības preses konferencē domes vadība paziņoja, ka tā aizliedz Ogres Vēstures un mākslas muzejam komunicēt ar sabiedrību. Jebkura sabiedrībai paredzētā informācija turpmāk muzejam būs jāsaskaņo ar pašvaldības komunikācijas nodaļu. "Šādā aizliegumā ir saskatāms mēģinājums ieviest cenzūru, kas nav pieļaujams demokrātiskā sabiedrībā," teikts biedrības pieteikumā.

Tiesībsargs, vērtējot pašvaldības lēmumu februārī aizliegt "Ogres novada pilsoniskās sadarbības un attīstības biedrībai" plānoto sapulci, kuras mērķis bija paust atbalstu Ogres vēstures un mākslas muzejam un tā darbiniekiem, secinājis, ka pastāv pamatotas bažas par veidu, kādā Ogres pašvaldība ierobežo iedzīvotāju pulcēšanās brīvību.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu