VIDEO "Skats tiešām bija barbarisks." Gleznainā vietā izcērt vērtīgus kokus. Iespējams, viltots zemes īpašnieces paraksts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Tanja Midgardson/Shutterstock

Pirms diviem gadiem policija sāka izmeklēšanu par nelikumīgu koku nociršanu gleznainā vietā Sējas pagastā. Zaudējumi ir vismaz 14 tūkstošus lieli. Viena no zemes īpašniecēm uzskata, ka ciršanas tiesības iegūtas krāpšanas ceļā, viltojot dokumentus. Policijas izmeklēšana šai laikā nav pavirzījusies uz priekšu. Tikmēr firma, kas kokus nozāģēja, likvidēta, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Video: Raidījuma "Nekā personīga" sižets

Izcirstā teritorija robežojas ar Lojas upi, gar to iet pastaigu taka un pretējā krastā smilšakmens atsegumi. Īpašnieki gleznainajam zemes gabalam ir vairāki. Daļa no nekustamā īpašuma Grāvmelderi - 2 pieder arī Ritai Skujeniecei.

Raidījums noskaidrojis, ka zemi savulaik bija apsaimniekojuši viņas vecāsmātes radi. Pirms diviem gadiem Rita Skujeniece mira. Viņas meita ieradās mantotajā īpašumā un skatam pavērās skaudra aina.

Viss Lojas gravas krasts īpašumā bija svaigi izcirsts. Nozāģēti bija arī uz kraujas augošie senie ozoli.

Cietusī Rūta Skujeniece stāsta: "Tas skats tiešām bija barbarisks. Tu saproti, ka tur ir gājuši pāri tā kā kara laikā, ja tā var teikt, pilnīgi nerūpējoties par to vidi. Otrs ir tas, ka tā ainava ir pilnīgi zudusi."

Visur bija redzamas smagās tehnikas un ciršanas pēdas. Bija skaidrs, ka 20 hektāru lielajā teritorijā ir zaudēti daudzi vērtīgi koki. Visvairāk žēl bijis lielo skaisto ozolu, tādu bijis vismaz 15.

Rūta Skujeniece centās skaidrot notikušo un drīz Sējas novada pašvaldībā uzzināja arī cirtēja vārdu. Darbus bija veicis SIA "Birzītes wood ltd". Firma bija apņēmusies iztīrīt privātīpašuma aizaugušās platības un samaksāt par iegūto šķeldu. Atļauju veikt ciršanas darbus bija devušas vairākas līdzīpašnieces.

Uz 2020. gada 15. jūnija līguma bija rakstīts arī tobrīd 89 gadus vecās Ritas Skujenieces vārds. Viņas meita ir pārliecināta, ka paraksts ir viltots.

Cietuši saka: "Līgums man bija vēl šokējošāks, vairāk par to ainu tajā īpašumā. Jo to bija parakstījušas četras personas, tajā skaitā ieraudzīju arī manas mātes vārdu, bet viņas paraksta vietā kaut kādu pilnīgi nesaprotamu ķeksi, kas pavisam neizskatās pēc viņas paraksta. Tas bija viens no periodiem, kad viņa jutās ļoti slikti, viņai bija saasinājusies diabēta situācija, viņa atradās pastāvīgā ārsta uzraudzībā, saturīga komunikācija nebija iespējama."

Kā ciršanas darbu veicējs uz līguma parakstījies Didzis Pogulis. Bet zemes īpašnieku vārdā – zvērināta advokāte Vita Liberte. Liberte ir viena no īpašniecēm šai zemes gabalā. Viņa stāsta, ka Pogulis viņu atradis un piedāvājis firmas pakalpojumus.

Advokāte paļāvusies, ka aizaugušās platības tiks iztīrītas no krūmiem un par iegūto šķeldu naudu pārskaitīs viņas norādītajā kontā. Summa neesot atrunāta precīzi, jo mērķis neesot bijis nopelnīt, bet gan sakopt īpašumu, uzsver Vita Liberte. Drīz pēc līguma parakstīšanas Pogulis nozudis.

Pēc sertificēta vērtētāja atzinuma, Pogulis šai īpašumā nocirtis ap 2 tūkstoš koku, kas diametrā ir lielāki par 12 centimetriem. Starp tiem bija ne vien bērzi, baltalkšņi, bet arī vērtīgie melnalkšņi, ozoli.

Nodarītie zaudējumi - vairāk nekā 14 tūkstoši eiro

Koki nozāģēti ne vien uz lauksaimniecības zemes, bet arī nelielajā meža teritorijā. Īpašniekiem tagad mežs jāatjauno par savu naudu.

Par mātes paraksta viltošanu un nelikumīgu koku nozāģēšanu pirms diviem gadiem Rūta Skujeniece vērsās policijā. Ierosināts kriminālprocess, viņa atzīta par cietušo. Bet izmeklēšana uz priekšu nevirzās.

Firmas, kas izzāģēja un aizveda vērtīgos kokmateriālus, vienīgā īpašniece un valdes locekle ir Laila Pogule.

Kā SIA "Birzītes wood ltd" nodarbošanās veids norādīta mežkopība. Laikā, kad visdrīzāk tika veikti ciršanas darbi, firma jau bija izslēgta no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) reģistra. Bet pērn vasarā (15.08.2022) uzņēmums likvidēts.

Šī nav vienīgā ar Poguļiem saistītā firma, par ko sākta kriminālizmeklēšana.

Pirms diviem gadiem tiesībsargu palīdzību lūdza Valdis no Inešiem, kurš Dainim Pogulim bija pārdevis savus baļķus. Vismaz 14 tūkstoš eiro vērtā krava paņemta, bet nauda nav samaksāta.

Šim Poguļa pārstāvētajam uzņēmumam "Forest assets Latvia" šogad janvārī Valsts ieņēmumu dienests izbeidzis darbību.

Arī šīs firmas īpašniece un vienīgā valdes locekle bija Laila Pogule. Par uzņēmuma iespējamo krāpšanu izmeklēšana joprojām turpinās, mūs informēja policijā. Tiesai lieta nav nodota. Aizdomās tiekot turēta viena persona. Netiek atklāts personas vārds, skaidro TV3.

Policijā vērsusies arī Liberte. Norādīts, ka aizsargjoslas ciršana neinteresēja pašvaldības vadību, kas ir no Zaļās partijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu