Zinātnieki atklāj, ka Leonardo da Vinči gleznas tapušas no ēdamas sastāvdaļas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Savvapanf Photo/Shutterstock

Zinātnieki atklājuši, ka slaveni gleznotāji, piemēram, Leonardo da Vinči, Sandro Botičelli un citi renesanses laika mākslinieki, iespējams, ir eksperimentējuši ar olu dzeltenuma iejaukšanu savā eļļas krāsā, lai palīdzētu gleznām izturēt mitrumu un novērstu nepilnību veidošanos un dzeltēšanu, vēsta portāls "Science Alert".

Pētījumi par gleznotāju paradumiem "varētu uzlabot mākslas darbu saglabāšanu", teikts "Nature Communication" publicētajā pētījumā.

Pētījums liecina, ka olu izmantošana mākslas darbu radīšanā, iespējams, bija apzināta. Pētījumā eksperti atklāja, ka olu pievienošana eļļas krāsām darbojas kā antioksidants, palēninot sacietēšanu. Citiem vārdiem sakot, šī kombinācija palīdz apturēt krāsas noārdīšanos.

"Par to ir ļoti maz rakstisku avotu, un iepriekš nav veikts zinātnisks darbs, lai šo tēmu izpētītu vairāk," pētījumā secināja autore Ofēlija Ranketa.

"Mūsu rezultāti liecina, ka pat ar ļoti mazu olas dzeltenuma daudzumu jūs varat panākt pārsteidzošas eļļas krāsas īpašību izmaiņas, parādot, kā tas varētu būt izdevīgi māksliniekiem," vēstīts pētījumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu