Privātā klīnikā pirmo reizi notikušas vairogdziedzera vēža operācijas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Photoroyalty/Shutterstock

"Veselības centru apvienības" daudzprofilu ķirurģijas klīnikā "Aiwa Clinic" pirmo reizi notikušas vairogdziedzera vēža operācijas pilnīga vairogdziedzera un kakla centrālas daļas limfmezglu izņemšanai. 

Operācijas veikuši otolaringologi Elza Rāte un Romāns Dzalbs, kas šobrīd pievienojušies klīnikas kolektīvam un kuriem ir pieredze galvas un kakla, vairogdziedzera audzēju diagnostikā un ārstēšanā. Paredzēts, ka gadā klīnikā šādā veidā šeit atgūt veselību varētu palīdzēt ne mazāk kā 50 un arī vairāk pacientiem.

Rāte stāstīja, ka pirmajā operāciju dienā tika veikta viena abpusēja tonsilektomija jeb mandeļu izņemšana pacientei, kura bieži slimo ar angīnu.

Tāpat tika veikta kakla priekšējās cistas ekscīziju - pacientam šāda cista veidojas nenoslēdzoties caurulītei, pa kuru embrionālās attīstības laikā "noslīd" vairogdziedzeris. Vēl tika veikta vairogdziedzera un kakla centrālās daļas limfmezglu operācija pacientei ar pierādītu vairogdziedzera vēzi.

Savukārt ceturtā operācija bija kakla limfmezgla un mandeles biopsija pacientei ar aizdomām par mandeles ļaundabīgu audzēju un vēža metastāzēm kakla limfmezglos.

"Lai palīdzētu saglabāt vēža pacientiem pieejamību operācijām, kuras augstā līmenī esam veikuši līdz šim, sagaidām, ka valsts finansējums šo operāciju realizācijai turpmāk tiks piešķirts arī slimnīcām vai dienas stacionāriem, kuros šo pakalpojumu tagad varam nodrošināt," norādīja Dzalbs.

Rātes specializācija ir galvas un kakla ķirurģija - labdabīgu un ļaundabīgu audzēju ķirurģiskā ārstēšana, ārste ir arī Latvijas Otolaringologu asociācijas valdes locekle un Latvijas Onkologu asociācijas biedre.

Savukārt Dzalba specializācija ir galvas un kakla ķirurģija, padziļināti - vairogdziedzera ķirurģija, ārsts ir arī Latvijas Otolaringologu asociācijas un Latvijas Onkologu asociācijas biedrs.

Labdabīgiem kakla audzējiem nepiemīt spēja veidot metastāzes vai vairoties cilvēka organismā, taču lielākajā daļā gadījumu tie neapdraud dzīvību. Labdabīgie kakla audzēji var izveidoties jebkurā balsenes daļā un izpausties kā papiloma, fibroma vai hondromas veidojums. Ja pacientam ir aizdomas vai sūdzības, nekavējoties jādodas pie sava ģimenes ārsta, kurš nozīmēs nepieciešamos izmeklējumus un izstrādās atbilstošāko ārstniecības plānu. Diagnozes noteikšanai parasti veic biopsiju, laringoskopiju vai datortomogrāfijas izmeklējumu. Labdabīga kakla audzēja gadījumā iesaka veikt ķirurģisku operāciju, kuras laikā audzējs tiek izgriezts. Maza izmēra audzēju var likvidēt ar lāzerķirurģijas palīdzību. Labdabīgo audzēju ārstēšanā neizmanto ķīmijterapiju vai staru terapiju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu