Dalailamas lūgums zēnam "sūkāt viņa mēli" tiekot nepareizi interpretēts, norāda tibetieši (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dalailama.
Dalailama. Foto: Reuters/ScanPix

Internetā lielu traci sacēlis video, kurā redzams, kā 87 gadus vecais tibetiešu garīgais līderis Dalailama lūdzis kādu zēnu "sūkāt viņa mēli". Tibetieši ir pauduši sašutumu, norādot, ka video tiek kļūdaini interpretēts, kā arī izteikuši bažas, ka to ļaunprātīgi izmanto Ķīnas propagandisti, lai diskreditētu trimdā dzīvojošo garīgo līderi un leģitimizētu Ķīnas okupāciju Tibetā, raksta medijs "Vice".

Skandāls izcēlās pēc tam, kad februārī Indijas ziemeļu pilsētā Dharamsalā, kur garīgais līderis dzīvo, tika izplatīts videoieraksts no kāda pasākuma. Video redzams, kā Dalailama uz skatuves uzaicina apmēram 10 gadus vecu zēnu un liek viņam nobučot viņu uz vaiga un uz lūpām. Kad zēns paklausīgi izpilda visas prasības, 87 gadus vecais garīgais līderis viņam pasaka: "Tagad sūkā manu mēli."

Tibetā mēles izbāšana ir tradicionāls sveiciens jau kopš 9. gadsimta. Pūlis izplūda smieklos, un Dalailama pēc tam apskāva bērnu un runāja par mieru.

Nav skaidrs, kāpēc video internetā ir izplatījies tagad.

Daudzi sociālajos tīklos to nosauca par neadekvātu, daži - par vardarbību pret bērniem un pat pedofiliju. Daudzi no profiliem, kas bija kritiski pret Dalailamu, ir no Ķīnas vai Indijas — valsts, kas jau vairākus gadu desmitus ir devusi līderim drošu patvērumu.

Dalailama ir bijis Ķīnas mērķis pēdējos 70 gadus, medijam "Vice" skaidroja ASV dzīvojoša tibetiešu žurnāliste Tseringa Kija, piebilstot, ka

pašreizējais incidents ir rezultāts kārtējam mēģinājumam viņu diskreditēt savienojumā ar Tibetas kultūras nepareizu interpretāciju.

"Es joprojām atceros, kā lielais kristiešu garīgais līderis Desmonds Tutu viesojās pie Dalailamas Indijā un viņi apskāvās un sabučojās kā divi nevainīgi bērni," viņa sacīja. "Tā bija skaista mīlestības izpausme, taču daži cilvēki ar netīriem prātiem arī toreiz to interpretēja kā kaut ko citu."

"Angļu valoda ir viņa otrā valoda, tāpēc dažreiz Viņa Svētība lieto vārdus, kas dažiem cilvēkiem liek justies neērti," piebilda Kija. "Tomēr tas ne vienmēr nozīmē, ka viņam ir slikti nodomi."

Cits Indijā dzīvojošs tibetietis, kurš vēlējās palikt anonīms, baidoties no negācijām tiešsaistē, sacīja, ka tibetieši bieži sveicina viens otru ar izbāztu mēli.

"Tas ir sens mūsu tradicionālais sasveicināšanās veids," viņš sacīja. "Esmu arī redzējis [Dalailamu] draiskojamies ar tibetiešiem.

Mums ir skumji, ka starptautiskā sabiedrība to ir nepareizi interpretējusi. Pasākums notika pirms vairāk nekā mēneša, kāpēc mēs to redzam tikai tagad?"

"Pagājušajā piektdienā es redzēju daudzus proķīniešus tvītojam šo videoklipu. Man bija aizdomas, ka tas vēlāk tiks pārvērsts par problēmu," sacīja persona.

Līderis tiek uzskatīts par vienu no ietekmīgākajām politiskajām un garīgajām personībām pasaulē. Tagad 87 gadus vecais vīrietis kļuva par Dalailamu četru gadu vecumā, bet 1959. gadā, kad viņam bija 23 gadi, aizbēga uz Indiju, jo baidījās no aresta pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas okupāciju Tibetas galvaspilsētā Lasā. Kopš tā laika viņš Indijā vada tibetiešu trimdas valdību. 

Tibetiešu filmu un raidierakstu veidotājs Indijā Džamjans Phuntsoks sacīja, ka ir iespējams saprast gan Dalailamas naivumu, gan cilvēku sašutumu visā pasaulē. Viņš atzina, ka videoklips lika viņam justies neērti, taču situācijai trūkstot konteksta.

"Esmu pārliecināts, ka Dalailamam nebija sliktu vai ļaunu nodomu, un tas zināmā mērā izrietēja no neapzināšanās, kā šādus žestus varētu interpretēt mūsu modernajā, hiperseksualizētajā sabiedrībā," viņš sacīja. "Bet daudziem cilvēkiem, kas nav tibetieši, ir vieglāk izjust sašutumu un nosodījumu, nekā iedziļināties tajā, kāds viņš ir, ko viņš pārstāv un nozīmē tik daudziem apspiestajiem cilvēkiem visā pasaulē."

Jau vēstījām, ka pirmdien Dalailamas "Twitter" kontā tika publicēta atvainošanās par notikušo.

"Viņa Svētība vēlas atvainoties zēnam, viņa ģimenei, kā arī saviem daudzajiem draugiem visā pasaulē, ko viņa vārdi varētu būt sāpinājuši."

Paziņojumā teikts, ka Dalailama "bieži vien nevainīgi un rotaļīgi ķircina cilvēkus, kurus viņš satiek, pat publiski un kameru priekšā. Viņš pauž nožēlu par notikušo."

Paziņojumā nav sīkāk izskaidroti Dalailamas komentāri vai viņa rīcība.

Tibetas cilvēktiesību grupas jau iepriekš ir dokumentējušas tiešsaistes kampaņas, kuru mērķis ir diskreditēt Dalailamu un parādīt okupēto Tibetu kā "saturīgu un idillisku Ķīnas provinci", neskatoties uz vairākiem pašsadedzināšanās gadījumiem — vardarbīgu protesta formu, kas kļuvusi izplatīta tibetiešu pretestībā Ķīnai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu