Sārts ieskicē, kā varētu izvērsties gaidāmais Ukrainas uzbrukums (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts. Foto: Ieva Lūka/LETA

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts sociālajos tīklos dalījies ar iespējamajiem Ukrainas gaidāmā uzbrukuma scenārijiem. Eksperts norāda, ka tas ir ārkārtīgi svarīgs, bet gadījumā, ja neizdosies veiksmīga uzbrukuma operācija un tiks iztērēti lieli resursi, tas neizbēgami dos pārliecību Krievijai turpināt karu, savukārt Rietumos skaļākas kļūs balsis par nepieciešamību Ukrainai meklēt kompromisus. 

Viņš pauž, ka Ukrainas gaidāmais pavasara/vasaras uzbrukums ir ārkārtīgi svarīgs, jo tas noteiks kara tālāko gaitu. Ukraina ir ilgstoši krājusi spēku un Rietumu ekipējumu, lai realizētu šo triecienu. Spēja šo visu uzkrāt ir maksājusi daudzu Ukrainas karavīru dzīvības. Viņi mēģinās uzbrukumā pārraut Krievijas aizsardzību vairākos rajonos ar mērķi sagraut apgādes ceļus un radot paniku Krievijas spēkos atgūt ievērojamas teritorijas, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norāda Sārts.

Tas varētu gan graut Krievijas gatavību veiksmīgi aizstāvēties, gan stiprināt Rietumu gatavību atbalstīt Ukrainu.

"Bet jāizskata arī otrs scenārijs. Ukrainai neizdodas veiksmīga uzbrukuma operācija un tiek iztērēti lieli cilvēku un materiālie resursi. Tas neizbēgami dos pārliecību Krievijai turpināt karu, bet Rietumos skaļākas kļūs balsis par nepieciešamību Ukrainai piekāpties un meklēt kompromisus," norādījis Sārts.

Tāpat nedrīkstot aizmirst, ka 2024. gadā ASV pilnā sparā ritēs vēlēšanu kampaņa, kas apgrūtinās lēmumu pieņemšanu.

Piekāpšanās Krievijai nenozīmētu kara beigas, bet gan tā iesaldēšanu līdz brīdim, kad Krievijai parādītos jauna izdevība. "Skaidrs, ko tas nozīmētu Latvijas drošībai," uzsvēris Sārts.

Saprotot, cik daudz likts uz spēles, esot jādara maksimālais, lai Ukrainas uzbrukums izdotos. "Gan personīgi, gan valdības līmenī, gan mobilizējot "Rietumu" atbalstu," teikts Sārta ierakstā.

Ukrainas armijas pretuzbrukums var sākties jau šovasar, intervijā tīmekļa izdevumam "The Hill" sacīja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.

"Visi mūsu draugi un sabiedrotie skaidri saprot - lai pārietu pretuzbrukumā, mums tam ir jābūt gataviem par 100% un pat vēl vairāk," norādīja premjers.

Atbildot uz jautājumu par to, kāda amerikāņu slepeno dokumentu pēdējām noplūdēm ir ietekme uz pretuzbrukuma plānošanu, Šmihaļs uzsvēra, ka Ukraina jebkurā gadījumā atbrīvos visas savas teritorijas.

"Mēs vairākkārt esam pierādījuši, ka spējam to izdarīt. Mūsu partneriem visā pasaulē mēs lūdzam tankus, munīciju, lidmašīnas un bruņutehniku," sacīja Ukrainas premjerministrs.

Otrdien Šmihaļs ieradās vizītē Vašingtonā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu