Traģiskās mājdzemdības Jelgavā ⟩ Draudzei darbība būs jāizbeidz

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Billion Photos/Shutterstock

Senāta Civillietu departaments trešdien, 12. aprīlī, izskatot reliģiskās organizācijas "Pirmā Evaņģēliskā Jēzus draudze" kasācijas sūdzību par Vidzemes apgabaltiesas 2023. gada 20. janvāra spriedumu, nolēma atteikties ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, pavēstīja Augstākajā tiesā. Tas nozīmē, ka reliģiskajai organizācijai sava darbība jāizbeidz.

Šādu lēmumu Senāts pieņēma, jo kasācijas sūdzības argumenti nerada pamatu uzskatīt, ka pārsūdzētajā spriedumā ietvertais lietas rezultāts ir nepareizs un ka izskatāmajai lietai ir būtiska nozīme vienotas tiesu prakses nodrošināšanā vai tiesību tālākveidošanā.

Līdz ar Senāta lēmumu stājas spēkā spriedums, ar kuru apmierināta ģenerālprokurora prasība par reliģiskās organizācijas "Pirmā Evaņģēliskā Jēzus draudze" darbības izbeigšanu.

Izskatāmajā lietā ģenerālprokurors vērsās tiesā ar prasību par reliģiskās organizācijas "Pirmā Evaņģēliskā Jēzus draudze" darbības izbeigšanu.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Vidzemes rajona tiesa 2022. gada 26. augustā prasību noraidīja, izsakot draudzei brīdinājumu. Izskatot lietu apelācijas kārtībā, Vidzemes apgabaltiesa nosprieda ģenerālprokurora prasību apmierināt.

Nozīmīgākais pamats reliģiskās organizācijas darbības izbeigšanai ir krimināllietā konstatētie fakti saistībā ar 21 gadu vecās sievietes un viņas jaundzimušā nāvi 2019. gada maijā. Viņiem reliģiskas pārliecības dēļ netika nodrošināta medicīniskā palīdzība.

Jau vēstīts, ka lietu par mātes un bērna nāvi mājdzemdībās, Zemgales rajona tiesa Jelgavā plāno turpināt skatīt 31. maijā plkst. 10.

Mirušajai, 21 gadus vecai sievietei, 2019. gada 14. maijā sākušās dzemdības. Viņas tolaik 25 gadus vecais vīrs Renārs, 51 gadus vecais tēvs Valdis un 40 gadus vecā Solvita Dāvida nolēmuši dzemdības pieņemt paši. Nevienam no viņiem nav medicīniskas izglītības.

Dzemdību rezultātā bērns piedzimis nosmacis, bet māte vēlāk nomirusi no vissmagākās grūtniecības toksikozes formas - eklampsijas. Dzemdību laikā vīrieši turējuši sievietei kājas, mutē viņai likta karote, bet nākamajā dienā sievietei dots vien padzerties ūdeni.

No atklāto tiesas sēžu dalībnieku liecībām zināms, ka draudzes locekļi tiek aicināti uz aklu paklausību draudzes līderim, norobežošanos no laicīgās dzīves, mantas neieredzēšanu, atteikšanos no grāmatām, piemiņas lietām, relikvijām, žurnāliem, interneta ziņām, video, kavēšanās atmiņās, attiecību uzturēšanas ar cilvēkiem ārpus draudzes. Slikti esot arī izmantot pasaules gudrības, tetovēties un saziņai ar ārpasauli lietot tālruni.

Situāciju pēc traģiskajām mājdzemdībām sarunā ar portālu "Apollo" atceras mediķis, kurš bija viens no pirmajiem, kas saskārās ar traģēdijas sekām. "Mājā nekas neliecināja par to, ka tur būtu notikušas dzemdības - viss bija tīrs, sakopts, kārtīgs, lai arī dzemdības ir netīrs process. Dzemdībās mirusī sieviete gulēja gultā apsegta. Zīdaiņa līķis - ievīstīts baltā palagā, nolikts plauktā".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu