Tongas vulkāna izvirduma sprādziens bijis spēcīgāks par Hirosimā nomesto atombumbu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Pētnieki atklājuši, ka milzīgais Tongas vulkāna izvirduma sprādziens pagājušajā gadā bija salīdzināms ar visspēcīgāko ASV kodolieroču detonāciju, vēsta medijs "The Guardian".

Tongas vulkāna izvirduma sprādziens bija aptuveni 1000 reižu jaudīgāks nekā atombumba, kas tika nomesta Hirosimā 1945. gadā.

​2022. gada janvārī, kad notika Tongas zemūdens vulkāna izvirdums, tika raidīti spēcīgi triecienviļņi visā pasaulē.

Izvirdums izraisīja ne tikai plašus cunami, bet arī milzīgu daudzumu klimatu sildošu ūdens tvaiku Zemes stratosfērā. Gadu vēlāk pētnieki atklāja, ka vulkāna izvirdums ir izraisījis vairāk nekā 25 500 zibens spērienu piecu minūšu laikā, vēsta raidsabiedrība BBC, norādot, ka pārspēts rekords zibens spērienu daudzumā tik īsā periodā.

Sešu stundu laikā vulkāns izraisīja gandrīz 400 000 zibens spērienu. Puse no visa pasaules zibens bija koncentrēta ap šo vulkānu izvirduma laikā.

"Tā ir ekstrēmākā zibeņošanas koncentrācija, kādu mēs jebkad esam atklājuši," stāsta meteorologs un zibens eksperts Kriss Vagaskis.

Notikums radīja lielāko zibens koncentrāciju, padarot to daudz ievērojamāku par Krakatau izvirdumu 2018. gadā Indonēzijā vai 2021. gada viesuļvētras uzliesmojumu ASV dienvidos.

Tongas vulkāna izvirdums bija tik spēcīgs, ka ar ūdens tvaikiem tika sasniegts pat kosmoss. Tas ir pirmais šāda veida novērojums Zemes vulkānam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu