Traģisks auto negadījums pie "Spices". Aculiecinieka stāsts

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto no notikuma vietas 2021. gada 1. janvārī.
Foto no notikuma vietas 2021. gada 1. janvārī. Foto: Normunds Šlitke

Advokāts Normunds Šlitke bijis nejaušs aculiecinieks kādai traģiskai avārijai. Lietas izskatīšana ir noslēgusies, tiesa notikusi, un tagad par to iespējams runāt. Ir kaut kas, ko advokāts nespēj aizmirst.

Normunds Šlitke stāsta par paša acīm redzēto un piedzīvoto: "2021. gada 1. janvārī, saulrietā braucot pa Kārļa Ulmaņa gatvi un tuvojoties krustojumam pie nobrauktuves uz "Spici", pamanīju, ka ir noticis kas nelāgs - uz brauktuves gulēja sakņupis cilvēka ķermenis.

Piestāju savu automašīnu malā un devos palīdzēt, taču atlika vien fiksēt cilvēka nāvi bez cerībām viņu atdzīvināt. Cietušo apklājām ar segu un sagaidījām neatliekamo medicīnisko palīdzību, kas nāves faktu pēcāk apstiprināja.

Kā kaut kas tāds ar tik smagām un ar dzīvību nesavienojamām traumām varēja notikt tik labi pārredzamā vietā un ar atļauto braukšanas ātrumu 50 km/h?

Fiksējot un aptaujājot notikušā lieciniekus un savācot pierādījumus, tostarp, videoierakstu no netālās automazgātavas, atklājās patiesi baisa un skumja aina.

Īsi pirms saulrieta sirmgalve, visticamāk, devās iepirkties uz "Spici". Viņai mugurā bija spilgta oranži-rozā krāsas jaka, kas viņu padarīja ļoti pamanāmu. Taču neveiksmīgas apstākļu sakritības dēļ saule todien rietēja tieši brauktuves galā un debesis bija iekrāsojušās tieši tādā pat krāsā kā kundzes spilgtā jaka, tāpēc uz mirkli uzmanību zaudējis autovadītājs sirmgalvi, kad viņa šķērsoja brauktuvi, uz oranži-sārti iekrāsojušās pamales fona nepamanīja un aizķēra, notriecot zemē.

Nākamā automašīna paspēja nobremzēt vien dažus metrus pirms uz brauktuves guļošā ķermeņa, taču, mirkli uzkavējusies, cietušo sirmgalvi rūpīgi apbrauca pa blakus joslu un pameta bezpalīdzīgi guļam brauktuves vidū.

Trešās automašīnas vadītājs nobrauca savu spēkratu malā, izsauca mediķus un jau gatavojās sniegt palīdzību cietušajai. Taču jau pēc dažām sekundēm, pat nebremzējot, sirmgalvei uzbrauca steidzīgs taksometra vadītājs, kurš, cik noprotams, skatījās nevis uz ceļu sev priekšā, bet uz palīdzības sniegšanai cietušajai ceļa malā apturēto automašīnu un no tās izkāpušajiem cilvēkiem.

2023. gada 17. aprīlī tiesa notiesāja abus autovadītājus, kas uzbrauca sirmgalvei – gan uz mirkli uzmanību zaudējušo autovadītāju, kas sirmgalvi notrieca, gan steidzīgo taksistu, kurš notriekto sirmgalvi sabrauca un tā faktiski nogalināja, abiem piespriežot brīvības atņemšanu uz vienādu termiņu, nosakot tā izciešanu nosacīti."

Normunds Šlitke saka: "Uzskatu, ka sirmgalvi nogalināja nevis neuzmanīgais autovadītājs, kurš kundzi uz saulrieta fona vienkārši nepamanīja, un pat ne steidzīgais taksists, kurš neskatījās uz ceļu sev priekšā, bet gan autovadītājs, kurš, redzot sev tieši priekšā uz brauktuves guļošu cilvēku, cietušajam ne tikai nepalīdzēja, bet gan tieši otrādi – nepalika notikuma vietā, bet, mainot braukšanas joslu, apbrauca cietušo, pametot viņu bezpalīdzīgi guļam uz brauktuves pilnīgi neaizsargātu.

Diemžēl autovadītājs, kas sirmgalvi pameta bezpalīdzīgā stāvoklī, cik šobrīd ir zināms, pat netika meklēts."

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Līna Bagdone apstiprina notikušo, taču uzsver, ka negadījumā bija iesaistīti divi transportlīdzekļi. "2021. gada 1. janvārī tika reģistrēts ceļu satiksmes negadījums Rīgā, Kārļa Ulmaņa gatvē, kur sākotnēji automašīnas "Mazda" vadītāja uzbrauca gājējai, nodarot smagus miesas bojājumus, pēc kā automašīnas "Renault" vadītājs uzbrauca tai pašai gājējai, pēc kā gājēja mira. Par notikušo tika uzsākts kriminālprocess un notika izmeklēšana. Ceļu satiksmes negadījumā bija iesaistīti divi iepriekš minētie transportlīdzekļi, nevis trīs."

Līga Bagdone skaidro: "Krimināllikuma 262.1 panta otrajā daļā noteikts, ka par ceļu satiksmes negadījuma vietas atstāšanu pēc ceļu satiksmes negadījuma, pārkāpjot noteikto kārtību, ja to izdarījis transportlīdzekļa vadītājs, kas izraisīja ceļu satiksmes negadījumu, kura rezultātā cietušajam nodarīts viegls, vidējs vai smags miesas bojājums vai kura rezultātā iestājusies cilvēka nāve, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu vai ar naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku no pieciem līdz septiņiem gadiem."

Kopš traģiskā negadījuma pagājuši divi gadi. "Šobrīd šī vieta ir pilnībā pārbūvēta - joslu skaits samazināts uz divām, izveidota drošības saliņa," stāsta advokāts. Notikušo Normunds Šlitke nespēj aizmirst. Viņš saka: "Man ir patiesi žēl ne tikai sirmo kundzi, kurai vairs palīdzēt nevaram, kā arī viņas radus (trīs stundas pēc negadījuma atnāca viņas ģimene, tostarp, visticamāk - uz Jaungada sagaidīšanu Latvijā atbraukušais vāciski runājošais znots), bet arī pirmo autovadītāju, kurai patiesi nepaveicās (kā advokāts zinu, cik tas ir iespējams).

Bet nespēju piedot baltās automašīnas vadītājam vai vadītājai, kas vienkārši apbrauca cietušo…"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu