Plāno pārbūvēt Sveķupes caurteku un nojaukt Alūksnes upes dambi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ūdens. Ilustratīvs foto.
Ūdens. Ilustratīvs foto. Foto: Austra Helēna Žaggere/LETA

Šovasar minerālūdens zīmola "Mangaļi" un Pasaules Dabas fonda projektā "Par tīrām upēm!" upes ekosistēmas uzlabošanai plānots pārbūvēt Sveķupes caurteku Gaujas Nacionālā parka teritorijā un nojaukt Bejas dambi uz Alūksnes upes, informēja projekta komunikācijas pārstāve Aija Freija-Zonne.

Sveķupes caurteka atrodas Gaujas Nacionālā parka teritorijā, un tās augštecē atrodamas vērtīgas taimiņa nārsta teritorijas.

Savukārt Bejas dambis, kurā patlaban nenotiek nekāda veida saimnieciskā darbība, atrodas uz Alūksnes upes. Freija-Zonne skaidroja, ka aizsprostam nav ne funkcionāla, ne finansiāla pamata, un pēc tā likvidēšanas tiks nodrošināta barības vielu, zivju un citu dzīvību pārvietošanās pa upi.

Pasaules Dabas fonda vadītājs Jānis Rozītis norādīja, ka Latvijā ir 12 500 upju un to kopgarums ir vairāk nekā 37 000 kilometri. Upēm ir būtiska nozīme, jo tā ir vielu un enerģijas aprite, kā arī tās ir pārvietošanās koridors vairākiem tūkstošiem sugu.

Viņa vērtējumā, vairāku gadu laikā upju stāvoklis ir tikai pasliktinājies. Latvijā tikai trešdaļa no upēm ir labā un kvalitatīvā stāvoklī.

Kopumā Latvijā ir 1200 aizsprostu un šķēršļu uz upēm, kas būtiski ierobežo zivju migrācijas, taču projekta trešā darbības gada ietvaros plānots no tiem atbrīvoties, lai atjaunotu upju dabisko tecējumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu