VIDEO "Beidzot prezidenta vēlēšanas ir interesantas". Politologi komentē kandidātu iespējas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Partijas "Apvienotais saraksts'' Ministru prezidenta amata kandidāts Uldis Pīlēns (no kreisās) un Valsts prezidents Egils Levits piedalās preses brīfingā pēc tikšanās Rīgas pilī.
Partijas "Apvienotais saraksts'' Ministru prezidenta amata kandidāts Uldis Pīlēns (no kreisās) un Valsts prezidents Egils Levits piedalās preses brīfingā pēc tikšanās Rīgas pilī. Foto: Edijs Pālens/LETA

Tuvojoties Valsts prezidenta vēlēšanām, iezīmējas vairāk neskaidrību nekā iepriekš, ievēlot Andri Bērziņu, Raimondu Vējoni un arī Egilu Levitu uz pirmo pilnvaru termiņu. Tādēļ šīs vēlēšanas ir opozīcijā esošo partiju iespēju laiks. Apkopojot paustos viedokļus, secināms no Latvijas Televīzijas uzrunāto politologu komentāriem, vēsta LTV "Panorāma".

Iveta Kažoka, politoloģe un domnīcas "Providus" direktore, norādīja: "Beidzot prezidenta vēlēšanas ir interesantas, jo dažos iepriekšējos vēlēšanu ciklos patiesībā nebija nekādas intrigas, bija diezgan skaidrs, kuru ievēlēs par prezidentu. Šoreiz tā nav". 

Viņa atklāj, ka nevarētu uzņemties pateikt, vai Uldis Pīlēns 31. maijā kļūs par Latvijas prezidentu. Tomēr arī neslēpj, ka viņam ir ļoti lielas izredzes, kuras ir ne mazākas kā 50%.

Tajā pašā laikā, ja "Jaunā Vienotība" ar citām partijām nepieļautu, ka viņš saņem 51 balsi, tad tālākais process būtu aizvien interesantāks, jo šobrīd partijām nav reāla kompromisa kandidāta. 

Jānis Ikstens, politologs un Latvijas Universitātes profesors, pieļauj, ka šobrīd notiek mēģinājumi izkaulēt kaut kādus ieguvumus politisko sarunu procesā. Viņš arī uzskata, ka Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) noteikti interesējas par iespējām nonākt valdībā. Līdzīgi  arī "Latvija pirmajā vietā" saredz sev tādu vietu neatkarīgi, vai Šlesers patiešām taisās vai netaisās kandidēt uz Rīgas domi.

Pašlaik neoficiāli izskanējušas vairākas Valsts prezidenta amata kandidatūras, bet, pēc LTV sižetā paustā, konkrētāki pretendenti varētu iezīmēties jaunnedēļ.

"Tas interesantais šobrīd laikam ir, ko darīs Zaļo un Zemnieku savienība, jo tā kā ļoti pieredzējusi organizācija droši vien mēģinās izkaulēt maksimumu. Es neizslēdzu, ka tas var beigties ar to, ka pirmajā tūrē mēs netiekam pie Valsts prezidenta," sacīja Ikstens.

Plašāk skatieties sižetā!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu