VIDEO ⟩ Imantā svētdienas vakarā masveidā pulcējas vardarbīgi noskaņoti jaunieši. Policija izsludinājusi trauksmi

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Valsts policija šovakar fiksējusi un saņēmusi informāciju no iedzīvotājiem par vairākām vietām Imantas mikrorajonā, kur ir plānoti vai jau notiekot jauniešu masveida pulcēšanās un fiziskas sadursmes, kuru iemesls ir 5. maija notikumi.

Valsts policijas Rīgas Pārdaugavas pārvaldē un Rīgas Speciālo uzdevumu bataljona vienībai izsludināta trauksme, kas nozīmē, ka tiek piesaistīti visi iespējamie spēki. Tāpat izveidots operatīvās vadības centrs, no kura tiek koordinēta situācija.

VIDEO: Internetā ievietots video ar jauniešu pulcēšanos

Valsts policija nekavējoties reaģē uz notikumiem, kā arī kopā ar Rīgas pašvaldības policiju šobrīd pastiprināti patrulē un pievērš uzmanību pusaudžu kompānijām, jauniešu pulcēšanās vietām vai jebkādām citām aizdomīgām aktivitātēm Imantas mikrorajonā Rīgā, nepieļaujot sadursmju veidošanos un attīstību, kā arī cita veida likumpārkāpumus.

Iepriekš fiksējot informāciju internetā, ka jaunieši plāno veikt savu “linča tiesu”, likumsargi uzreiz reaģēja, veica preventīvas pārrunas un izklīdināja. Bet jau citā gadījumā, saņemot informāciju, ka Imantas mikrorajona parkā iespējams notiek masveida kautiņš, notikuma vietā nekavējoties ieradās Speciālo uzdevumu bataljons. Viena pilngadīga persona cietusi.

Valsts policija aicina Imantas mikrorajona vecākus, kuru atvases varētu būt iesaistītas šajās aktivitātēs, nekavējoties pārliecināties par savu atvašu atrašanās vietu un novērst viņu iespējamu došanos turp, kā arī preventīvi pārrunāt ar jauniešiem šādu situāciju nopietnību.

Vienlaikus Valsts policija aicina jebkuru iedzīvotāju, kura rīcībā ir informācija vai signāli par šo sadursmju veidošanos, uzreiz zvanīt policijai uz tālruņa numuru 110.

VIDEO: Imantā svētdienas vakarā patrulē policija

Kā ziņots, līdzās kriminālprocesam par mazgadīgu zēnu izraisītu kautiņu Imantā pārbaudē tiks vētītas arī policijas rīcības, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Sociālajās vietnēs publicēts videoieraksts, kurā redzams, ka vairāki zēni, sitot un sperot, uzbrūk vienaudzim, savukārt vairāki jaunieši noskatās un filmē notiekošo. Nežēlīgā vienaudža piekaušana izraisījusi plašas diskusijas sabiedrībā un nosodījumu policijas darbam, apgalvojot, ka policija ilgstoši neieradās uz notikuma vietu.

Piektdien, 5.maijā, plkst.19.32 Valsts policija saņēma izsaukumu no kāda vīrieša uz Imantas mikrorajonu Rīgā, jo tur skolas stadionā atrodas vairākas nepilngadīgas personas ar nažiem.

Uz notikuma vietu, ņemot vērā notikuma raksturu un iespējamo bīstamību, nekavējoties devās Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljona ekipāža. Pēc pāris minūtēm policijai piezvanīja sieviete, kura informēja, ka pie viņas dzīvoklī patvērušies jaunieši, kuriem pakaļ ar nažiem dzinušies citi pusaudži.

Vienlaikus uz divām vietām tika norīkotas divas ekipāžas - primāri reaģējot uz iespējamu apdraudējumu, pēc pārdesmit minūtēm Speciālo uzdevumu bataljons jau bija skolas apkārtnē un pēcāk meža masīvā, meklējot jauniešus. Vienlaikus pie sievietes uz dzīvokli devās Valsts policijas Rīgas Pārdaugavas pārvaldes ekipāža, kura tur ieradās 40 minūšu laikā, norāda policijā.

Policija apstiprina, ka no sievietes šajā laikā saņemts vēl viens zvans par tālāko notikuma gaitu, papildinātā informācija nodota tālāk reaģējošajām ekipāžām. Turklāt Valsts policijas dežurants sazinājās atkārtoti ar sievieti ap plkst.19.52, informējot, ka policijas ekipāža ir jau ceļā uz dzīvokli, kā arī precizēja vēl dažas notikuma un iesaistīto personu detaļas.

Ierodoties pie sievietes dzīvoklī, sieviete tika uzklausīta, pēc kā likumsargi ar bērniem aizbrauca no notikuma vietas teritorijas. Jaunieši tika nogādāti mājās un nodoti vecākiem. Pēcāk arī šī ekipāža ieradās notikuma vietā meža masīvā, kur jau bija iepriekš ātri ieradies Speciālo uzdevumu bataljons, skaidro policija.

Imantas meža masīvā cietušā jaunieša tēvs bija aizkavējis vienu no iespējamajiem vainīgajiem līdz policijas ierašanās brīdim. Policisti ir noskaidrojuši gandrīz visus iesaistītos jauniešus, kuri ir 13 gadus veci.

Policija akcentē, ka pašlaik notiek darbs ar jauniešiem un viņu vecākiem, tiek skaidrota katras iesaistītās personas loma un atbildība. Ņemot vērā, ka viņi nav sasnieguši 14 gadu vecumu, viņi likuma izpratnē nav tā subjekti un viņiem nav paredzēta atbildība.

Par notikušo jau 5.maijā ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 231. panta otrās daļas - par huligānismu, ja to izdarījusi personu grupa vai ja tas saistīts ar miesas bojājumu nodarīšanu cietušajam. Ir nozīmēta ekspertīze, lai noteiktu miesas bojājumu smaguma pakāpi cietušajam jaunietim. Cietušās personas mantas arī ir atgūtas.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka šis konflikts radies, jo bērniem jau iepriekš bijušas savstarpējas nesaskaņas. Konflikts ir personiska rakstura. Policijas rīcībā esošie fakti neliecina, ka jauniešu grupa apdraudētu citus mikrorajona iedzīvotājus, jo šis ir bijis specifisks savstarpējs konflikts.

Policijā vērš uzmanību, ka tai nekādā veidā nav pieņemama jebkāda veida vardarbība un tā netiks tolerēta. Pašlaik, sākotnēji izvērtējot policistu reaģēšanu un darbības, nav saskatāmi pārkāpumi, bet, lai pārliecinātos, ka viss ir izdarīts profesionāli un atbilstoši, policijā ir sākta pārbaude.

Notiek aktīvs un rūpīgs darbs, izmeklējot šo gadījumu, tiek skaidroti apstākļi un visu iesaistīto loma, kā arī iemesli un cēloņi šādām darbībām.

Vienlaikus policija vērš uzmanību, ka šis gadījums parāda, ka ir atkal jācīnās ar sekām. Šis gadījums liecina par mazgadīgu jauniešu izpausmēm, kas nav laikus pamanītas vai kam nav pievērsta uzmanība. Policija aicina vecākiem pievērst uzmanību savām atvasēm un viņu darbībai gan ikdienā, gan interneta vidē, tostarp sadarbojoties ar izglītības iestādēm.

Valsts policija aicina arī sabiedrību un plašsaziņas pārstāvjus nesaasināt notikumus - "par laimi nekādi deviņdesmitie kriminālajās izpausmju kategorijās nav atgriezušies un neatgriezīsies", akcentē policijā.

Sabiedrībai kopumā ir jādomā par uzvedību un cēloņiem vardarbībā, tajā skaitā nepilngadīgo vidū. Tas ir kopīgs sabiedrības un atbildīgo institūciju darbs visās jomās - labklājības, iekšlietu, tieslietu un izglītības, kopīgi panākot vardarbības vispārējo mazināšanos sabiedrībā, uzsver policija.

Tikmēr Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda Ozola mikroblogošanas vietnē "Twitter" norāda, ka piektdienas vakara notikumi Imantā ar jauniešu uzbrukumu vienaudžiem ir satraucoši. Viņasprāt, gadījums ir jāvērtē padziļināti, tostarp no resursu izmantošanas viedokļa. Deputāte sola šo jautājumu iekļaut gaidāmās Rīgas domes Drošības komitejas sēdes darba kārtībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu