Publiskoti "Putina pils" būvniecības dokumenti

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "YouTube" video.

Neskatoties uz pils greznību un iespaidīgo aizsardzību, šķiet, ka "Putina pils" celtnieki ir atstājuši novārtā vienu būtisku detaļu. Viņiem nav izdevies noslēpt plānus, kuros parādīti divi tuneļi, kas iet zem pils kompleksa. Jebkura kompetenta valsts drošības institūcija cīnītos ar zobiem un nagiem, lai tādus paturētu noslēpumā, ziņo ārvalstu medijs "The Insider".

Nepilnu 18 000 kvadrātmetru lielajam, miljardu dolāru vērtajam kompleksam, kas atrodas uz nelīdzenas kraujas ar skatu uz Melno jūru, ir viss greznums, kādu vien diktators varētu vēlēties.

Kā atklāja Alekseja Navaļnija izmeklēšana, pilī ir sava baznīca, vīna pagrabs un kazino. Tajā ir ūdenspīpes atpūtas telpa ar striptīzdejotāju stabu, dendrārijs un ledus laukums hokeja spēlēm, kuras Putinam patīk spēlēt ar draugiem.

Bet, protams, apsardze ir stingra. Putina māja ir norobežota no viņa pārvaldītās valsts ar 6900 hektāriem meža un īpašu lidojumu aizlieguma zonu.

Piesardzība ir vairāk nekā paranoja no Putina puses. Šī mēneša sākumā Krievijas varas iestādes apgalvoja, ka divi bezpilota lidaparāti mēģinājuši nogalināt Putinu neveiksmīgā triecienā, kas beidzās ar sprādzienu virs Kremļa.

Faktiski "Putina pils" būvniecības plāni tika publiski ievietoti internetā. "Metro Style", tagad neesošs Krievijas uzņēmējs, ievietoja projektus savā tīmekļa vietnē, lai demonstrētu savu darbu 2010. gadu sākumā. Tie bija skatāmi tiešsaistē vēl līdz 2016. gadam.

"The Insider" publicējis plānu anotētas versijas ar tulkojumiem angļu valodā.

Pazemes komplekss zem Putina pils sastāv no diviem atsevišķiem tuneļiem, kas savienoti ar liftu, kurš nolaižas aptuveni 50 metrus zem zemes.

Plānos redzams, ka biezā betonā ieskautie tuneļi tiek apgādāti ar pietiekami daudz svaiga ūdens, ventilāciju un kabeļiem, lai uzturētu VIP iemītniekus vairākas dienas vai nedēļas.

"Putinam ir lielas bažas par to, ka viņš ir ne visai stabils Krievijas līderis," sacīja Maikls K. Kimāžs, bijušais Valsts departamenta ierēdnis, kurš strādāja pie Krievijas un Ukrainas politikas.

"Tātad, zinot, ka viņa leģitimitāti pilnībā nenodrošina vēlēšanas, viņš centīsies maksimāli palielināt savu personīgo drošību, izmantojot labi aizsargātu personīgo dzīvesvietu kompleksu."

Izejas no šiem tuneļiem ir redzamas tieši zem pils kompleksa, uz kailas klints, kas paceļas no pludmales.

Apakšējā tunelī ir kustīgs celiņš, kas ved uz izeju. "Šai tuneļa iekārtai ir visu veidu drošība," sacīja Tadeuss Gabriševskis, būvinženieris, kurš pārzina aizsardzības struktūras.

"Ir ugunsdzēsības sistēma. Ir ūdens, ir kanalizācija. Tas ir paredzēts, lai kāds varētu izdzīvot vai aizbēgt."

Visi kodolvalstu vadītāji izstrādājuši plānus ārkārtas situācijām. ASV prezidentam ir avārijas bunkurs zem Baltā nama un Virdžīnijā. Atšķirībā no ASV objektiem Melnās jūras komplekss tika finansēts privāti un joprojām ir privātīpašums.

Šķiet, ka tā mērķis ir nevis nodrošināt politiskās sistēmas nepārtrauktību, bet gan viena indivīda izdzīvošanu. Putina ieguldījums tuneļu kompleksā zem pilnīgi jaunas mājas, kas celts gados, kad viņš vēl publiski flirtēja ar Krievijas integrāciju Eiropā, liecina par to, cik ilgi Krievijas līderis ir gatavojies draudiem.

"Mums šis ir jāuztver kā daļa no ilgstošās ​​konfrontācijas ar Rietumiem, kas iezīmējusi Putina pēdējos 13 vai 14 dzīves gadus," sacīja Kimāžs.

Abi tuneļi ir aptuveni 40 un 60 metrus gari un 6 metrus plati, veidojot aptuveni 600 kvadrātmetrus potenciālās apdzīvojamās platības, kuru sienas, visticamāk, ir sprādziendrošas.

"To spēja izturēt kodolsprādzienu vai bunkuru iznīcinošas bumbas triecienu būtu atkarīga no diviem faktoriem, kas diagrammās nav norādīti, — kā tiek pastiprināti tuneļu 38 centimetru biezie betona apvalki un no materiāla, ko izmanto, lai aizpildītu apkārtējo zonu," sacīja Gabriševskis.

Ir vairākas pazīmes, kas liek domāt, ka Putins pasūtīja struktūru, paturot prātā sliktāko scenāriju. Īpaši pārsteidzoši ir 16 kabeļu plaukti, katrs apmēram 30 centimetru plats, iestrādāts apakšējā tuneļa sienā.

Ne Maskavas kompānija, kas iegādājās "Metro Style", ne Kremļa galvenais preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs uz komentāriem neatbildēja. Masu protestos, ko izraisīja Navaļnija 2021. gada video izmeklēšana, Putins noliedza, ka viņam pieder Melnās jūras pils.

Nocietināto tuneļu esamība, kas atrodas gandrīz 1600 kilometru attālumā no Maskavas, liecina, ka Putins nav domājis tikai par to, lai izbaudītu atpūtu kūrortpilsētas tuvumā. Viņš arī rūpējas par izdzīvošanu.

"Divas reizes, kad Krievijas vēsturē ir notikušas lielas izmaiņas, 1917. un 1991. gadā, galvaspilsētas statuss un līdera amats ir bijis liels jautājums," sacīja Kimāžs.

"Putins gatavojas šādām situācijām, izveidojot dzīvesvietu, kas atrodas pēc iespējas tālāk no centra. Tātad tuneļu sistēmai Melnās jūras kompleksā ir liela nozīme. Pat bez aktīviem draudiem viņš tiem gatavojas."

Izgrieztā diagrammā, kas parāda lifta šahtas iekšpusi, kas savieno abus tuneļus, ir norādītas sešas atsevišķas ventilācijas šahtas, kas paredzētas svaiga vai filtrēta gaisa piegādei tuneļa iemītniekiem.

Savienojošās lifta šahtas iekšpusē ir sešas atsevišķas ventilācijas šahtas, kas paredzētas svaiga vai filtrēta gaisa piegādei tuneļa iemītniekiem.

Projekti nesniedz detalizētus skatus struktūrām uz austrumiem no tuneļu kompleksa. Ņemot vērā to, ka tie savieno tuneļus ar ceļu, iespējams, ka austrumu konstrukcijas ir veidotas kā maršruts, pa kuru ar slēpto liftu var nogādāt krājumus pils kompleksā.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka rietumvalstu specdienestiem bijis zināms, kur atrodas bunkurs. Tika izteikts viedoklis, ka viens no iemesliem, kāpēc Putins nebija iedrošinājies veikt kodoltriecienu, ir tas, ka pēc tam tiktu veikts atbildes trieciens uz vietu, kur Putins slēpjas.

Ukrainas medijam "Freedom TV" bijušais Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta darbinieks Sergejs Žirnovs atklājis, ka diktatoram un kara noziedzniekam Vladimiram Putinam ir vairāki slepeni bunkuri, kur viņš varētu paslēpties apdraudējuma gadījumā.

Viens no bunkuriem, pēc Žirnova teiktā, atrodas tieši zem Kremļa. Tas tika uzbūvēts vēl Staļina laikos, turklāt inženieri tajā laikā izveidoja arī atsevišķu metro līniju, lai Staļins neviena netraucēts varētu pamest Kremli.

Maskavā atrodas arī cits slepenais bunkurs "Ramenki-43", kas pieder Krievijas Aizsardzības ministrijai.

Žirnovs arī atklāja, ka viens no bunkuriem izveidots Putina rezidencē Maskavas priekšpilsētā Novoogarjovā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu