Ukrainas grāmatu mākslinieki viesosies Rīgā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Grāmatas
Grāmatas Foto: Unsplash

Rīgā no 20. līdz 23. maijam viesosies Ukrainas grāmatu mākslinieki Romana Romanišina un Andrijs Lesivs, informē izdevniecības "Liels un mazs" direktore Alīse Nīgale.

Izdevniecība "Liels un mazs" ar Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas un programmas "Radošā Eiropa" līdzfinansētā sadarbības projekta "Aldus Up" atbalstu rīko ukraiņu autoru vizīti Latvijā.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrā 20. maijā plkst. 13 notiks grāmatas "Karš, kurš pārvērta Rondo" lasījums un radošā darbnīca ģimenēm ar bērniem "Rondo pārbūve".

Pēc kopēja lasījuma un sarunas par grāmatu, mākslinieku vadībā bērni radīs lielo pilsētiņas Rondo pārbūves un atjaunošanas plānu. Uz pasākumu aicinātas arī Latvijā pašlaik dzīvojošās ukraiņu ģimenes. Ieeja pasākumā bez maksas.

Savukārt pirmdien, 22. maijā plkst. 17 Latvijas Mākslas akadēmijas jaunajā korpusā interesenti būs gaidīti uz mākslinieku darbu prezentāciju "Grāmatu radīšana. Padziļināti", kurā Romanišina un Lesivs stāstīs par savu darbu tapšanu.

Uz šo pasākumu aicināti mākslas studenti un ilustrācijas un dizaina nozares profesionāļi, kā arī visi vizuālajā mākslā un grāmatniecības nozares novitātēs ieinteresētie. Ieeja pasākumā bez maksas.

Romanišina un Lesivs ir grāmatu autori, dizaineri un ilustratori, Ukrainas "PEN" biedri. Abi dzimuši Ukrainā 1984. gadā, dzīvo un strādā Ļvivā.

Pēc Ļvivas Nacionālās mākslas akadēmijas absolvēšanas kopā nodibināja studiju "Agrafka", kurā abi veido ilustrētas grāmatas bērniem un pieaugušajiem.

"Agrafka" sadarbojas ar grāmatu izdevniecību "Starij Ļev", kas šogad Boloņas bērnu grāmatu tirgū saņēma titulu labākais bērnu grāmatu izdevējs Eiropā.

Mākslinieku dueta grāmatas ir tulkotas un izdotas vairāk kā 30 valodās visā pasaulē, par saviem darbiem viņi ir saņēmuši daudzus starptautiskus apbalvojumus, to vidū ir "Bologna Ragazzi Award", Bratislavas ilustrācijas biennāles goda raksts un plakāts, "NAMI Concours Prize", Eiropas Dizaina balvu, "Stiftung Buchkunst" "Labākais grāmatu dizains no visas pasaules" bronzas medaļa un goda atzinība, Saržas Bērnu lasīšanas festivāla apbalvojumi, "Global Illustration Award", "White Ravens".

2022. gadā mākslinieki veidoja Latvijas "PEN" balvu, ko saņēma juriste Sanita Osipova un biedrība "Gribu palīdzēt bēgļiem".

"Liels un mazs" Māra Salēja tulkojumā latviski līdz šim izdevusi četras Romanišinas un Lesiva grāmatas: "Karš, kurš pārdeva Rondo", "Skaļi, klusu, čukstus", "Tā es redzu", kā arī "Zvaigznes un magoņu sēkliņas".

Ukraiņu mākslinieki bilžu grāmatu "Karš, kurš pārdeva Rondo" radīja neilgi pēc tam, kad 2014. gadā Krievija okupēja Krimas pussalu un sākās karš Austrumukrainā.

2015. gadā tā saņēma Starptautiskā Boloņas bērnu grāmatu tirgus balvu kategorijā "Jaunie apvāršņi", ko žūrija piešķir īpaši novatoriskai bērnu grāmatai.

Visi ieņēmumi no pārdošanas tiek ziedoti Ukrainas atbalstam ar fonda "Ziedot.lv" starpniecību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu