Biologi ierosina, kas varētu glābt pasauli no pārtikas krīzes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Medūza. Ilustratīvs attēls.
Medūza. Ilustratīvs attēls. Foto: EPA/Scanpix

Medūzu baru veidošanās var pārņemt veselas ekosistēmas, taču pieaug interese par ūdeņu iemītnieku potenciālu kulinārijā. Bet vai tas tiešām varētu atrisināt okeāna problēmas? Par medūzu radīto problēmu iespējamajiem risinājumiem vēsta raidsabiedrība BBC.

2013. gada vasarā Stefano Piraino pastaigājās pa akmeņaino krastu Ustikā, kas ir neliela sala pie Sicīlijas, un pamanīja izskalotu medūzu. Viņš noliecās un pagrūda to. Tad pavisam spontāni viņš norāva no tās gabalu un ielika to mutē. Tas bija sāļš un kraukšķīgs.

"[Tas bija] ļoti garšīgs," atceras Piraino, zoologs un evolūcijas biologs no Salento universitātes Lečē, Itālijā. "Tā bija pirmā reize, kad es ēdu medūzu."

Pēc dažām dienām krastā to dzeļšūnas tiek deaktivizētas, skaidro Piraino. Tomēr viņš nevienam neiesaka ēst medūzas tieši no jūras, jo jēlas tās satur baktēriju patogēnus, kas var izraisīt saindēšanos.

Neskatoties uz to, Piraino atbalsta plašāku bezmugurkaulnieku iekļaušanu ēdienkartē. Tā ir iespēja, ko pētnieki pēta, ņemot vērā zivju populāciju samazināšanos un pieaugošo globālo pārtikas krīzi.

Problēma

Pēdējā laikā ir saņemti neskaitāmi ziņojumi par medūzu baru veidošanos – sezonāliem notikumiem, kuros vērojams liels un pēkšņs medūzu skaita pieaugums. Šis process izjauc okeānu ekosistēmu līdzsvaru un var kaitēt bioloģiskajai daudzveidībai un samazināt zivju krājumus.

Ja mēs nerīkosimies, lai ierobežotu pašreizējo baru veidošanos, okeāns pārtaps no zivju bioloģiskas daudzveidības uz medūzu dominējošu ekosistēmu, brīdināts 2009. gada pētījumā.

Situācija gan ir strīdīga – daži zinātnieki saka, ka nav pierādījumu par medūzu skaita pieaugumu pasaulē. Piemēram, vienā ilgtermiņa analīzē no 2012. gada tika secināts, ka nav pārliecinošu pierādījumu par medūzu skaita pieaugumu, un tika ierosināts, ka to populācijā var veidoties svārstību cikli, kas ilgst aptuveni 20 gadus.

Tomēr nav šaubu, ka dažās vietās baru veidošanās kļūst arvien izplatītāka, un tam var būt nopietnas sekas. Tātad, ja medūzas var radīt tik lielus draudus mūsu okeāniem un globālajai pārtikas drošībai, tad kāpēc gan tās neēst?

Medūzas vairojas ārkārtīgi ātri. Dažām sugām ir pat gandrīz nemirstības iezīmes: Turritopsis nutricula var izvairīties no nāves un savainojumiem, pārvēršoties par mazāk nobriedušu versiju (pazīstama kā polips), un šis process ir līdzīgs tauriņam, kas pārvēršas atpakaļ par kāpuru.

Pēc tam polips var radīt identiskas sevis kopijas, tāpēc medūza teorētiski varētu dzīvot bezgalīgi.

Medūzas var gadiem ilgi gulēt okeāna dibenā polipu stāvoklī, līdz rodas labvēlīgi apstākļi, kuros nobriest un vairoties.

Medūzas var gūt labumu arī no cilvēka darbībām, kas kaitē citai jūras dzīvībai. Medūzām ir nepieciešams ļoti maz skābekļa, lai izdzīvotu.

Tā rezultātā, atšķirībā no citiem jūras organismiem, medūzas var attīstīties ūdeņos, kurus skārusi lauksaimniecības darbība, kas samazina skābekļa līmeni ūdenī.

Diemžēl, kad medūzas pulcējas baros, tās var izraisīt negatīvas sekas. Kad medūzas pulcējas kādā konkrētā apgabalā, citām sugām ir grūti atkal kolonizēties pat pēc skābekļa līmeņa normalizēšanās – medūzām patīk mieloties ar zivju kāpuriem.

Precīzi prognozēt, kā medūzas uzvedīsies siltākā klimatā, bijis grūti, jo par tām nav daudz vēsturisku datu, skaidro Sanktpēterburgas Floridas Okeanogrāfijas institūta direktors Montijs Grehems.

"Pirms dažām desmitgadēm neviens īsti nepievērsa uzmanību medūzām," viņš saka. "Bet medūzas ir ļoti jutīgas pret klimata cikliem. Līdz ar to tās būs ļoti jutīgas arī pret ilgtermiņa klimata izmaiņām."

Vēsturiski medūzas ir kontrolējuši jūras plēsēji, piemēram, jūras putni, jūras bruņurupuči, zivis un vaļi. Tomēr šo plēsēju populācijas ir samazinājušās, pateicoties vairākiem faktoriem, tostarp pārzvejai, klimata pārmaiņām, piesārņojumam un biotopu zudumam.

Visā pasaulē medūzu uzliesmojumi ir radījuši postījumus zivju populācijās, kā arī zvejniecības un tūrisma nozarēs. 2007. gadā visu Īrijas lašu nozari iznīcināja lieli medūzu bari, kas aptvēra 26 kvadrātkilometrus. 

Medūzu potenciālā izmantošana

Jūras veltes nodrošina ievērojamu daļu olbaltumvielu, ko patērē cilvēce. Saskaņā ar ASV Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) datiem 2020. gadā zvejniecībā tika nozvejoti aptuveni 112 miljoni tonnu ūdens iemītnieku. Pieaugot globālajam pieprasījumam pēc pārtikas, joprojām pastāv nopietni jautājumi par mūsu pārtikas piegādes ķēdēm.

Daži zinātnieki, piemēram, Piraino, uzskata, ka pasaulei steidzami ir nepieciešami ilgtspējīgi pārtikas resursi, un viens no veidiem, kā to panākt, ir mēģināt integrēt jaunus pārtikas produktus tradicionālajās receptēs un vietējā virtuvē.

"Varbūt ir pienācis laiks mūsu pašu ēdienkartei pievienot jaunu delikatesi - medūzas," saka Piraino.

Medūzas jau ēd visā Āzijā, taču joprojām tās ir retums atrast kādā Rietumu restorānā. Ķīnā medūzas tiek ēstas vairāk nekā 1000 gadus, un medūzu salāti ir populāra delikatese.

Tajās ir ne tikai daudz olbaltumvielu, bet arī dažu medūzu šūnās esošās mikroaļģes ir bagātas ar taukskābēm. Rietumu pasaulē tas nav tik populāri, taču daži restorāni mudina savus ēdājus pieņemt nezināmo.

Sanfrancisko restorānā "Benu", atšķirībā no vairuma citu izsmalcinātu ēdināšanas iestāžu, ēdienkartē ir kaut kas īpašs – un tās ir medūzas.

Vienā ēdienā medūza greznojas šķīvi, maigi ietīta garneļu, ikru un mārrutku kažokā. Tas ir "ļoti pieejams veids", kā baudīt medūzu, saka Korijs Lī, "Benu" dibinātājs. Lī, kurš nāk no Dienvidkorejas un uzauga, ēdot medūzas.

Medūzas tiek pasniegtas dažādos veidos, kopš Lī 2010. gadā atvēra trim Michelin zvaigznēm apbalvoto restorānu. "Okeāna garša nodrošina asu kontrastu un sāļumu, savukārt tās ļumīgā tekstūra atgādina ilgi vārītas liellopa cīpslas tekstūru," skaidro Lī.

Tomēr, neskatoties uz to, ka medūzas ir pievilcīgas piedzīvojumu meklējošiem Rietumu pusdienotājiem, tās nevar pilnībā aizstāt zivis vai citus olbaltumvielu avotus, domājot par to, kas ir vislabākais videi.

Tā ir taisnība, ka mūsu ēdienkaršu paplašināšana, iekļaujot alternatīvus olbaltumvielu avotus, ir ļoti svarīga, lai palīdzētu mazināt klimata pārmaiņas, taču medūzas var nebūt risinājums.

Pirmkārt, medūzas sastāv no 95% ūdens, bet atlikušie 5% satur svarīgākās uzturvielas. Pēc sastāva tās ir diezgan neefektīvs olbaltumvielu avots.

"Iespējams, ka tās ir lietderīgākas kā kolagēna, nevis olbaltumvielu avots," saka Džonatans Houtons, jūras bioloģijas vecākais lektors Karalienes universitātē Belfāstā, Ziemeļīrijā.

Vairāki uzņēmumi jau izmanto medūzas kā govju un cūku kolagēna aizstājēju, ko bieži izmanto cilvēku ārstēšanā. Uzņēmums "Jellagen", kas atrodas Kārdifā, Velsā, saka, ka medūzu kolagēns ir labāka alternatīva, jo saderīgs ar dažādiem cilvēka šūnu veidiem.

Spītīgas medūzas

Fakts joprojām ir tāds, ka, neskatoties uz lielo medūzu patēriņu visā Āzijā, to baru veidošanās joprojām ir problēma.

Grehems norāda, ka medūzu ēšana var mazināt zivju populāciju radīto spiedienu, taču tas neatrisinās medūzu baru veidošanās cēloņus, kas liecina par to, kas notiek mūsu okeānos.

"Ja jūs izņemat zivis no ekosistēmas, medūzām parasti klājas ļoti labi," viņš saka.

Medūzas pulcējas baros cilvēka radīto apstākļu dēļ. Jo īpaši pārzveja, siltāks ūdens, piesārņojums un piekrastes attīstība nodrošina ideālus apstākļus medūzu populācijas uzplaukumam. Tas, ka medūzu ir vairāk, liecina tikai par to, ka mūsu okeāni atrodas šausmīgā situācijā.

Medūzu populācijās ilgtermiņā vienmēr ir bijušas dabiskas svārstības, jo tās virza dabiskie klimata cikli. "Jautājums ir," Grehems piebilst, "kādas cilvēka radītas izmaiņas piespiedīs ekosistēmu trajektoriju mainīties uz visiem laikiem?"

Tas, kas arī ir jāmaina, ir mūsu attieksme pret pārtiku, Lī saka.

"Es neesmu jūras biologs, bet, ja cilvēki sāks ēst medūzas ar tādu pašu sparu, kā mēs ēdam citas jūras veltes, es pieņemu, ka tam būs arī nelabvēlīgas sekas."

Šis punkts ir uzsvērts 2021. gada pētījumā par Meksikas lielgaballodes medūzu zveju. Pēdējo 20 gadu laikā interese par sugām ir strauji pieaugusi pēc tam, kad investori apgabalu ir identificējuši kā sugas karsto punktu.

2011. gadā nozvejoja gandrīz 40 000 tonnu medūzu, no kurām lielākā daļa tika eksportēta uz Ķīnu. Bet kopš tā laika populācijas ir krasi samazinājušās pārmērīgas zvejas un izmantošanas dēļ.

2015. gadā rakstīta darba nosaukums vēsta: "Mums nevajadzētu uzskatīt, ka medūzu zveja atrisinās mūsu medūzu problēmu." Tomēr tas, kas var palīdzēt to atrisināt, ir atbildīgāka zivju krājumu pārvaldība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu