12. Latvijas PSR. Dzimuma maiņa

Foto: no P. Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja krājuma.
LGBTI vēsture Latvijā
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Piecas sievietes, kurām ķirurgs Viktors Kalnbērzs (1928) ar dzimuma maiņas operācijām palīdzējis kļūt par vīriešiem transseksuāļiem.

1970.–1972. gads:

pirmā sieviete veica dzimuma maiņas operāciju. 

80. gadi:

četras sievietes veica dzimuma maiņas operāciju. 

1968. gadā vēstuli toreizējam docentam Viktoram Kalnbērzam uzrakstīja sieviete, kas divu gadu laikā ar sarežģītu operāciju palīdzību pārtapa par vīrieti.

Ar LPSR veselības ministra Vilhelma Kaņepa (1899–1968) atbalstu ķirurgs 1970. gadā ķērās pie operācijām. Kopumā bija 18 sarežģītas operācijas. Sekmīgas. 1972. gada vasarā varēja konstatēt, ka Kalnbērzam ir izdevies veikt pirmo pilnīgo dzimuma maiņas operāciju Padomju Savienībā.

Kalnbērzs saņēma ne tikai kolēģu apsveikumus un PSRS Ministru Padomes Izgudrojumu komitejas autorapliecību, bet arī PSRS Veselības aizsardzības ministrijas rājienu. Īpaša ārstu komisija analizēja notikušās operācijas, nepilnības neatklāja.

80. gados ķirurgs Kalnbērzs veica vēl četras dzimuma maiņas operācijas, visas – sievietēm. Pacientes bija Krievijas iedzīvotājas. Arī vīrieši lūguši ķirurģiski mainīt viņu dzimumu, taču ķirurgs no pretēja transformācijas procesa operācijām atteicies.

Foto: no P. Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja krājuma. Fotogrāfs nezināms.

Ķirurgs Viktors Kalnbērzs operāciju zālē. Ar LPSR Veselības ministra Vilhelma Kaņepa atbalstu viņš 1970. gadā sāka dzimuma maiņas 18 operāciju sēriju, kuru rezultātā 1972. gada vasarā bija izdarīta pirmā pilnīgā dzimuma maiņas operācija Padomju Savienībā. 20. gadsimta 70. gadi.

Pasaules konteksts

Padomju Savienības "vienkāršie" iedzīvotāji tolaik nemaz nezināja, ka tādas personas kā ķirurga Viktora Kalnbērza operēto sievieti apzīmē ar jēdzienu "transseksuālis" un ka tāds apzīmējums radīts jau 1953. gadā. Toreiz ASV prese vēstīja, ka 1952. gada beigās dāņu izcelsmes amerikānim, bijušajam ASV armijas karavīram Džordžam Jorgensenam (George Jorgensen) Dānijā veikta dzimuma maiņa.

Hormonu terapijas un plastisko operāciju rezultātā viņš kļuva par sievieti Kristīni Jorgensenu (Christine Jorgensen, 1926–1989). Ņujorkā viņa atgriezās 1953. gada 13. februārī, kļūstot par preses sensāciju vairāku mēnešu garumā.

Dzimuma maiņas operācijas pēc Otrā pasaules kara varēja nopirkt dažās valstīs, it īpaši Tunisijā, bet ASV pirmā legāli izdarītā dzimuma maiņas operācija notika Džona Hopkinsa Universitātes slimnīcā 1965. gadā. Pacients bija jauns afroamerikānis Eivons Viljamss (Avon Williams).

Transseksuāļi 20. gadsimta 50.–70. gados akcentēja savu atšķirīgumu no homoseksuāļiem, uzsverot, ka transseksuālis ķirurģiski izlabo savu "patoloģisko dzimtes identitāti", nevis "netikumīgo seksuālo devianci".

Foto: Bottmann/Corbis

Kristīne Jorgensena pirms operācijas 1943. gadā kā Džordžs Jorgensens, pēc operācijas 1952. gadā un 1975. gadā gandrīz 50 gadu vecumā.

Viedokļu līderis teica

"Jūs vienīgais sapratāt, ka mana vēlēšanās pēc pārmaiņām bija ne jau tādēļ, kā daudzi domāja, lai varētu pavadīt naktis ne ar to, ar ko vēlēts no dzimšanas, bet gan – lai atbrīvotos no iekšējās divdabības. Man taču piedāvāja arī tādu variantu – nu ko, pārģērbsim jūs, apmainīsim dokumentus, un dzīvojiet, ar ko vien gribat. Taču man gribējās dzīvot, nevis spēlēt lomu citā apģērbā, es gribēju iekšējās un ārējās pasaules harmoniju.

Agrāk iekšējā cīņa starp diviem "es" norobežoja mani no visas pasaules, liedza man visus zemes priekus. Esmu laimīgs, jo esmu ieguvis iekšēju mieru. Mani mīl. Varbūt tas kādam liksies dīvaini, jo ne vienmēr no dzimšanas pilnīgi normāli cilvēki par sevi var teikt šādus vārdus."

(Transseksuālis vēstulē ķirurgam Viktoram Kalnbērzam. Citēts no: Iveta Tomsone. Cilvēki, kas no sievietes pārtapuši par vīrieti. Nedēļa Tev. 1994.12.–18.12., A8. lpp.)

Saruna ar PSRS veselības aizsardzības ministru 1972. gada 31. augustā. Pierakstījis Viktors Kalnbērzs pēc sarunas, atgriežoties viesnīcā. Citēts no: Gunita Āre. Profesoram draudēja apcietinājums. "Jaunā Avīze". 1.–7.03.2002., 15. lpp.

"Kalnbērzs: Pirmajā tikšanās reizē ministrs Kaņeps pat atzīmēja, ka, ja komisija nekavējoties vēlas tikties ar partijisko republikas vadību, tad viņš var noorganizēt tikšanos nedaudz zemākā līmenī, jo sekretāri bija aizņemti. Bet tikšanās ar CK sekretāru varēja notikt pēc dažām dienām, kad komisija jau būtu iepazinusies ar visiem materiāliem. Komisiju pieņēma Komunistiskās partijas Centrālās komitejas sekretārs akadēmiķis Drīzulis*.

Ministrs: Un vai tad akadēmiķis Drīzulis arī atbalstīja jūsu rīcību?

Kalnbērzs: Akadēmiķis Drīzulis nav mediķis, bet viņš neizteica negatīvu viedokli par komisijas un speciālistu pausto viedokli."

* Aleksandrs Drīzulis (1920–2006). Vēsturnieks, strādājis vadošos amatos Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas Vēstures institūtā, bijis tā direktors (1963–1970), LKP CK loceklis (1966–1990), LKP CK ideoloģiskais sekretārs (1970–1975), LPSR ZA viceprezidents (1975–1988).

Foto: no P. Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja krājuma. Fotogrāfs nezināms.

Ķirurgs Viktors Kalnbērzs veica piecas dzimuma maiņas operācijas, palīdzot sievietēm iegūt vīrieša dzimumu. 20. gadsimta 60. gadi. 

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu