Papildus reģistrēties latviešu valodas pārbaudei Krievijas pilsoņi varēs jūnijā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pasaules diktāts latviešu valodā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē.
Pasaules diktāts latviešu valodā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē. Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievijas pilsoņi, kuri nav reģistrējušies latviešu valodas pārbaudei līdz šī gada 24. martam, to varēs izdarīt no 1. jūnija līdz 30. jūnijam. Savukārt valsts valodas pārbaudi varēs kārtot laikā no šī gada 1. jūlija līdz 13. augustam, paredz valdības 23. maijā pieņemtie grozījumi "Noteikumos par valsts valodas zināšanu apjomu un valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību".

Persona pārbaudes rezultātus saņems septītajā darba dienā pēc kārtošanas, un tai būs tiesības viena mēneša laikā no rezultātu saņemšanas dienas iesniegt apstrīdēšanas iesniegumu.

Nepieciešamības gadījumā atkārtotai pārbaudei Krievijas pilsoņiem būs jāreģistrējas no 1.augusta līdz 31.augustam, un atkārtoti pārbaude jākārto no 4.septembra līdz 30.novembrim.

Minētie termiņi noteikti, ņemot vērā Saeimā šogad aprīlī pieņemtos grozījumus Imigrācijas likumā, kuros noteikts, ka Valsts izglītības satura centram (VISC) līdz 1.septembrim jāiesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei informācija par Krievijas pilsoņiem, kuri ir kārtojuši pārbaudi vismaz vienu reizi, kā arī tiem, kuriem noteikta atkārtota pārbaude līdz 30.novembrim.

Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sniegtās informācijas, valsts valodas pārbaudei no šī gada 1.februāra līdz 24.martam reģistrējās tikai 8131 Krievijas pilsonis. Iepriekš tika lēsts, ka valodas prasmju pārbaude attiecas uz 17 865 Krievijas pilsoņiem.

Prasība par valsts valodas pārbaudi uzturēšanās atļaujas saņemšanai pamatā skar tos Latvijas iedzīvotājus, kas savulaik ir izvēlējušies nevis iegūt Latvijas pilsonību, bet gan pieņemt Krievijas pilsonību.

Analizējot datus par pārbaudes kārtošanas rezultātiem pērn, ir konstatēts, ka aptuveni puse nenokārto pārbaudi nepieciešamajā līmenī un pakāpē. Tāpēc prognozējams, ka no 8131 personas aptuveni 4000 reģistrēsies atkārtotai valsts valodas prasmes pārbaudei.

Lai atvieglotu iesniegumu par reģistrēšanos pārbaudei iesniegšanu, turpmāk tiks nodrošināta reģistrēšanās pārbaudei tikai elektroniski vai pa pastu.

Iesnieguma veidlapa par reģistrēšanos pārbaudei ir pieejama VISC mājaslapā. Savukārt ar 2024. gada 1. janvāri pārbaudei varēs reģistrēties, izmantojot e-pakalpojumu portālu "Latvija.lv". Līdz šim persona iesniegumu par pārbaudes kārtošanu varēja iesniegt, tikai ierodoties centrā klātienē.

Tiem Krievijas pilsoņiem, kas saņēmuši pastāvīgās uzturēšanās atļauju un līdz šī gada 1.septembrim nesniegs apliecinājumu par valsts valodas apguvi vai par noteiktu atkārtotu pārbaudi līdz 30.novembrim, uzturēšanās atļauja pēc 1.septembra vairs nebūs derīga.

Ukrainas civiliedzīvotāju valsts valodas prasmes pārbaudei piešķirti 20 800 eiro 

Tikmēr, lai nodrošinātu iespēju nokārtot latviešu valodas prasmes pārbaudi prioritārā kārtībā Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas kopš 2022. gada ieradušies Latvijas teritorijā un apguvuši valsts valodu, valdība šodien lēma piešķirt 20 800 eiro.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pauda, ka darba devējiem ir tiesības nodarbināt Ukrainas civiliedzīvotājus arī bez valsts valodas zināšanām tiktāl, cik tas netraucē viņa darba pienākumu izpildi.

Tomēr augstais latviešu valodas mācību pieprasījums pērn un šogad apliecina, ka, lai iegūtu savai iepriekšējai profesionālai kvalifikācijai un pieredzei atbilstošu darbu, Ukrainas civiliedzīvotājiem ir jāapliecina latviešu valodas zināšanas atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem "par valsts valodas zināšanu apjomu, valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību un valsts nodevu par valsts valodas prasmes pārbaudi".

Pēc Sabiedrības integrācijas fonda datiem pērn valsts valodu apguva 3507 Ukrainas civiliedzīvotāji.

Šobrīd Valsts izglītības satura centrs (VISC) organizē valsts valodas prasmes pārbaudi aptuveni 6000 pretendentu, nodrošinot to vienmērīgu izkliedi visā kalendārā gada laikā.

Vienlaikus, atsākot reģistrāciju valsts valodas prasmes pārbaudei, pieprasījums no visām sabiedrības grupām šobrīd esot tik augsts, ka pārbaudes rinda var aizņemt līdz trim mēnešiem.

Lai nodrošinātu Ukrainas civiliedzīvotāju paātrinātu pieeju pārbaudei, VISC plāno tiem nodrošināt atsevišķas papildu latviešu valodas prasmes pārbaudes norises, tādā veidā ļaujot prioritāri nokārtot pārbaudi ātrākā laika periodā nekā tai reģistrējoties regulārajā procesā.

IZM ieskatā tas veicinās Ukrainas civiliedzīvotāju integrāciju darba tirgū un samazinās sociālo atkarību no valsts un pašvaldību sociālās palīdzības.

Ņemot vērā, ka vienas eksaminācijas norises izmaksas ir 52 eiro, piešķirtais finansējums ļaus nodrošināt izveidot papildu pārbaudes procesu vidēji 400 Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas atbilst aptuveni 10% no kopējā mācību dalībnieku skaita pērn.

Savukārt tie Ukrainas civiliedzīvotāji, kas šogad būs uzsākuši valsts valodas apguvi vai to turpinās nākamajā līmenī, latviešu valodas prasmes pārbaudei varēs pieteikties regulārajā procesā, kur ir paredzēti aptuveni 1500 pretendentu kalendārā gada laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu