FOTO Slēgti ceļi un ūdenstilpes pārmeklēšana. Kā norit 16 gadus pazudušās Madelēnas Makanas meklēšana?

Foto: AP/Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Portugāles un Vācijas policijas 16 gadus pēc Madelēnas Makanas pazušanas ir atsākušas meklēšanu Algarvē. Policija koncentrējusies uz pussalu, kas atrodas netālu no viņas pazušanas vietas. "Apollo.lv" apkopoja jaunāko informāciju par pazudušās Madelēnas Makanas meklēšanu.

Dambja pārmeklēšana un pierādījumi

23. maijā Arādes dambī, kas atrodas 50 kilometrus no vietas, kur 2007. gadā "Praia da Luz" pazuda meitenīte, tiks sākta meklēšana.

2022. gadā Portugāles un Lielbritānijas varasiestādes par galveno aizdomās turamo nosauca 45 gadus veco Kristianu Brukneru, kurš jau izcieš ilgstošu cietumsodu.

Iepriekš Vācijas prokuratūra paziņoja, ka Brukners varētu būt saistīts ar vēl divu mazu bērnu bezvēsts pazušanu. Tiek izmeklēta arī vācieša iespējamā saistība ar izvarošanu Algarvē 2004. gadā.

Madelēna pazuda 2007. gada 3. maijā, kad kopā ar ģimeni bija atvaļinājumā Portugāles brīvdienu kūrortā "Praia da Luz" Algarvē.

Portugāles policija paziņojumā presei norādīja, ka tuvāko dienu laikā tā Algarvē koordinēs kratīšanu, piedaloties arī britu virsniekiem.

Vācijas valsts prokurors Braunšveigā Hanss Kristians Volters sacīja, ka Vācijas varasiestādes 23. maija rītā izplatīs īsu apstiprinājuma paziņojumu.

Policija 22. maijā neilgi pēc pusdienlaika noslēdza aptuveni puskilometru garu daļu no ūdenstilpes pussalas, ziņo Portugāles televīzijas tīkls.

Paredzēts, ka meklēšanas darbi notiks otrdien un trešdien. Policija ir uzcēlusi teltis un slēgusi ceļus, kas ved uz dambi. Kopumā meklēšanā ir norīkoti 20 policisti.

Volters uzskata, ka Brukners ir galvenais aizdomās turamais Madelēnas pazušanā, lai gan viņam nav izvirzītas nekādas apsūdzības Madelēnas pazušanas lietā un viņš ir noliedzis jebkādu saistību.

Tomēr štata prokurors atklājis, ka Brukneru ar pazušanu saista arvien lielāks pierādījumu daudzums, tostarp viņa mobilā tālruņa dati, kas liecina – Madelēnas pazušanas brīdī viņš atradās "Praia da Luz" rajonā, kā arī regulāri tur pavadīja laiku no 2000. līdz 2017. gadam

Vācijas pilsonis Brukners pašlaik atrodas cietumā Vācijā par 72 gadus vecas sievietes izvarošanu 2005. gadā tajā pašā rajonā, kur pazuda Madelēna.

Ūdenstilpe jau iepriekš pārmeklēta Madelēnas pazušanas sakarā. Tiek ziņots, ka šonedēļ ir jāpārmeklē četras vietas.

Ģimene joprojām nezaudē cerības

Pēdējā kratīšana Portugālē saistībā ar Madelēnas pazušanu tika veikta 2014. gadā, kad Lielbritānijas policijai tika dota atļauja pārbaudīt krūmājus netālu no vietas, kur viņa pazuda.

Šā mēneša sākumā Madelēnas vecāki Keita un Džerijs sarīkoja piemiņas pasākumu, atzīmējot meitenītes pazušanas 16. gadadienu.

Viņi maijā atzīmēja arī savas meitas 20. dzimšanas dienu, solot "nekad nepadoties" savas meitas meklēšanā.

"Daudz laimes dzimšanas dienā, Madelēna. Joprojām pazudusi. Joprojām ļoti pietrūksti. Joprojām meklēsim. Tik ilgi, cik nepieciešams," viņi teica ierakstā "Facebook".

"Mēs tevi mīlam un gaidām. Mēs nekad nepadosimies."

Poliete, kura centās pierādīt līdzību

2023. gada sākumā vēstīts, ka poliete Džūlija Vendela sociālajā tīklā "Instagram" izveidojusi kontu, kurā publicē pierādījumus, ka viņa ir pirms 16 gadiem pazudusī Madelēna Makana. Tomēr sejas atpazīšanas analīzē secināts, ka, visticamāk, Džūlija nav Madelēna.

Viņas DNS testa rezultāti tagad apstiprināja, ka viņa nav pazudusī meitene, bet liecina, ka viņa ir no Polijas, ar lietuviešu un rumāņu izcelsmi.

Džūlijas pieņēmumi par savu izcelsmi veicināja Madelēnas Makanas meklēšanu.

Džūlijas attēli nesakrita ar Madelēnas attēliem. Tos salīdzināja Šveices mākslīgā intelekta uzņēmums "Ava-X".

"Ir gandrīz neiespējami, ka jaunā poliete ir Madelēna," norāda "Ava-X" līdzdibinātājs Kristians Fērlins.

Džūlijas bērnības un nesen uzņemtie attēli sakrita, tomēr Madelēnas un Džūlijas attēlos sakritības nav.

Pārmeklēts arī dārzs

2022. gada 28. un 29. jūlijā Vācijas policija pārmeklēja kādu dārzu netālu no Vācijas pilsētas Hannoveres.

Vācijas prokuratūra paziņoja, ka pretēji daudzu cerībām Madelēna, visticamāk, ir mirusi.

Notikumu attīstība:

2007. gada 3. maijs: Konstatēts, ka Madelēna pazudusi no atpūtas kompleksa Portugālē.

2007. gada septembris: Keitu un Džeriju Makanu pasludina par oficiālajiem aizdomās turamajiem viņu meitas pazušanā.

2008. gada jūlijs: Portugāles policija pārtrauc izmeklēšanu un atceļ Makanu "arguido" jeb aizdomās turamo statusu.

2013. gada jūlijs: Tiek paziņots, ka šajā lietā ir jauni pierādījumi un jauni liecinieki, un tiek sākta oficiāla izmeklēšana.

2013. gada oktobris: Portugāles detektīvi atsāk izmeklēšanu, atsaucoties uz jauniem izmeklēšanas virzieniem.

2017. gada aprīlis: Vienīgie četri oficiālie aizdomās turamie, kurus policija pratināja, tiek izslēgti no izmeklēšanas, bet vecākie virsnieki paziņo, ka turpina sekot nozīmīgam izmeklēšanas virzienam.

2019. gada marts: "Netflix" izlaiž astoņu sēriju dokumentālo filmu par Madelēnas pazušanu. Viņas vecāki, kuri nepiedalījās filmas veidošanā, uzskata, ka tā varētu potenciāli kavēt policijas izmeklēšanu.

2020. gada jūnijs: Policija atklāj, ka 43 gadus vecs vācu cietumnieks, kura vārds ir Kristians Brukners, ir identificēts kā aizdomās turamais par Madelēnas pazušanu.

2022. gada aprīlis: Kristians Brukners tiek pasludināts par oficiālu aizdomās turamo šajā lietā.

2023. gada februāris: Poliete Džūlija Vendela apgalvo, ka ir pazudusī meitene.

2023. gada aprīlis: Džūlijas Vendelas DNS testa rezultāti apstiprina, ka viņa nav pazudusī meitene.

2023. gada maijs: Madelēnas vecāki Keita un Džerijs atzīmēja arī savas meitas 20. dzimšanas dienu, sakot: "Daudz laimes dzimšanas dienā, Madelēna. Joprojām pazudusi. Joprojām ļoti pietrūksti. Joprojām meklēsim. Tik ilgi, cik nepieciešams."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu