Uldis Pīlēns atbild uz pieciem neformāliem jautājumiem

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: apollo.lv

Jau pavisam drīz - 31. maijā - notiks Valsts prezidenta vēlēšanas. Vēlēšanām izvirzīti trīs kandidāti - Uldis Pīlēns, Edgars Rinkēvičs un Elīna Pinto. Lai labāk iepazītu katru kandidātu, "Apollo.lv" uzdeva piecus neformālus jautājumus Uldim Pīlēnam.

Kas jūs spēj sadusmot?

Nekaunība un muļķība.

Kas ir jūsu lielākā izgāšanās?

Uzņēmējdarbības laikā, braucot komandējumā uz Vāciju, ceļā uzzināju, ka būs jāuzstājas svarīgā konferencē.

Līdzi nebija uzvalka, un tāpēc biju spiests to nopirkt. Kad biju ieradies konferencē, sēžot prezidijā jaunajā uzvalkā, tikai tad ievēroju, ka uzvalkam pie piedurknes ir palikusi piešūta birka.

Cik maksā viens litrs piena? Vai Valsts prezidentam tas ir jāzina?

Tā kā es pats vai kopā ar sievu eju uz veikalu, cenas zinu labi. Vienu litru piena var nopirkt par vienu eiro. Mazliet lētāk vai dārgāk, - tas ir atkarīgs no iepakojuma veida, iegādes vietas, zīmola, tauku daudzuma.

Prezidentam ir jāzina, cik maksā svarīgākie pārtikas produkti, lai zinātu, kā dzīvo cilvēki. Pārtikas grozam ir saistība ar dzīves līmeni, cenu svārstības atspoguļo inflāciju un ekonomisko situāciju valstī, ietekmē iedzīvotāju pirktspēju un labklājību.

Kurš/kura ir jūsu prezidenta ideāls no visas pasaules bijušajiem un esošajiem prezidentiem/prezidentēm?

Laikam jāsaka, ka demokrāts, ASV prezidents Džons Kenedijs. Gan tāpēc, ka viņš stingri iestājās, lai mainītu sistēmu un paveiktu daudz nozīmīgu darbu sabiedrības labā, gan arī tāpēc, ka viņš iedvesmo ar savām izcilajām runām.

Piemēram, savā inaugurācijas runā 1961. gada Kenedijs teica "neprasi, ko valsts tev var dot, prasi, ko tu pats vari darīt savas valsts labā". Tas ir labs motīvs, un izsaka arī to, kāpēc es iesaistos politikā.

Domāju, atjaunotajā Latvijā Vaira Vīķe Freiberga ir uzstādījuši ļoti augstu latiņu visiem nākamajiem prezidentiem.

Ja jums būtu iespēja izvēlēties superspēju, kādu jūs izvēlētos?

Nodrošinātu nekavējošu Ukrainas uzvaru karā, brīvību Ukrainai un tās teritorijas atbrīvošanu no Krievijas okupantiem.

Latvijā es vēlētos iedvest iedzīvotājiem ticību par labākas valsts iespējamību. Vēlmi piestrādāt, lai tādu radītu. Dot cerību par labāku nākotni Latvijai.

Cerība ir ļoti svarīga, jo tā rada ticību, ticība rada rīcību, savukārt rīcība rada rezultātu.

Kas zināms par Uldi Pīlēnu?

Pīlēns dzimis 1956. gadā Liepājā. Augstāko izglītību ieguvis Rīgas Politehniskā institūta Arhitektūras un celtniecības fakultātē, kā arī Veimāras Arhitektūras un būvniecības augstskolā. Savulaik viņš bijis Liepājas galvenais arhitekts un Latvijas Arhitektu savienības un Nīcas padomju saimniecības konsultants, 1988. gadā izveidoja SIA "Arhitekta U.Pīlēna birojs".

Vēlāk viņš iesaistījās uzņēmējdarbībā un aizvien ir būvniecības un industriālā koncerna "UPB" līdzīpašnieks un padomes priekšsēdētājs. Pīlēns vairākkārt iekļauts Latvijas miljonāru sarakstos.

1997. gadā Pīlēns tika iecelts par Liepājas ostas valdes priekšsēdētāju un Liepājas speciālās ekonomiskās zonas valdes priekšsēdētāju, bet no 1999. līdz 2000. gadam strādājis "Latvenergo" padomē.

No "Latvenergo" valsts pilnvarnieka amata viņš atteicās, kā iemeslu minot to, ka par viņu kā amatpersonu ir vairāki pretrunīgi tiesas spriedumi. 2001. gadā pīlēns atstāja arī Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas valdes locekļa amatu.

2005. gadā Pīlēns tika ievēlēts par Liepājas domes deputātu.

Pīlēns piedalījās Tautas partijas Liepājas reģiona nodaļas dibināšanā, bija Tautas partijas valdes loceklis. 2022. gada maijā Pīlēns paziņoja par vēlēšanu apvienības "Latvijas apvienotais saraksts" izveidi, bet jūlijā par biedrības "Apvienotais saraksts" izveidi. 14. Saeimas vēlēšanās viņš bija šī saraksta premjera kandidāts, lai arī pats nekandidēja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu