Unikāla tehnoloģija: Šveicē paralizēts vīrietis atkal spēj staigāt

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pickadook/Shutterstock

Neiroķirurgi un neirozinātnieki Šveicē strādā pie "digitālā tilta", palīdzot vīrietim staigāt, kāpt pa kāpnēm un rampām, kā arī stāvēt pie bāra ar draugiem. Viņi cer, ka kādu dienu šo tehnoloģiju varētu izmantot arī roku funkciju atjaunošanai, vēsta medijs "Sky news".

Paralizēts vīrietis atkal spējis staigāt pēc tam, kad, izmantojot bezvadu "digitālo tiltu", starp viņa galvas un muguras smadzenēm tika atjaunota funkcionalitāte.

Tā saukto smadzeņu datora saskarni veido divi elektroniski implanti, pa vienam galvas un muguras smadzenēs.

Pirmais ir novietots virs smadzeņu reģiona, kas atbild par kāju kustību kontroli, un var atšifrēt elektriskos signālus, kas rodas, domājot par staigāšanu.

Līdzīgi otrs implants ir novietots virs muguras smadzeņu daļas, kas kontrolē kājas.

Zinātnieki saka, ka revolucionārā tehnoloģija "pārvērš domu darbībā" - novērš salauzto savienojumu starp smadzenēm un muguras smadzeņu reģionu, kas kontrolē kustības.

Pirmais pacients bija 40 gadus vecs holandietis, inženieris Gerts-Jans Oskams, kurš 2011. gadā, strādājot Ķīnā, guva muguras smadzeņu traumu velosipēda avārijā.

Tas viņu paralizēja, taču viņš pamanīja uzlabojumus dažu dienu laikā pēc implantu kalibrēšanas.

"Pārsteidzošākais, manuprāt, notika pēc divām dienām," sacīja Oskam kungs.

"Piecu minūšu laikā es varēju kontrolēt savus gurnus."

Kopš tā laika, pacients ir spējis staigāt, kāpt pa kāpnēm un pārvietoties pa rampām.

Viņš arī no jauna atklājis prieku stāvēt ar draugiem pie bāra.

Implanti efektīvi bija gadu, tostarp, kad Oska kungs bija mājās bez uzraudzības.

Viņu ārstēja neirozinātnieki un neiroķirurgi no Šveices Lozannas universitātes slimnīcas un Lozannas universitātes, kā arī Šveices Lozannas federālā tehnoloģiju institūta.

Pašus implantus izstrādāja Francijas Atomenerģijas komisija.

Kā tehnoloģija darbojas?

Komisijas projekta vadītājs Gijoms Šarvets sacīja, ka implanti izmanto "adaptīvo mākslīgo intelektu", lai reāllaikā atšifrētu kustību signālus no smadzenēm.

Kad mākslīgais intelekts identificē attiecīgos signālus, tie tiek pārvērsti muguras smadzeņu elektriskās stimulācijas secībās, kas aktivizē kāju muskuļus un pamudina veikt vēlamo kustību.

Jāatzīmē, ka pacientam uzlabojās maņu uztvere un motoriskās prasmes, kas saglabājās pat tad, kad digitālais tilts bija izslēgts, ļaujot viņam staigāt ar kruķiem.

Profesors Gregoirs Kortinē sacīja, ka tas liecina, ka digitālais tilts ne tikai salaboja vīrieša muguras smadzenes, bet arī "veicina jaunu nervu savienojumu veidošanos".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu