Smiltēns: Joprojām tiek strādāts pie tā, lai pirmdienu Latvijā varētu noteikt par brīvdienu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.
Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns. Foto: Edijs Pālens/LETA

Ja 29. maiju par brīvdienu nevarēs noteikt oficiāli, tad varētu tikt izplatīts paziņojums, darba devējus aicinot būt elastīgiem, pavēstīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS).

Viņš sacīja, ka joprojām tiek strādāts pie tā, lai par godu Latvijas hokejistu izcīnītajām bronzas medaļām pirmdienu, 29.maiju, Latvijā varētu noteikt par brīvdienu. Saeimas priekšsēdētājs šajā jautājumā esot saziņā ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), Rīgas pili un kolēģiem Saeimā.

Vienlaikus Kariņš ierakstā "Twitter" skaidro, ka par oficiālu brīvdienu var lemt tikai Saeima. Reizē politiķis aicina darba devējus gan publiskā, gan privātā sektorā būt elastīgiem un ļaut "vislabākajiem līdzjutējiem pasaulē sumināt mūsu varoņus". Premjers arī atgādina, ka daļai skolēnu pirmdien ir eksāmeni, kuros Kariņš skolu audzēkņiem "vēl sekmes".

Tikmēr Valsts izglītības satura centrs (VISC) izplatījis paziņojumu, ka, par spīti publiskajā telpā izskanējušajām versijām par iespējamu brīvdienu pirmdien, plānotie centralizētie eksāmeni notiks, tie netiks atcelti vai pārcelti. "Ņemot vērā izskanējušo informāciju, kā arī, lai mazinātu neziņu skolotāju un skolēnu vidū, informējam, ka rīt plānoto pārbaudījumu norise notiks atbilstoši eksāmenu grafikam," vēsta VISC.

Smiltēns norādīja, ka saistībā ar pirmdienas noteikšanu par brīvdienu šovakar attālināti varētu tikt sasaukta Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde. Pašlaik vēl nav zināms, vai laikus izdotos sasaukt arī parlamenta sēdi, kurā būtu tiesības pieņemt lēmumu par brīvdienas izsludināšanu.

Ja pirmdienu par brīvdienu nevarēs noteikt oficiāli, tad varētu tikt izplatīts paziņojums, darba devējus aicinot būt elastīgiem, pavēstīja Saeimas priekšsēdētājs.

Tikmēr konstitucionālo tiesību eksperts, bijušais Saeimas Juridiskā biroja padomnieks, pašreizējais Finanšu nozares asociācijas pārstāvis, zvērināts advokāts Edgars Pastars mikroblogošanas vietnē "Twitter" brīdina, ka, ja brīvdienu, kad kādam paredzēts doties pie ārsta, uz eksāmenu vai tiesas sēdi, pārcels uz sestdienu, tad pēkšņo lēmumu ietekmē no rīta būs lielāks sajukums nekā ieguvums.

Turklāt šāda ideja var būt īstenojama varbūt tikai valsts pārvaldei, viņš atzīmē.

Kā ziņots, Latvijas vīriešu hokeja izlase svētdien Tamperē, ar 4:3 papildlaikā pieveicot ASV, uzvarēja pasaules čempionāta mačā par bronzas medaļām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu