Ziemeļkorejas palaistais militārās izlūkošanas satelīts saceļ trauksmi Japānā un Dienvidkorejā. Vēlāk iekrīt jūrā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Ziemeļkoreja trešdienas rītā palaida militārās izlūkošanas satelītu, bet tas iekrita jūrā, ziņoja valsts mediji.

"Palaistā jaunā satelīta nesējraķete "Cheollima-1" nogāzās Korejas Rietumu jūrā, jo tā zaudēja impulsu divpakāpju dzinēja anomāla starta dēļ," ziņoja ZIemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Dienvidkorejas armija pavēstīja, ka Ziemeļkorejas palaistajai raķetei bijis "anomāls lidojums", un izteica pieņēmumu, ka satelīta palaišana bijusi neveiksmīga.

Dienvidkorejas armijas ģenerālštābs paziņoja, ka raķete iekritusi ūdenī pie Korejas pussalas rietumu piekrastes.

Uzreiz pēc satelīta palaišanas Dienvidkorejas galvaspilsētas Seulas iedzīvotāji tika aicināti sagatavoties evakuācijai. Vēlāk šis aicinājums tika atcelts.

Japānas valdība aktivizēja raķešu brīdinājuma sistēmu Okinavas prefektūrai, aicinot iedzīvotājus evakuēties uz ēkām vai pazemi. Šie aicinājumi vēlāk tika atcelti.

ASV nosodīja Ziemeļkoreju par satelīta palaišanu, uzsverot, ka tādējādi Phenjana pārkāpusi ANO Drošības padomes rezolūcijas, kas aizliedz Ziemelkorejai izmantot ballistisko tehnoloģiju, palielinājusi spriedzi un radījusi drošības destabilizācijas risku reģionā un ārpus tā. Vašingtona arī solīja veikt pasākumus, lai gādātu par ASV drošību un aizstāvētu Dienvidkoreju un Japānu.

Ziemeļkoreja otrdien bija apstiprinājusi, ka palaidīs izlūkošanas satelītu, lai novērotu ASV un tās partneru bruņoto spēku darbības reālajā laikā.

Japāna pirmdien paziņoja, ka Phenjana to informējusi par satelīta palaišanu laikā no 31.maija līdz 11.jūnijam. Tokija tomēr brīdināja, ka Phenjana varbūt patiesībā plāno veikt ballistiskās raķetes izmēģinājumu, spītējot starptautiskām sankcijām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu