LTV skaidro, kāpēc nevarēja nodrošināt tiešraidi no Brīvības pieminekļa

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas izlases hokejisti pie Brīvības pieminekļa
Latvijas izlases hokejisti pie Brīvības pieminekļa Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Televīzijas (LTV) pārvietojamās televīzijas stacijas izmantošana tiešraides nodrošināšanai no Brīvības pieminekļa, kur pirmdien, 29.maijā, tika sagaidīta Latvijas hokeja izlase pēc bronzas medaļu iegūšanas Pasaules hokeja čempionātā, nebija iespējama, pauda LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Priede, komentējot tiešraides nenodrošināšanu no pasākuma.

Viņš skaidroja, lai īstenotu ieceri pārraidīt tiešraidē ne tikai Latvijas hokeja izlases sagaidīšanu pie Brīvības pieminekļa, bet arī lidostā un pa ceļam uz pilsētas centru, tika nolemts izmantot četras video signāla straumēšanas iekārtas.

Priede uzsvēra, ka vienīgās piemērotās LTV rīcībā esošās pārvietojamās televīzijas stacijas izmantošana konkrētajā situācijā nebija iespējama, jo pasākuma tehniskais scenārijs tapa zināms tikai svētdien, 28.maijā, pusdienlaikā

un līdz pirmdienas, 29.maija, tiešraidei tehniski nebija pagūstams saskaņot pārvietojamās televīzijas stacijas kompleksa - viena 19 metru gara furgona un otra 12 metrus gara palīgfurgona - izvietošanu 100-150 metru attālumā no Brīvības pieminekļa atbilstoši tehniskajām prasībām, kā arī nodrošināt nepieciešamo komunikācijas iekārtu, elektrības, stabila tīkla interneta pieslēguma ierīkošanu un pārvietojamās televīzijas stacijas apsardzi, kas uzstādīšanās posmā un visa pasākuma laikā būtu nepieciešama, lai garantētu tehnikas drošību cilvēku pūlī.

LTV valdes priekšsēdētājs norādīja, ka nenoteiktības apstākļos, kad tikai pusnaktī kļuva zināms par valstī izsludināto brīvdienu un līdz ar to iespējamo apmeklētāju skaita pieaugumu norises vietā, LTV mērķis joprojām bija nodrošināt maksimālu mobilitāti - būt klāt un ar mobilo tīklu ierīcēm atspoguļot sabiedrībai visus būtiskos notikumus.

Pēc viņa sacītā, LTV komanda rēķinājās ar iespējamu signāla aizkavēšanos, bet ne ar pilnīgu mobilo sakaru neesamību stundas garumā, kā rezultātā nebija iespējama ne komandas saziņa, ne signāla pārraidīšana.

Priede pauda, ka LTV Sporta redakcijai līdz šim bijusi tikai pozitīva pieredze video signāla straumēšanas iekārtu izmantošanā, pārraidot arī pasākumus ar lielu apmeklētāju skaitu, piemēram, Rīgas maratonu, Olimpisko čempionu 3x3 basketbolā sagaidīšanu Rīgā, sporta spēles "Arēnā Rīga", taču šoreiz pilnīga mobilo sakaru zuduma dēļ LTV nespēja nodrošināt vēlamo pārraidīšanas kvalitāti.

"Apzināmies to un uzņemamies atbildību par rezultātu. Visas LTV komandas vārdā atvainojamies ikvienam skatītājam par vilšanos, kas radās, ieslēdzot Latvijas hokeja valstsvienības sagaidīšanas pasākuma tiešraidi," sacīja Priede.

Viņš arī akcentēja, ka LTV ir izvērtējusi savu darbu šīs tiešraides nodrošināšanā un ir izsvērusi, kādi papildu riska faktori jāņem vērā, lai šādas situācijas neatkārtotos.

Priede piebilda, ka LTV video ierakstos ir fiksējusi hokeja izlases sagaidīšanu un notikums tiks saglabāts arhīva materiālos, kā arī ir skatāms platformā "REplay.lv".

Tikmēr LTV Sporta ziņu redakcijas vadītājs Andris Ušackis portālā "LSM.lv" norāda, ka bija pieļāvis tiešraides aizturi lielā pūļa dēļ, taču nebija rēķinājies ar mobilā tīkla un interneta pilnīgu apstāšanos. "Laika pieņemt lēmumu par pārraidīšanas formātu praktiski nebija. Izvēlējāmies versiju, kas līdz šim nebija pievīlusi," viņš min.

Tāpat Ušackis norāda, ka vēl sekos atsevišķs tehnisko un organizatorisko kļūdu skaidrojums.

LETA jau vēstīja, ka Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) pieprasījusi LTV valdei sniegt paskaidrojumu par pilnvērtīgas tiešraides nenodrošināšanu no Latvijas hokeja valstsvienība sagaidīšanas pasākuma pie Brīvības pieminekļa.

SEPLP locekļi uzdevuši līdz 2.jūnijam sniegt rakstisku paskaidrojumu par to, kā tika plānota pasākuma atspoguļošana.

Vienlaikus paskaidrojumus LTV prasīs arī Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija.

Pēc komisijas vadītājas Ievas Brantes (AS) teiktā, ņemot vērā iedzīvotāju iesūtītās vēstules, nepieciešams lūgt LTV vadību sniegt paskaidrojumus.

Viņa uzsvēra, ka nedzīvojam drošā pasaulē, un ir būtiski pārliecināties, ka šādas situācija neatkārtojas.

Jau vēstīts, ka pirmdien, 29.maijā, vairāk nekā 30 000 cilvēku pie Brīvības pieminekļa sagaidīja Latvijas hokeja izlasi, kas pasaules čempionātā izcīnīja bronzas medaļas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu