"Lidl" paziņo, kad atklās ilgi apspriesto veikalu Āgenskalnā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Lidl/Publicitātes foto

Jūnijā pretī Kalnciema ielas kvartālam, Pārdaugavā, kādreizējās velosipēdu fabrikas "Omega" vietā tiks atklāts "Lidl" veikals, kura projekts pēc iedzīvotāju iebildumiem, arhitektu un pilsētplānotāju norādēm vairākkārt tika pārstrādāts un uzlabots.

Veikala izveidē ieguldīto līdzekļu apmēru SIA "Lidl Latvija" pārstāvji nenorāda, tomēr piebilst, ka paralēli veikala ēkas celtniecībai par vairāk nekā 450 000 eiro pārbūvēti un modernizēti Melnsila ielas krustojumi ar Kristapa, Kalnciema un Kapseļu ielām.

Kā norāda kompānijā, šajos trīs krustojumos ir uzstādīti viedie luksofori satiksmes plūsmas uzlabošanai, ierīkotas un izgaismotas gājēju pārejas, izbūvēta papildjosla labā pagrieziena ērtākai veikšanai virzienā uz centru Melnsila un Kapseļu ielu krustojumā. Gar ielām iestādīti arī jauni koki.

"Lidl Latvija" Nekustamo īpašumu departamenta vadītājs Mikus Ķīsis atzīmē, ka šis ir īpašs projekts, kurā pēc plašām arhitektu kopienas un apkaimes aktīvistu diskusijām tika rasts optimāls risinājums industriāli degradētās teritorijas atgriešanai Āgenskalna apkaimes iedzīvotāju ikdienas dzīvē.

Veikala atklāšana notiks 15.jūnijā plkst.7.30.

Jau vēstīts, ka iepriekš diskusijās ar pilsētplānošanas, arhitektu un satiksmes ekspertiem un apkaimes aktīvistiem veikala ēkas un apkārtējās teritorijas projekts vairākkārt tika pārstrādāts un uzlabots.

Sākotnēji pret plānoto veikala arhitektonisko risinājumu aktīvi iebilda Āgenskalna apkaimes biedrība, arī Rīgas pilsētas būvvalde projektu vairākkārt nodeva atzinuma sniegšanai Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijai. Pēc būvvaldē paustā, piedāvātie tirdzniecības centra fasāžu risinājumi nebija pietiekami pārliecinoši un iederīgi esošajā pilsētvidē, lai tie tiktu atbalstīti.

Rīgas pilsētas būvvaldes padomē 2020.gada jūnijā tika nolemts izsniegt būvatļauju ar vairākiem nosacījumiem, kas paredzēja, ka jaunbūves risinājumam jāiekļaujas apkārtējā apbūves ainavā, ņemot vērā vides mērogu, struktūru, kompozīcijas principus, vizuālās saiknes ielu un laukumu telpā un "konkrētās vietas struktūras evolūcijas likumsakarības".

Tāpat būvei izvirzītie nosacījumi paredzēja, ka zemesgabala atļauto stāvu skaitu un tehniskos rādītājus nosaka atbilstoši iedibinātajam stāvu skaitam un apbūves tehniskajiem rādītājiem.

Nosacījumos tika paredzēts, ka jaunbūves apjomu veido konkrētās teritorijas apbūves mērogā, ievērojot tai raksturīgos apbūves raksturlielumus - koka vai mūra apbūves augstumu, ēku apjomu proporcijas, jumtu formas, fasāžu ritmu un dominējošos apdares materiālus. Netika atļauta tādu jaunbūvju būvniecība, kas telpiski vai kompozicionāli vai materiālu pielietojuma ziņā konkurē ar vēsturiski pastāvējušo apbūvi.

Būvvaldes nosacījumi arī noteica, ka jaunbūves risinājumam jāatbilst veiktajai kvartāla analīzei, bet jumta fasāde jāveido harmoniska, iederīga pilsētvidē. Projekta realizētājam bija jāveido arī apstādījumi, tostarp liepu stādījumi pret Kalnciema un Melnsila ielu. Tāpat nosacījumi paredzēja, ka veikala projektā jāsamazina transportlīdzekļu novietnes.

Veikala celtniecība tika sākta 2022.gada februārī. Šis būs trešais metropoles koncepta "Lidl" veikals Rīgā.

Kā vēstīts, īpašumu Kalnciema ielā 36/38, kas pazīstama kā kādreizējās velosipēdu fabrikas "Omega" teritorija, sākotnēji iegādājās viens no azartspēļu uzņēmuma SIA "Alfor" līdzīpašniekiem un mākslas kolekcionārs Jānis Zuzāns. Gandrīz 0,8 hektāru gruntsgabalā bija iecerēts izbūvēt ēkas jaunam mākslas centram, lai uz šo vietu pārceltu mākslas salonu, kas atrodas Mūkusalas ielā. 2015.gada sākumā tika rīkots slēgts konkurss, kurā piedalījās trīs arhitektu biroji.

Vēlāk arhitektūras portālā "A4D" tika publicēta informācija, ka šajā vietā taps mākslas centrs, kura projektu izstrādās arhitektu birojs "SZK un partneri". Projekta autori bija biroja "SZK un partneri" arhitekti Andis Sīlis, Svens Delle, Reinis Sokolovs un Reinis Jansons.

Tomēr vēlāk zemesgabalu Kalnciema ielā iegādājās "Lidl Latvija".

"Lidl Latvija" aktīvu darbību Latvijā sāka 2021.gada 7.oktobrī, atverot kopumā 15 mazumtirdzniecības veikalus. "Lidl Latvija" apgrozījums pagājušajā finanšu gadā, kas ilga no 2021.gada 1.marta līdz šā gada 28.februārim, sasniedza 101,423 miljonus eiro, kamēr kompānijas zaudējumi palielinājās par 3,4% - līdz 53,365 miljoniem eiro.

"Lidl Latvija" reģistrēta 2016.gada oktobrī, un tās pamatkapitāls ir 251,5 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Vācijas "C E - Beteiligungs-GmbH".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu