Izsludina pieteikšanos konkursam "Sakoptākais mežs 2023"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Veicinot ilgtspējīgu saimniekošanu Latvijas mežos un aicinot meža īpašniekus runāt par labas mežsaimniecības prakses uzturēšanu, sākta pieteikšanās Latvijas Meža īpašnieku biedrības konkursam "Sakoptākais mežs".

Konkursa "Sakoptākais mežs" mērķis ir ne tikai runāt par labu meža apsaimniekošanas praksi, bet arī dot iespēju meža īpašniekiem palepoties ar paveikto. Kā stāsta Latvijas Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks, labu mežu apsaimniekošanas piemēru netrūkst, atliek tikai par tiem vairāk runāt, tādējādi aicinot arī citus īpašniekus pārdomāt savu meža apsaimniekošanas praksi.

"Konkursu "Sakoptākais mežs" organizējam jau septīto gadu, tāpēc droši varu teikt, ka Latvijā netrūkst meža īpašnieku, kuri zina, kā ilgtspējīgi saimniekot mežā, un kuri var dalīties ar savām zināšanām tālāk. Manuprāt, ir ļoti svarīgi atrast veidus, kā šiem cilvēkiem pateikties un novērtēt viņu ieguldīto darbu, tāpēc arī turpinām ik gadu rīkot konkursu," skaidro Muižnieks.

Pagājušajā gadā konkursā uzvarēja Juris Mālakalns, kurš ar mežsaimniecību nodarbojas jau 28 gadus un Madonas novadā apsaimnieko vairāk nekā 500 hektārus zemes. Juris uzskata, ka mežsaimniecība ir Latvijas tautsaimniecības mugurkauls, kas rada lielu pievienoto vērtību gan valsts ekonomikai, gan cilvēkiem.

Konkurss "Sakoptākais mežs" ir viens no veidiem, kā iedvesmot citus un popularizēt meža nozari Latvijā.

Līdzīgi kā iepriekšējos gadus, arī šogad konkursantus vērtēs pēc meža īpašnieku ieguldījuma produktīvu un noturīgu mežaudžu izveidē, kopšanas metodēm, meža infrastruktūras, zinātniski pamatotu metožu izmantošanas ilgtspējīgā meža apsaimniekošanā, ainavas elementu plānošanas, kā arī saskarsmes ar kaimiņiem un pašvaldību.

Konkursa norises gaitā arī tiks veicināta sabiedrības izpratne par to, ko nozīmē ilgtspējīga meža apsaimniekošana un kādēļ tā ir nepieciešama Latvijas mežos.

Konkursa balvu fonds sastāv no praktiski lietojama motorinstrumenta jaunaudžu kopšanai un divām dāvanu kartēm meža stādāmā vai dekoratīvā materiāla iegādei, kas tiks sadalīti starp trīs visaugstāk novērtētāko meža īpašumu saimniekiem.

Tāpat trīs visaugstāk novērtētie īpašnieki tiks nominēti prestižajai meža nozares gada balvai "Zelta čiekurs" nominācijā "Par ilgtspējīgu saimniekošanu".

​Konkurss noritēs jau septīto gadu, un savu pieteikumu ikviens interesents var iesniegt līdz 20. jūlijam.

Konkursa nolikums un papildu informācija par pieteikšanos un vērtēšanas kritērijiem meklējami šeit. Konkursa organizētājs ir Latvijas Meža īpašnieku biedrība.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu