Kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs: Naida noziegumi ir kļuvuši redzamāki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kaspars Zālītis
Kaspars Zālītis Foto: Ģirts Raģelis

Naida noziegumi, kas pastrādāti tostarp pret seksuālajām minoritātēm, pēdējos gados Latvijā ir kļuvuši redzamāki - sabiedrība par tiem vairāk runā un policija tos izmeklē, sacīja kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs, LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" valdes loceklis Kaspars Zālītis intervijā Latvijas Radio.

Viņš atzina, ka vēl pirms pieciem gadiem šie noziegumi bija, bet par tiem runāja ļoti maz, lielākā daļa sabiedrības par tiem nezināja gandrīz neko.

"Pēdējos mēnešos mēs zinām par vismaz desmit gadījumiem, un par šiem gadījumiem zina arī policija. Divos gadījumos mēneša laikā policija jau ir ierosinājusi kriminālprocesu, kas ir milzīgs sasniegums," vērtēja cilvēktiesību aktīvists.

Minētā tendence, viņaprāt, skaidrojama ar to, ka policija esot pierādījusi savu spēju izmeklēt šāda veida noziegumus, līdz ar to sabiedrība tagad redz, ka ir vērts par tiem runāt un ziņot likumsargiem.

Zālītis uzskata, ka līdzšinējam Valsts prezidentam nav izdevies labi strādāt ar tautas saliedēšanu, kas varētu samazināt arī naida noziegumu skaitu.

Kustības "Dzīvesbiedri" vadītājs cer, ka jaunievēlētajam Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam izdosies Latvijā uzlabot situāciju cilvēktiesību jomā, jo politiķis jau sākotnēji ir paudis, ka tā būs viena no viņa prioritātēm šajā amatā.

Līdz ar to Zālītis paredz, ka Rinkēviča prezidēšanas laikā pavirzīsies uz priekšu arī iecerētais dzīvesbiedru regulējums. Daudz kas varot būt atkarīgs no tā, vai "Progresīvie" tiks ņemti koalīcijā un vai viņi paši to vēlēsies, piebilda cilvēktiesību aktīvists.

Kā ziņots, jaunievēlētais Valsts prezidents Rinkēvičs ceturtdien TV3 raidījumam "900 sekundes" pauda redzējumu, ka valstij būtu juridiski jāsakārto partnerattiecību jautājums, kas attiecas kā uz viendzimuma, tā arī pretēju dzimumu cilvēkiem, kuri dzīvo kopā.

Rinkēvičs uzsvēra, ka šis jautājums nav ideoloģisks, bet juridisks, jo aizvien ir vairākas jomas, kurās ir jūtams partnerattiecību regulējuma trūkums, un tie ir, piemēram, jautājumi par interešu konflikta situācijām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu