"Plānoju vairāk pievērsties 3x3 basketbolam." Francis Lācis pēc izcīnītas bronzas Pasaules kausā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Francis Gustavs Lācis (pa vidu)
Francis Gustavs Lācis (pa vidu) Foto: Ieva Leiniša/LETA

Latvijas basketbolists Francis Lācis šobrīd plāno vairāk pievērsties 3x3 spēlēšanai, sarunā ar aģentūru LETA atzina Pasaules kausa izcīņas bronzas medaļnieks.

Lācis kopā ar olimpiskajiem čempioniem Nauri Miezi, Kārli Lasmani un Agni Čavaru aizvadītajā nedēļā Vīnē Pasaules kausā 3x3 basketbolā izcīnīja bronzas medaļas. Ņemot vērā, ka 24 gadus vecajam Lācim šī bija debija šāda mēroga sacensībās, ar sasniegto rezultātu viņš ir gandarīts.

"Ar katru spēli noteikti progresēju un iejutos šajā man jaunajā sporta veidā. Tas Francis, kāds bija pirmajā spēlē, un tas Francis, kāds pabeidza turnīru pret Brazīliju - tie bija pilnīgi dažādi spēlētāji," stāstīja sportists.

Lēmums par to, ka Lācis tiks iekļauts komandas sastāvā, tika pieņemts vien dažas dienas pirms došanās uz Pasaules kausu. Ventspilī notikušajā treniņnometnē piedalījās 14 sportisti, tajā skaitā arī pieredzējušākie Latvijas 3x3 basketbolisti.

"Paldies trenerim, ka uzticējās un deva iespēju. Bija neliels pārsteigums, taču uz treniņnometni nebraucu tikai paskraidīt un kaut kur dziļi sevī ticēju, ka varu tikt sastāvā," atzina Lācis.

Turnīra gaitā pakāpeniski izdevies saspēlēties ar pārējiem trīs komandas biedriem, uzsvēra sportists. "Startēt kopā ar tādiem komandas biedriem ir bauda. Var redzēt, kāpēc viņi ir olimpiskie čempioni un spēlē kā profesionāļi," teica Lācis.

Izlases šī modeļa jaunākais spēlētājs arī apradis ar savu lomu komandā, kas vairāk ir spēle aizsardzībā. "Neesmu galvenais punktu guvējs, tam ir Nauris un Kārlis. Bez problēmām varu samierināties ar lomu aizsardzībā, jo zinu, ka tas komandai var palīdzēt uzvarēt vairāk, nekā tad, ja atņemtu viņiem kādus metienus," stāstīja Lācis.

Apmēram nedēļu notikušajā treniņnometnē Ventspilī nodarbības bijušas divas reizes dienā. "Tā kā lielai daļai kandidātu 3x3 basketbols nav pamatnodarbošanās, tad vairāk bija spēles apguve, pierašana āra laukumiem. Fiziskās sagatavotības nodarbības tika integrētas 3x3 basketbola treniņos," atklāja Lācis.

Starp treniņnometni Ventspilī un sezonas pēdējo spēli Nīderlandes komandā Bemmelas "Yoast United" Lācim bija viena nedēļa, taču basketbolists nogurumu nejūtot.

"Atpūta īsti nav sanākusi, taču tas nav slikti, jo uzturu sevi formā. Ja Pasaules kauss izvērstos sliktāks, droši vien, ka justos citādāk," secināja sportists.

Vasaras turpinājumā Latvijas vīriešu izlase piedalīsies arī Eiropas spēļu turnīrā Krakovā un Eiropas čempionātā Jeruzalemē. Lācis minēja, ka izlasē viņam vieta nav garantēta un par to būs jācīnās katru reizi no jauna.

"Gribētu cerēt, ka šīs nebija manas vienīgās spēles izlases formā. Konkurence bija sīva un domāju, ka trenerim nebija viegli veikt izvēli paņemt mani sastāvā," atzina Lācis.

Šosezon Lācis vēl nevarot iekļauties Latvijas vadošajā 3x3 komandā "Rīga", taču viņš plāno spēlēt "Kandava"/"Turība" vienībā un zemāka līmeņa sacensībās cīnīties par iespējām startēt "Challenger" turnīros. 3x3 basketbolam Lācis pilnvērtīgi pievērsās tikai pagājušajā vasarā.

"Pirms tam pat nebiju domājis, ka karjera varētu doties tādā virzienā. Patīk tas, ka ir ātra un arī fiziska spēle. No kontakta nebaidos un varu teikt, ka šis sporta veids man pagaidām patīk," uzsvēra Lācis.

"Šobrīd plānoju vairāk pievērsties 3x3 basketbolam, vismaz šajā olimpiskajā gadā, klasisko basketbolu nedaudz atstājot otrajā plānā. Ja ir iespēja - noteikti spēlēt, taču prioritāte šobrīd ir vērsta uz 3x3 basketbolu. Redzu, ka tas arvien vairāk attīstīsies kā profesionāls sporta veids," turpināja Lācis.

Savu pirmo sezonu profesionālajā basketbolā uzbrucējs Lācis vērtē vairāk pozitīvi, nekā negatīvi. Spēlējot Nīderlandes un Beļģijas apvienotajā līgā, Lācis 32 mačos vidēji 29 minūtēs guva 9,1 punktu un izcīnīja 4,6 atlēkušās bumbas.

"Protams, ka ir lietas, kur var pielikt, tāpat bija arī kāpumi un kritumi. Varēja just atšķirību starp Beļģijas un Nīderlandes komandām. Beļģijas komandas bija fiziski spēcīgākas un ar lielāku sastāva dziļumu. Basketbols bija ātrs, ļoti individuāls - līdzīgi kā amerikāņiem," pirmo sezonu profesionālajā basketbolā raksturoja Lācis.

Pirms tam četras sezonas Lācis pavadīja Nacionālajā koledžu sporta asociācijā (NCAA), pārstāvot Orela Robertsa Universitātes komandu "Golden Eagles", ar kuru 2021.gadā pārsteidzoši sasniedza "marta trakuma" trešo kārtu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu