IAEA: Pagaidām Kahovkas HES uzspridzināšana nerada tiešus draudus Zaporižjas AES

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Zaporižjas atomelektrostacija
Zaporižjas atomelektrostacija Foto: Reuters/ScanPix

Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta uzspridzināšana pagaidām tiešus draudus Zaporižjas atomelektrostacijai (AES) nerada, 6. jūnijā apliecināja Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grosi.

"Ūdens trūkums svarīgākajās dzesēšanas sistēmās ilgā laika posmā var novest pie problēmām ar degvielu un izraisīt avārijas dīzeļģeneratoru darba apstāšanos. Tomēr mūsu patlabanējais situācijas izvērtējums liecina, ka AES drošībai tiešu draudu nav," teikts Grosi paziņojumā.

Kahovkas HES aizsprosta sagraušana novedīs pie būtiska ūdens līmeņa krituma rezervuāros, kas tiek izmantoti Zaporižjas AES sistēmu dzesēšanai, skaidroja IAEA vadītājs.

Pagaidām atbilstoši IAEA speciālistu vērtējumam ūdenslīmenis krītas par aptuveni par pieciem centimetriem stundā. Tomēr ūdens saņemšana no pamata avota var vēl turpināties vairākas dienas, norādīja Grosi.

Šobrīd Zaporižjas AES cenšas maksimāli iesūknēt ūdeni stacijas dzesēšanas sistēmās. Tomēr ir arī alternatīvi ūdensapgādes avoti.

"Mans brauciens uz Zaporižjas AES bija plānots jaunnedēļ, un tas šobrīd ir ārkārtīgi svarīgs. Es braukšu," rezumēja Grosi.

Atbilstoši Ukrainas izlūkdienesta datiem krievu okupanti otrdien plkst.2.50 uzspridzināja Kahovkas HES dambi. Pēc provizoriskas informācijas Kahovkas HES dambja spridzināšanu veica Krievijas armijas 205.motorizēto strēlnieku brigāde.

Jau vēstījām, ka Krievijas karaspēks otrdien uzspridzinājis Kahovkas HES aizsprostu.

Sprādziens noticis plkst. 2.50.

Plūdu zonā ir aptuveni 80 apdzīvotu vietu. Ukrainas Iekšlietu ministrija norādījusi, ka jāevakuējas vairāku Hersonas pilsētas rajonu un desmit ciemu iedzīvotājiem.

Kahovkas HES atrodas Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta uzspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā.

Ukrainas Bruņoto spēku dienvidu pavēlniecība pavēstījusi, ka, pēc tās rīcībā esošās informācijas, evakuācija tiek organizēta arī Krievijas okupētajās teritorijās.

Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba norādījis, ka Kahovkas HES uzspridzināšana, iespējams, ir lielākā tehnoloģiskā katastrofa Eiropā pēdējās desmitgadēs, kas apdraud tūkstošiem civiliedzīvotāju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu