Sprādziens Kahovkas HES. Informācija par 7. jūnija notikumiem

Ziņa papildināta plkst. 22.53
Foto: EPA/Scanpix
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krievijas karaspēks 6. jūnijā Hersonas apgabalā saspridzināja Kahovkas HES aizsprostu. Kahovkas HES atradās Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta saspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā. 

Situācija Zaporižjas atomelektrostacijā (ZAES) tiek kontrolēta, "bet problēmas būs"

Kahovkas ūdenskrātuve nodrošināja ZAES dzesēšanas sistēmas darbību. Līdz ar dambja uzspridzināšanu un plūdiem, ūdenskrātuve tiek iztukšota.

ZAES esošie speciālisti ir izstrādājuši pasākumu sarakstu un attiecīgas instrukcijas, kā rīkoties ZAES personālam, lai garantētu stacijas drošību.

Situācija tiek kontrolēta, radiācijas fons ir stabils. Tvertnes ir piepildītas līdz normālam tehniskajam līmenim.

"Aicinām Zaporižjas apgabala iedzīvotājus saglabāt mieru un uzticēties tikai pārbaudītai informācijai," teikts ZAES paziņojumā.

Iepriekš Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (SAEA) prognozējusi, ka situācija ar ūdens trūkumu ZAES vajadzību nodrošināšanai drīzumā varētu kļūt kritiska.

Medijam "Sky News" SAEA direktors Rafaels Grosi atzīmēja, ka "ZAES vairākas nedēļas varētu palikt bez ūdens, kas nepieciešams, lai atdzesētu tās sešus reaktorus."

"Protams, briesmas pastāv. Varbūt pēc dažām nedēļām vai mēneša, bet kaut kas ir jādara. Negribam celt paniku, taču šī ir nopietna situācija.

Parasti nepieciešams garantēts ūdens daudzums, kas cirkulē reaktoros. Ja jūs sākat to zaudēt, jums radīsies problēma. Problēmu var aizkavēt uz dažām dienām vai nedēļām, taču problēma pastāvēs," sacīja Grosi.

Pirmie nāves gadījumi okupētajā Oleški pilsētā

Pēc Oleški mēra Jevgeņija Riščuka teiktā, Krievijas terorakta rezultātā bojā gājuši trīs cilvēki, bet upuru būs vairāk, jo daudzi fiziski nespēs evakuēties.

"Mums jau ir viens cilvēks, kurš nomira. Vēl divi cilvēki tagad ir nogādāti slimnīcā. Domāju, ka būs daudz vairāk. Daudzi cilvēki bija piesieti pie gultas, viņi bija bez iespējām bēgt, kā cilvēks bez kājām var uzkāpt uz jumta?" sacīja Riščuks komentārā medijam "Suspilnei".

Turklāt viņš atzīmēja, ka krievi tikai vakarā sāka evakuēt cilvēkus no jumtiem.

Slimnīcā pulcējas cilvēki, tuvumā atrodas kultūras nams un bumbu patvertne, taču tur neviens nedrīkst doties.

"putna lidojuma" video palīdz aptvert plūdu nodarīto postu

"Šo Krievija ir nodarījusi Ukrainai. Šī ir Hersonas pilsēta. Administratīvais centrs Hersonas apgabalā. Pirms Krievijas iebrukuma šeit dzīvoja 300 000 cilvēku."

Inženieris: Kahovkas HES uzspridzināt varēja tikai no iekšpuses

Kahovkas HES varēja uzspridzināt tikai no iekšpuses, jo tā bija būvēta tā, lai izturētu ārkārtīgi jaudīgus triecienus no ārpuses, trešdien pavēstīja Ukrainas projektēšanas uzņēmuma "Ukrhidroprojekt" galvenais inženieris Mikola Kaļiņins.

Ņemot vērā, kā šī HES ir projektēta, nav nekāda pamata runām, ka tā kaut kā varēja sabrukt pati, intervijā izdevumam "Teksti" sacīja Kaļiņins.

Viņš uzsvēra, ka "Ukrhidroprojekt" ir ukraiņu iestāde, kas specializējusies enerģētikas objektu projektēšanā vēl kopš 20. gadsimta pirmās puses.

Uz jautājumu, kā spēkstaciju varēja sagraut, viņš atbildēja: "Vajadzēja būt vairākiem sprādzieniem, kas tika veikti vienlaicīgi."

"Visticamāk, bija mīnēts pats aizsprosts tieši tajos laidumos, kas bija atklāti, un, iespējams, nedaudz tālāk. Plus bija mīnēta pati HES ēka, kur atrodas elektrības ģenerēšanas hidroagregāti," sacīja Kaļiņins.

"Pievērsīsim uzmanību - mīnēta no iekšpuses. Jo aizsprosts bija projektēts tā, lai izturētu superjaudīgu triecienu no ārpuses. Bet nevis spridzināšanu no iekšpuses."

Jaudīgais sprādziens, pēc visa spriežot, nebija dzirdams tāpēc, ka tas notika dziļi HES ēkas iekšpusē - iekštelpās zem ūdens līmeņa, sacīja inženieris.

Viņš pieļāva, ka spēkstaciju atjaunot ir reāli.

"Mēs gatavojamies, ka pēc deokupācijas šo jautājumu risinās ātri. Tā, lai jaunā HES būtu jaudīgāka un labāka," sacīja Kaļiņins.

Nova Kahovkas iedzīvotāji apstiprina krievu vainu. Dzīvību zaudējuši 20-30 pavēles izpildītāji

Krievijas karaspēka okupētās Hersonas apgabala Nova Kahovkas iedzīvotāji apstiprina informāciju, ka krievi pirms Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprosta uzspridzināšanas novietojuši spridzekļus, platformā "Telegram" pavēstīja Kahovkas pilsētas kara administrācija.

"Okupētās Nova Kahovkas iedzīvotāji apstiprina informāciju par to, ka krievi pirms dambja uzspridzināšanas novietoja spridzekļus. Neviens no vietējiem nav dzirdējis [raķetes, drona vai artilērijas šāviņa] atlidošanu. Dobja skaņa nāca no pazemes. Lielā spridzekļu daudzuma dēļ radās vilnis, kas uztriecās elektrostacijai, un tieši tas izraisīja vislielākos postījumus," teikts administrācijas paziņojumā.

Kā ticis ziņots, ap plkst. 3 naktī krievi sapratuši, ko ir sastrādājuši, un sākuši evakuēt savējos, bet mierīgos iedzīvotājus nav brīdinājuši.

Atbilstoši neapstiprinātai informācijai sprādzienā HES dzīvību zaudējuši 20-30 šīs pavēlēs izpildītāji. Informācija tiek precizēta, pavēstīja administrācija.

"Krievi saprot un zina, kas patiesībā ir vainīgs HES iznīcināšanā. Viņiem nav žēl mierīgo iedzīvotāju. Gaidām satelītattēlus, kas spēs pierādīt vainu par tīšu HES iznīcināšanu," norādīja Kahovkas administrācija.

Erdogans piedāvājis Zelenskim un Putinam veidot starptautisku komisiju sprādziena izmeklēšanai

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans 7. jūnijā atsevišķās telefonsarunās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu piedāvājis izveidot starptautisku komisiju Kahovkas HES iznīcināšanas izmeklēšanai.

Erdogans sarunā ar Zelenski sacīja, ka "varētu izveidot komisiju, kurā piedalītos eksperti no karojošajām pusēm, ANO un starptautiskās sabiedrības, tostarp Turcijas, lai veiktu detalizētu sprādziena izmeklēšanu."

Zelenskis pavēstīja, ka telefonsarunā ar Erdoganu runājis par Kahovkas HES iznīcināšanas "humānajām un ekoloģiskajām sekām".

Zelenskis arī paziņoja, ka viņš Erdoganam nosūtījis sarakstu ar Ukrainas steidzamajām vajadzībām katastrofas seku likvidēšanai.

Erdogans izteica tādu pašu priekšlikumu atsevišķā sarunā ar Putinu, paziņojot, ka Turcija ir gatava dot savu ieguldījumu.

Erdogans norādīja Putinam, ka "ir svarīgi veikt visaptverošu izmeklēšanu par sprādzienu Kahovkas aizsprostā tādā veidā, kas neatstāj vietu aizdomām".

Putins telefonsarunā Erdoganam sacījis, ka HES iznīcināšana ir "barbarisks akts, kas izraisījis plaša mēroga vides un humāno katastrofu", teikts Kremļa paziņojumā.

Applūdušas jau 29 apdzīvotas vietas

Hersonas apgabalā applūdušas 29 apdzīvotas vietas - 19 Ukrainas kontrolētajā, bet desmit - Krievijas okupētajā apgabala daļā, evakuēti vairāk nekā 1560 cilvēki, trešdien pavēstīja Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko.

"Naktī Hersonā ūdens līmenis pacēlies par metru, sagaidāms, ka tas dienas laikā turpinās pieplūst," teikts ministra paziņojumā.

Klimenko arī apliecināja, ka devis rīkojumu veikt ekoloģisko draudu izvērtējumu.

"Ir jāsaprot, kas notiek ar atkritumu izgāztuvēm, kapsētām, mēslojuma noliktavām, mīnu drošību. Ir jādara viss, lai mūsu cilvēki justu, ka ir vara un ir palīdzība," viņš piebilda.

Kahovkas HES aizsprosta saspridzināšanas seku likvidācijas štābs uzklausījis Mikolajivas, Dņipropetrovskas un Zaporižjas apgabalu kara administrāciju ziņojumus par ūdensvadu izbūvi un dziļurbumu aprīkošanu, lai izvairītos no dzeramā ūdens deficīta, norādīja ministrs.

No Atjaunošanas fonda divu jaunu maģistrālo ūdensvadu izbūvei piešķirti pieci miljardi hrivnu (126 miljoni eiro), viņš piebilda.

Kahovkas HES iznīcināšanas dēļ lauki Ukrainas dienvidos nākamgad var kļūt par tuksnesi

Kahovkas HES iznīcināšana novedīs pie tā, ka lauki Ukrainas dienvidos jau nākamgad var pārvērsties par tuksnesi, prognozē Ukrainas Agrārās politikas un pārtikas ministrija.

Ministrija lēš, ka pēc Krievijas veiktās Kahovkas HES aizsprosta saspridzināšanas Hersonas apgabalā applūdīs 10 tūkstoši hektāru lauksaimniecības zemju Ukrainas kontrolētajā Dņepras labajā krastā, kā arī vairākas reizes plašākas teritorijas okupētajā Dņepras kreisajā krastā.

Tehnogēnā katastrofa apturēs ūdens piepgādi 31 lauku apūdeņošanas sistēmai Dņipropetrovskas, Hersonas un Zaporižjas apgabalos. 2021. gadā šīs sistēmas nodrošināja apūdeņošanu 584 tūkstošiem hektāru, kur tika novākti apmēram četri miljoni tonnu graudaugu un eļļas augu aptuveni 1,5 miljardu ASV dolāru vērtībā, bet 2023.gadā Dņepras labajā krastā darbojas tikai 13 apūdeņošanas sistēmas.

Krievijas terorakts Kahovkas HES faktiski atstājis bez ūdens avota 94% apūdeņošanas sistēmu Hersonas apgabalā, 74% Zaporižjas apgabalā un 30% Dņipropetrovskas apgabalā. Lauki Ukrainas dienvidos jau nākamgad var pārvērsties par tuksnesi. Bez Kahovkas ūdenskrātuves cietīs ne tikai lauksaimnieki un ūdens lietotāji, bet arī apdzīvoto vietu dzeramā ūdens apgādes avoti, atzīmēja Agrārās politikas un pārtikas ministrija.

Kahovkas HES iznīcināšana radīs negatīvas sekas arī zivsaimniecībai. Nupat ir beidzies nārstošanas periods, un ūdens līmeņa krišanās dēļ seklumā nonākušie ikri izžūs.

Ies bojā arī ūdenskrātuves fauna, kuru ūdens straume aiznesusi uz palienēm, kas izveidojušās lejpus saspridzinātā aizsprosta. Plūdu ūdeņiem aizplūstot, šie bioresursi nonāks uz sauszemes, uzsvēra ministrija.

Vēl viena problēma būs saldūdens zivju un citu bioresursu nokļūšana Melnās jūras sāļajā ūdenī un to bojāeja. Var iet bojā arī Melnās jūras fauna plaša saldūdens pieplūduma dēļ.

Kahovkas HES iznīcināšanas nodarītie zaudējumi zivsaimniecībai tikai pieaugušo īpatņu bojāejas dēļ var sasniegt 95 tūkstošus tonnu jeb aptuveni četrus miljardus grivnu (101,3 miljonus eiro). Zaudējumi visu bioresursu bojāejas dēļ var sasniegt 10,5 miljardus grivnu (266 miljonus eiro).

Krievijas diversanti mēģina nokļūt Dņepras labajā krastā, izliekoties par evakuētiem civiliedzīvotājiem

Krievijas diversantu grupas mēģina nokļūt Dņepras labajā krastā, izliekoties par civiliedzīvotājiem, kas tiek evakuēti pēc Kahovkas HES aizsprosta saspridzināšanas, brīdināja Ukrainas Nacionālās pretošanās centrs.

"Krievijas karavīri pārģērbjas civilā apģērbā un cenšas iejukt starp vietējiem iedzīvotājiem, kas evakuējas uz Dņepras labo krastu.

Tādējādi okupanti plāno izmantot Kahovkas HES saspridzināšanu, lai pārsviestu diversiju un izlūkošanas grupas uz atbrīvotajām Hersonas apgabala teritorijām," teikts centra paziņojumā.

Krievijas karaspēks otrdienas rītā Hersonas apgabalā saspridzināja Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprostu.

Kahovkas HES atradās Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizsprosta saspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā. Lielāki applūšanas draudi pastāv upes kreisajam krastam.

Okupanti pametuši likteņa varā applūdušā Dņepras kreisā krasta iedzīvotājus

Okupanti pametuši likteņa varā iedzīvotājus Dņepras kreisā krasta teritorijās, kas applūdušas pēc tam, kad Krievijas karaspēks uzspridzināja Kahovkas hidroelektrostaciju (HES), trešdien ziņo Krievijas opozīcijas medijs "Astra".

Krievijas okupēto Hersonas apgabala Olešku un Hola Pristaņas pilsētu iedzīvotāji medijam pastāstījuši, ka evakuācija šajās pilsētās netiek organizēta un daudzu applūdušo māju iedzīvotāji patvērušies uz jumtiem, kur pavadījuši nakti.

Oleškos un Hola Pristaņā ar laivām ierodas brīvprātīgie no Dņepras labā krasta un ved cilvēkus uz Ukrainas kontrolēto teritoriju.

Internetā izveidota īpaša tērzētava, kur kreisā krasta iedzīvotāji var lūgt palīdzību brīvprātīgajiem no labā krasta.

Iznīcināts zoodārzs. Mokošā nāvē miruši 300 dzīvnieku

Okupantu armijai uzspridzinot Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprostu, iznīcināts zoodārzs un nogalināti aptuveni 300 dzīvnieku, vēsta medijs "Meduza".

Plūdu rezultātā Kahovkas vietējā zoodārzā "Kazkova dibrova" gājuši bojā aptuveni 300 dzīvnieku.

"Facebook" ierakstā vēstīts: "Nogalināti ap 300 dzīvnieku, kurus mūsu Nova Kahovkas iedzīvotāji zināja un mīlēja. Pērtiķi Anfisa un Čārliks, ponijs Mališs, ēzelis Osja, jenoti Miša, Ļuļa, Diņka, žako papagailis Veņa, vārnulis Roma, murkšķi, Kamerūnas kazas, aitas, papagaiļi, jūrascūciņas, fretkas un daudzi citi mūsu mazie mīluļi gājuši bojā.

Izglābušies tikai pāris gulbji un pīles. Neizdzīvoja arī mazais gulbēns, kas izšķīlās pirms piecām dienām. Pulksten 6, kad parkā ieradās Dibrovas darbinieki, viss jau bija zem ūdens."

Zoodārza pārstāvji stāstīja, ka veselu gadu mēģinājuši glābt iesprostotos dzīvniekus, taču evakuācija no pilsētas nebija iespējama bloķētu un mīnētu ceļu dēļ. Pēc tam sekoja ziedojumu vākšana dzīvnieku barības iegādei.

"Mēs darījām visu, lai glābtu dzīvnieku dzīvības tik šausmīgā situācijā. Un šodien okupanti iznīcināja "Kazkova Dibrova" – Nova Kahovkas iedzīvotāju un viesu iecienīto atpūtas vietu. Tās ir šausmīgas bēdas, šausmīgas sāpes," vēsta zoodārzs.

Ukrainas premjers: Kahovkas HES iznīcināšana ir viena no lielākajām vides katastrofām Eiropā

Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs trešdien nodēvējis Kahovkas HES iznīcināšanu par vienu no lielākajām vides katastrofām Eiropā pēdējās desmitgadēs.

Krievija otrdien uzspridzināja Kahovkas HES aizsprostu Hersonas apgabalā, izraisot ļoti plašas teritorijas applūšanu.

Attālināti uzstājoties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (ESAO) sanāksmē Parīzē, Šmihaļs sacīja, ka pēc HES iznīcināšanas desmitiem pilsētu un ciematu būs grūti nodrošināt dzeramā ūdens piegādi.

Viņš piebilda, ka HES iznīcināšana ietekmēs arī apūdeņošanas sistēmas Ukrainas dienvidos, "izraisot sausumu un ražas zudumu", kas negatīvi ietekmēs pārtikas nodrošinājumu visā pasaulē.

HES uzspridzināšana nozīmē, ka "vismaz 150 tonnas mašīneļļas ir noplūdušas [Dņepra]) upē, un pastāv risks, ka var noplūst vēl 300 tonnas, sacīja Šmihaļs, piebilstot, ka "tas apdraud unikālo floru un faunu".

Viņš šo Krievijas rīcību nodēvēja par "noziegumu pret cilvēci un ekocīdu".

"Tāpēc Krievijai ir jāsaņem spēcīga un vienota atbilde, nevis tikai vārdi," uzsvēra Ukrainas premjers.

Kijeva uzskata, ka HES iznīcināšana, ko Krievija sagrāba kara sākumā, bija Maskavas mēģinājums kavēt ilgi gaidīto Ukrainas ofensīvu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu