Aizturi elpu un... mirsti? Igaunijā izplatās nāvīgi bīstams "TikTok" trends

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: De Visu/Shutterstock

Vātsas jauniešu centra darbinieki Igaunijā noraizējušies ziņo, ka bērnu vidū ir sākusi izplatīties ārkārtīgi bīstama tendence, raksta "Postimees". Jauno tendenci sauc par "Blackout" izaicinājumu, ko latviski varētu dēvēt par bezsamaņas vai elpas aizturēšanas izaicinājumu.

Izaicinājuma būtība ir aizturēt elpu tik ilgi, lai skābekļa trūkuma dēļ izbaudītu eiforijas mirkli un īslaicīgi zaudētu samaņu. Pusaudži izdomājuši veidu, kā to visātrāk izdarīt – ar dziļu elpošanu un straujām kustībām, bet daži izmanto arī vieglu žņaugšanu ar cilpu. Daži pusaudži, izpildot izaicinājumu, viens otru filmē tiešsaistē vai arī nofilmēto rezultātu cenšas ievietot sociālajos tīklos. Jāpiebilst gan, ka "TikTok" šo izaicinājumu uzskata par ārkārtīgi bīstamu un cenšas nepieļaut šādu video ievietošanu.

"Tas, kas patiesībā notiek smadzenēs, ir skābekļa trūkums, līdzīgs tam, kāds rodas slīkstot, aizrijoties vai sirds apstāšanās gadījumā," portālam "Women’s Health" izaicinājuma būtību izskaidrojis Dr. Niks Flinns.

"Ja smadzenēs vairāk nekā trīs minūtes ir zems skābekļa daudzums, iespējami smadzeņu bojājumi. Ja smadzenēs ir zems skābekļa daudzums vairāk nekā piecas minūtes, tas var izraisīt nāvi."

Bezsamaņas izaicinājums sociālajos tīklos cirkulējis vismaz kopš 2008. gada, norāda žurnāls "People". Tas aktivizējās "TikTok" 2021. gadā, un šogad atkal ir novērojama izaicinājuma popularitāte pusaudžu vidū dažādās pasaules valstīs.

Kad izaicinājums parādījās, ar to saistīja vairāk nekā 80 pusaudžu nāves gadījumu. 2022. gada novembra beigās "Bloomberg Businessweek" ziņojums ar izaicinājumu saistīja vismaz 15 nāves gadījumus bērniem līdz 12 gadu vecumam un vēl piecus nāves gadījumus bērniem vecumā no 13 līdz 14 gadiem pēdējā gada laikā.

Divpadsmitgadīgi pusaudži Argentīnā un ASV ir vieni no beidzamajiem, iespējams, izaicinājuma upuriem – bērni miruši pērnā gada beigās un šā gada sākumā.

Tiek uzskatīts, ka Tristans Kasons no Ohaio (12) un Milagross Soto no Argentīnas (12), domājams, ir miruši pēdējo divu mēnešu laikā pēc "TikTok" tendences izmēģināšanas, paziņoja viņu ģimenes.

Argentīnas pusaudža Milagrosa Santo ķermenis tika atrasts karājamies cilpā 13. janvārī. Viņa tante Laura Luke plašsaziņas līdzekļiem teica: "Mēs viņam devām tik daudz mīlestības..." Pusaudža motivācija izmēģināt šo tendenci joprojām nav skaidra, taču tiek ziņots, ka traģiskais notikums tika iemūžināts ar kameru.

Amerikāņu zēna Tristana Kasona māte Teilore Deivisa 6. decembrī saņēma zvanu no saviem panikā kritušajiem dēliem, kuri sauca, ka 12 gadus vecais Tristans ir bezsamaņā. Policija joprojām izmeklē nāves gadījumu, taču zēna māte saka, ka dēls vienmēr izmēģinājis jaunas dejas un jaunākās "TikTok" tendences. Māte mēģinājusi kontrolēt zēna darbību sociālajos medijos, tāpēc viņš vienmēr iztīrījis meklēšanas vēsturi. Māte uzskata, ka dēls nomiris, mēģinot veikt elpas aizturēšanas izaicinājumu.

Iespējamās pazīmes, ka bērns mēģinājis izpildīt elpas aizturēšanas izaicinājumu

  • Acu baltumi pieplūduši asinīm, acu baltumos iespējami plīsuši asinsvadi.
  • Zilumi uz kakla, ko var būt atstājusi aukla vai žņaugšana.
  • Stipras galvassāpes.
  • Dezorientācijas sajūta, apjukums.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu