Būs karsti un sausi! Laika prognoze vasarai

Foto: Jus_Ol/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Lai gan patlaban Latvijā mūs lutina diezgan silti un saulaini laikapstākļi, vasara sākās ar netipiski drēgnu laiku. To, kādi būs tuvākie mēneši un kādi laikapstākļi tiek prognozēti Jāņos un Dziesmu un deju svētkos, vairāk stāsta Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) Prognožu nodaļas vadītāja Laura Krūmiņa.

Vasaras sākums - netipiski vēss

Nav vieni definēti laikapstākļi, kuriem būtu jābūt katrā gadalaikā. Mēs dzīvojam tādā reģionā, kur laikapstākļi no sezonas sezonā, no gada uz gadu ir ļoti mainīgi, un vienas konkrētas situācijas pie mums nenovēro.

Šogad mūsu reģionā maijā un daļā Latvijas teritorijas arī aprīlī laikapstākļus lielākoties noteica anticikloni. Tie līdzi nesa augstu atmosfēras spiedienu, kas neļāva veidoties nokrišņu mākoņiem. Mūsu reģionā valdošās gaisa masas bija salīdzinoši vēsas. Brīžiem, ieplūstot arktiskajām gaisa masām, tās bija pat netipiski vēsas.

Arī iepriekš ir bijuši gadi, kad šajā periodā un pat jūnijā ir tikušas novērotas tik zemas gaisa temperatūras. Dažkārt pat Jāņu naktī novērotas negatīvas gaisa temperatūras atsevišķās vietās.

Latvijā pēdējās pavasara salnas var turpināties līdz pat Jāņiem.

Šogad situācija bija ļoti netipiska, tika novēroti divi aukstuma viļņi. Pirmais vilnis, kas sekoja pēc silta aprīļa, nodarīja daudzus postījumus, jo viss jau zaļoja un plauka. Savukārt otrajā periodā, kas bija jūnija sākumā, tik zemas gaisa temperatūras kā maijā netika novērotas. Salna un negatīva gaisa temperatūra fiksēta atsevišķās vietās.

Kā aukstais pavasaris un vasaras sākums skaidrojams globālās sasilšanas kontekstā?

Tā bija iezīme, kas parādījās nelielā zemeslodes reģionā, un ekstremāli auksts maijs un jūnijs nebija novērojams globāli. Kopumā globālā sasilšana ir iezīme visai zemeslodei. Procesi, kas notiek vienā konkrētā reģionā, nekad neliecina, ka sasilšanas process ir globāli apstājies.

Mēs jau esam pieraduši pie tā, ka kopumā pie mums kļūst siltāks, tāpēc šādi auksti pavasari mūs ietekmē vairāk nekā tad, ja tie atkārtotos biežāk.

Ja šādi periodi ir retāk, tad to ietekme ir lielāka.

Jāņos laiks būs silts

Patlaban Jāņos tiek prognozēta gaisa temperatūra ap normu vai virs normas, līdz ar to Jāņos varētu saglabāties silti un pat ļoti silti laikapstākļi. Agrīnās prognozes izsaka varbūtību, ka svētku dienās turpināsies karstuma vilnis. 

Jūnija beigās un jūlija sākumā prognozē lielāku nokrišņu varbūtību. Visticamāk, tās būs lietusgāzes, ko atnes gubu lietus mākoņi, bet ir maza varbūtība, ka šajā periodā Latviju šķērsos plašas ilgstošu nokrišņu zonas.

Arī Dziesmu un deju svētkos, visticamāk, būs ļoti silts

Dziesmu un deju svētku periods, visticamāk, būs ar ļoti siltiem vai pat karstiem laikapstākļiem.

Kopumā svētku nedēļas periods ar 40 – 60% lielu varbūtību ierindosies starp karstāko trešdaļu no attiecīgajiem periodiem vēsturiski. Līdz ar to šis periods varētu būt ļoti silts vai pat karsts.

Šonedēļ ir nedaudz samazinājusies varbūtība, ka svētku periods būs ļoti sauss, un pastāv iespēja, ka piedzīvosim lietu, iespējams, pērkona lietusgāzes. Visticamāk, tās nebūs ilgstošas lietavas, bet gan lietusgāzes, līdz ar ko Dziesmu un deju svētku dalībniekiem un apmeklētājiem nebūs jāmirkst visu dienu.

Krūmiņa atgādina, ka, Dziesmu un deju svētkiem nākot, LVĢMC sekos prognožu izmaiņām, papildinot informāciju mājaslapā un sociālajos tīklos.

Vasara kopumā būs karsta un sausa

Mūsu reģionā aizvien saglabājas prognozes, ka visdrīzāk turpmākā vasara būs ļoti silta vai karsta. Pastāv maza varbūtība, ka tā būs vēsa.

Tas pats ir attiecināms arī uz sausumu. Varētu tikt sagaidīti daži lietainie periodi, bet kopumā pastāv 40-50% varbūtība, ka šī vasara būs starp to trešdaļu no vasarām, kas ir ļoti sausas, nevis ar nokrišņu daudzumu ap normu vai ļoti lietainas.

Iezīmējas arī 30-40% varbūtība, ka šī vasara varētu būt pat ļoti sausa.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu