Jauns rekords! Izoperēts greipfrūta izmēra nierakmens

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Kādam pacientam Šrilankā 1. jūnijā ticis izoperēts pasaulē lielākais nierakmens. Tas ir apmēram greipfrūta lielumā, banāna garumā un sver tikpat, cik četri kāmji, ziņo medijs CNN.

13,372 centimetrus garais un 801 gramu smagais nierakmens pārspēja divus pasaules rekordus, kad to 1. jūnijā izoperēja Šrilankas armijas ārsti.

Iepriekš rekordi bija 13 centimetri garumā, kas tika uzstādīts Indijā 2004. gadā, un 620 grami svara mērījumos, kas tika uzstādīts Pakistānā 2008. gadā, saskaņā ar Ginesa rekordu grāmatu.

Pasaules Ginesa rekordi apstiprinājuši, ka abus rekordus lauzis Šrilankas nierakmens, kas izoperēts Kolombo Armijas slimnīcā.

Nierakmeņi sastāv no cieta materiāla, kas ģenētisko un vides faktoru ietekmē kristalizējas nierēs, urīnvados vai urīnpūslī.

Tie ir samērā izplatīti un kādā dzīves laikā skar aptuveni 10% cilvēku, un daži pētījumi liecina, ka tie var kļūt vēl izplatītāki.

Akmeņiem, kuru diametrs pārsniedz 3 milimetrus, bieži nepieciešama dziļāka ārstēšana, piemēram, operācija, lai no tiem atbrīvotos. Šādas ārstēšanas metodes ietver skaņas viļņu izmantošanu akmeņu sadalīšanai vai operāciju, izmantojot nelielu iegriezumu muguras lejasdaļā.

2018. gada pētījums liecina, ka nierakmeņu izplatība Amerikas Savienotajās Valstīs pieaug gan vīriešu, gan sieviešu vidū.

Lai apstiprinātu nierakmeņu diagnozi, ārsti var izmantot dažādas attēlu iegūšanas metodes, piemēram, ultraskaņu vai datortomogrāfijas (CT) skenēšanu. Eksperti saka, ka CT skenēšanas kopējās izmantošanas pieaugums pēdējo 30 gadu laikā var būt daļēji atbildīgs par palielinātu nierakmeņu diagnožu skaitu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu