VIDEO Atlūgumu uzrakstījis RPP policists, kura prokremliskus izteikumus pamanījusi priekšniecība (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas pašvaldības policija (RPP). Ilustratīvs attēls.
Rīgas pašvaldības policija (RPP). Ilustratīvs attēls. Foto: Rīgas pašvaldības policija/Publicitātes foto

Valsts un pašvaldību policija ikdienā gan novērš noziegumus, gan uztur drošību un kārtību. Šobrīd hibrīdkara apstākļos viņu darbs ir īpaši būtisks, jo policisti ir pirmie, kas sastopas ar provokatoriem un iespējamiem nekārtību rīkotājiem. Tā pagājušā gada 9. maijā pie Okupācijas pieminekļa daži policisti samērā kūtri iztrenkāja tur sanākušos svinētājus. Jau tolaik publiski izskanēja bažas par kārtības sargu rindās esošo cilvēku lojalitāti Latvijai. Raidījumā vērsās kāds skatītājs, kurš pamanījis divu Rīgas pašvaldības policistu soctīklos rakstīto par Krieviju un 9. maiju, vēsta raidījums "Nekā personīga".

Pagājušajā gadā bija jāpaiet 6 mēnešiem kopš Krievijas pilna mēroga kara sākuma Ukrainā, lai Latvijā atbildīgie nogāztu Okupācijas pieminekli Pārdaugavā. Vēl dažas dienas pirms tam, kad bija skaidrs, ka demontāža ir neatgriezeniska, tā pakājē gāja karsti.

Šonedēļ notiesāja Valēriju Lazarevu, kurš vēl pagājušā gada 20. maijā, kad no Brīvības pieminekļa līdz okupeklim notika gājiens "Par atbrīvošanos no padomju mantojuma", uzbruka un piekāva 19 gadīju jaunieti.

Pēc gājiena Āgenskalnā Eduarda Smiļģa ielā stāvēja pusies ar Ukrainas karogu ap pleciem. To pamanīja Valērijs Lazarevs, kurš ar auto brauca garām. Vīrietis apturēja savu BMW, uzvilka motociklista cimdus, izkāpa un 19 gadīgo puisi piekāva. Ukrainas karogu nosauca par "fašistu lupatu" un divas reizes spēcīgi jaunietim iesita pa galvu. Cietušajam konstatēja smadzeņu satricinājumu.

Uzbrucējs auto brauca ar civilsievu Anastasiju Cvirko, kura tobrīd strādāja Valsts policijā. Viņa Lazarevu no uzbrukumu neatturēja, lai gan likums policistiem uzliek par pienākumu arī ārpus darba laika ziņot par likumpārkāpumu.

Abi no notikumu vietas aizbēga. Vēlāk policija BMW atrada kādā pagalmā ar nomainītām numuru zīmēm. Pats uzbrucējs Lazarevs no policijas bija paslēpies dzīvesvietas bēniņos aiz skursteņa. Policiste Anastasija Cvirko durvis kolēģiem neatvēra, likumu pārkāpjot vēlreiz. Kā tolaik teica prokuratūra un izmeklētāji - šāda rīcība diskreditējusi visas policijas godu.

Šonedēļ tiesneses teikto viņam tulkoja, jo latviski Lazarevs nemākot. Sitējs nenoliedza, ka kāvies un savu vainu pilnībā atzina.

Pagājušajā gadā starp Rīgas Pārdaugavas prokuratūras prokurori un Lazarevu bija noslēgta vienošanās, piemērojot 200 stundas piespiedu darba. Viņš arī samaksājis 6034 eiro kompensāciju cietušajam. Ģenerālprokuratūra tomēr prokurores sodu atcēla kā nepamatotu, un kriminālprocess tika atjaunots. Šonedēļ Lazarevs sānēma 2 gadus nosacīti, lai gan cietušā advokāte prasīja reālu cietumsodu.

Lazereva civilsieva Anastasija Cvirko no darba policijā atlaista pagājušajā gadā. Viņai uzrādīta apsūdzība par bezdarbību.

Uz žurnāla IR jautājumu, kāpēc viņa nav iejaukusies kautiņā, policiste apgalvo, ka viņai esot slikta redze un nav bijušas līdzi brilles. Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesā Anastasijas Cvirko lietu turpinās skatīt 12. septembrī.

Pie "Nekā personīga" vērsās kāda skatītāja, kura pamanījusi divu Rīgas pašvaldības Policijas Kurzemes pārvaldes kārtībnieku Latvijai nelojālus vai vismaz uzmanību raisošus ierakstus viņu soctīklos. Viens no policistiem Valdis Kigitovičs braucis uz Baltkrieviju.

Minskā fotogrāfējies pie milicijas auto, apmeklējis muzeju, kurā slavina padomju karavīrus un ar dēlu fotogrāfējies pie uzraksta "Cilvēku varoņdarbs dzīvo gadsimtiem ilgi" (подвигу народа жить в веках) un arī pie baltkrievu kara tehnikas. Portālā Odnoklassniki.ru, policists regulāri izteicis atbalstu dažādiem Krievijas propogandas kanāliem un to saturam ("Rossija 24", "Vesti", "Ren TV", "Pravda" u.c.).

Policists Valdis Kigitovičs arī ar "patīk" atzīmējis 9. maija aktivitātes dzimtajā Zilupē un lepojies ar faktu, ka viņam ir PSRS izdota dzimšanas apliecība.

Arī šī policista kolēģis Vladimirs Kupriņeko bildējies ar PSRS simboliku un ar dzīvesbiedri piedalījies 9. maija atzīmēšanā pie Okupācijas pieminekļa.

Skatītāja vērsusies Valsts Iekšējās Drošības birojā un bildes no soctīklu kontiem pamazām sākušas pazust, bet viņa tās piefiksējusi un nodevusi arī Rīgas domei.

Rīgas pašvaldības policija šī pusotra gada laikā kopš Ukrainas kara sākuma pārbaudījusi tikai daļu no saviem darbiniekiem izlases kārtībā. Viens policists soctīklos atklāti izrādījis prokremlisku noskaņojumu.

Valsts policija mums atbildēja, ka viņiem neesot statistika par lojalitātes pārbaudi darbinieku vidū. Savukārt Valsts drošības dienests šo tematu vispār plašāk nekomentē.

Valsts policijas atbilde "Nekā personīga":

Kopš kara sākuma Valsts policija ir būtiski stiprinājusi iekšējo kontroli, attiecīgi iekšējā komunikācijā ar personālsastāvu tiek regulāri pārrunāti šie jautājumi, gan izstrādāti strikti iekšējās kontroles mehānismi gan pieņemot dienestā un darbā jaunos darbiniekus, gan vērtējot esošos, kā arī riska informāciju nodot citām kompetentām iestādēm. Šajā periodā Valsts policijā nav bijis gadījumu, kad nāktos no dienesta atvaļināt personu saistībā tieši ar lojalitātes pārkāpumu.

Valsts drošības dienesta atbilde "Nekā personīga":

VDD savas kompetences ietvaros īsteno dažādus pasākumus, lai iegūtu informāciju par personām, tajā skaitā valsts un pašvaldību iestāžu darbiniekiem, kuri potenciāli var radīt apdraudējumu Latvijas nacionālās drošības interesēm. Viens no pasākumiem šādas informācijas ieguvei ir sociālās tīklošanās vietņu satura monitorings, ko VDD veic ik dienas. Par personas radītiem riskiem Latvijas nacionālās drošības interesēm var liecināt, piemēram, atbalsta paušana agresorvalstij Krievijai vai pret Latvijas valsts neatkarību vai teritoriālo integritāti vērsti izteikumi. VDD atturēsies no komentāriem par konkrētiem dienesta identificētiem gadījumiem un darbavietām, kuros tie identificēti.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu