Francijas prezidents aicina Eiropu izstrādāt savu pretgaisa aizsardzības sistēmu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: :JEANNE ACCORSINI/SIPA/2104271521

Francijas prezidents Emanuels Makrons aicinājis Eiropas valstis kļūt neatkarīgākām savas gaisa telpas aizsardzībā un mazāk paļauties uz ASV.

Makrons konferencē Parīzē, kur pulcējās 20 Eiropas valstu aizsardzības ministri un citi pārstāvji, noslēguma runā aicināja Eiropas valstis veidot savu gaisa telpas aizsardzības stratēģiju.

"Mums ir jāzina, kāda ir draudu situācija," norādīja Francijas prezidents, piebilstot, ka ir jāapzina, ko Eiropā var saražot un kas ir jāiepērk.

Viņš brīdināja neiepirkt jau saražotu produkciju, kā arī aicināja Eiropas aizsardzības tehnikas ražotājus veidot neatkarīgas militārās sistēmas un pārcelt ražošanu uz Eiropu. Makrons mudināja pastiprināt Eiropas standartus šajā jomā.

"Kādēļ mums joprojām pārāk bieži ir jāpērk amerikāņu [ražojumi]? Jo amerikāņi standartizācija ir plašāka nekā mūsējā, un viņiem ir savas federālās aģentūras, kas plaši subsidē savus ražotājus," viņš paziņoja.

Francija ir kritizējusi Vācijas vadītos plānus uzlabot Eiropas pretgaisa aizsardzības spējas. Pagājušā gada nogalē sāktais projekts "European Sky Shield" ("Eiropas debesu vairogs") apvieno 17 Eiropas valstis, arī Lielbritāniju, bet Francija tam nav pievienojusies. Plānots, ka "European Sky Shield" tiks integrēts NATO gaisa un pretgaisa aizsardzības sistēmās.

Parīzes vērtējumā projekts nenodrošina pietiekamu Eiropas suverenitāti, jo lielā mērā paļaujas uz ASV un Izraēlas aizsardzības rūpniecību.

"Ar "European Sky Shield" iniciatīvu mēs apvienojam Eiropas valstis, lai kopīgi palielinātu aizsardzību pret ballistiskajām raķetēm, spārnotajām raķetēm un bezpilota lidaparātiem," norādīja Vācijas kanclers Olafs Šolcs, kurš pirmdien Berlīnē piedalījās kopīgā preses konferencē ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu.

Vācijas plānā varētu izmantot Izraēlas sistēmu "Arrow 3", kas attīstīta uz esošajām ASV "Patriot" sistēmām.

Tikmēr Makrons norādīja, ka Francijas un Itālijas veidotā pretraķešu sistēma "Mamba" ir "izvietota un darbojas Ukrainā, aizsargājot nozīmīgus objektus un dzīvības". Par sistēmas piegādi Ukrainai Parīze un Roma paziņoja februārī. "Mamba" ir NATO integrētās gaisa un pretgaisa sistēmas sastācdaļa.

Kā informēja organizatori, konferencē tika runāts par pretdronu kaujas un ballistisko raķešu aizsardzības spējām. Makrons konferences dalībniekiem uzsvēra, ka Krievijas atkārtotais iebrukums Ukrainā ir parādījis, cik liela nozīme un iedarbība ir tādai tehnikai. Tāpat konferencē tika runāts par kodoldraudu atturēšanu.

Konferencē, kas notika Parīzes Aviācijas šova laikā, piedalījās Vācijas, Lielbritānijas, Zviedrijas, Polijas, Slovākijas, Ungārijas un Rumānijas pārstāvji, kā arī NATO un Eiropas Savienības delegācijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu