Bulgārijā gandrīz 400 vietņu izplata Krievijas propagandu, atklāj pētījums

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: PHOTOCREO Michal Bednarek/Shutterstock

Bulgārijā Krievijas propagandas izplatīšanai ir gandrīz 400 "sēņu vietnes", kuras naidīgi aktori masveidā izveidojuši ar mērķi izplatīt dezinformāciju un viltus ziņas, norāda Sofijā bāzētais Cilvēka un sabiedrības pētījumu fonds.

Organizācija pēta Krievijas propagandu tiešsaistē, un jaunākajā pētījumā secinājusi, ka viens no iemesliem straujajam Krievijas propagandas pieaugumam valstī ir tās izplatīšanai izveidotā "sēņu vietņu" tīkla paplašināšana.

"2022. gadā Bulgārijas tiešsaistes telpā Krievijas propagandas izplatība bija spēcīga," secināts ziņojumā, norādot, ka salīdzinājumā ar 2021. gada nogali Krievijas propagandas izplatība pieaugusi gandrīz 20 reižu. Īpaši straujš propagandas pieaugums fiksēts pagājušā gada sākumā un nogalē, noskaidrojuši analītiķi.

"Gada sākumā izveidojās neliels agregatoru tīkls, kas pastiprināja Krievijas viedokli. Gada beigās tas pārtapa par spēcīgu "sēņu vietņu" mašīnu (tika identificētas 370 vietnes), kas katra vēstījuma izplatību palielināja aptuveni 400 reižu. Iespējams, ka šīs vietnes darbojas ar platformas "Share4Pay" starpniecību. Tā maksā lietotājiem par dalīšanos sociālajos tīklos ar sagatavotu informāciju no šīm vietnēm," norāda pētījuma autori.

2022. gada sākumā Bulgārijā populārāko vietņu vidū bija gan agregatori, gan īstas mediju vietnes. Tikmēr gada beigās mediju vietnes vairs nebija pirmajā desmitniekā, un tas nozīmē, ka 2022. gadā dominējusi mehāniska satura izplatīšana.

Pētījuma autori pērn arī novērojuši ārkārtīgi lielu aktivitāti vietnē "Facebook". Pētījuma laikā saskaitīti 25 692 ziņojumi grupās un 19 987 ziņojumi lapās, kas izraisījuši vairāk nekā 7,6 miljonus interakciju.

"Lapas, kas tiek pasniegtas kā komerciālas vai izklaidējošas, nevis kā informatīvas, dalās ar propagandu, tādējādi piesaistot plašāku interesi," teikts pētījumā.

Kā norāda autori, daļa dezinformācijas nav kļuvusi pārliecinošāka, piemēram, ticība Krievijas ieroču spēkam Bulgārijā samazinās, bet atbalsts Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam ir sarucis pat trīskārt.

Tomēr citi vēstījumi būtiski ietekmē sabiedrības noskaņojumu, piemēram, apgalvojumi, ka Ukrainas pusē Bulgārija ir tāpēc, ka tā atkarīga no eiroatlantiskajiem partneriem.

Ietekmi atstāj arī apgalvojumi, ka Krieviju karā pret Ukrainu ievilkuši Rietumi un ka militārā palīdzība Ukrainai ievelk karā arī Bulgāriju, norāda pētījuma autori.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu