"Viņš uzvedās kā aktīvs sava bērna meklētājs." Bezvests.lv pārstāve par to, kas notika Justīnes meklēšanas dienā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Justīnes meklēšana 27. maijā. Jānis Škapars / TVNET

27. maijā Rogovkā notika Valsts policijas un brīvprātīgo organizācijas "Bezvēsts.lv" organizētā mazās Justīnes meklēšana, kurā piedalījās vairāk nekā 100 brīvprātīgie. Tajā piedalījās arī Justīnes tēvs. 21. jūnijā Justīnes tēvam un pamātei piemērots apcietinājums aizdomās par Justīnes slepkavību.

"Emocionāli šobrīd ir diezgan grūti," portālam "Apollo.lv" saka "Bezvēsts.lv" pārstāve Irina Brūniņa. "Dvēselē šobrīd ir nesapratnes sajūta. Cilvēks, kurš šobrīd ir aizturēts aizdomās par meitenes nogalināšanu, bija mūsu vidū. "Bezvēsts.lv" masu meklēšanā viņš bija starp mums kā brīvprātīgais – deva savas versijas, analizēja, deva savus padomus, priekšlikumus par to, kas varēja notikt, kur meitene varēja pazust.

Pēc viņa uzvedības mēs tiešām nevarējām pat iedomāties, ka viņš varētu būt vainīgs. Viņš uzvedās kā aktīvs sava bērna meklētājs.

Nesaprotami, un vienkārši negribas pieņemt, ka tas vispār ir iespējams. Bet dzīve rāda, ka viss ir iespējams."

Foto: Mazās Justīnes meklēšana Rogovkā

Pat tiem brīvprātīgajiem, kuri piedalās biedrības veiktajās meklēšanās regulāri un daudz ko pieredzējuši, nav viegli samierināties. Irina Brūniņa atzīst: "Brīvprātīgajiem šobrīd ir emocionāli smagi. Ne jau tāpēc, ka viņi domātu, ka meklēšana bija veltīga – tā nekādā gadījumā nebija veltīga. Bet tāpēc, ka cilvēks bija mūsu vidū, mēs ar viņu kontaktējāmies, izteicām viņam visdziļāko līdzjūtību.

Centāmies ar viņu runāt tā, lai viņam nenodarītu vēl lielāku emocionālo traumu. Domājām, kā viņam labāk nodot informāciju. Domājām, gadījumā, ja meiteni atradīsim, kā to pateikt tēvam, kā ar viņu runāt, kā viņu pasaudzēt no pārliekām emocijām – kas, protams, nevar būt pārliekas, ja bērns tiktu atrasts.

Pēc tā visa zināt, ka, iespējams, viņš pats ir vainīgs...

Foto: Vakars pirms mazās Justīnes meklēšanas Rogovkā

"Bezvēsts.lv" brīvprātīgajiem ir dziļa emocionāla neizpratne. Mūsu brīvprātīgie nāk palīgā svešiem cilvēkiem. Ar visdziļāko vēlmi palīdzēt svešam cilvēkam nelaimē. Mēs zinām, ka viss ir iespējams, bet samierināties ar to, kas tagad zināms, ir diezgan grūti. Bet tagad varam izanalizēt, kāpēc ģimene mūs uzreiz neaicināja veikt meklēšanas darbus. Ģimene mūs vispār neaicināja, tā bija policija, kas mūs uzaicināja organizēt masveidīgu Justīnes meklēšanu. Tas viss tagad pavisam citādi izskatās."

Video: Justīnes meklēšana

Justīnes meklēšanas dienā daudzi Rogovkas ciema iedzīvotāji izteica aizdomas, ka Justīnes pazušana varētu būt ģimenes lieta un ka iemesli jāmeklē tuvāk mājām. Pēc pirmās pašu organizētās meklēšanas uzreiz pēc Justīnes pazušanas lielākā daļa rogovkiešu bija pārliecināti: Justīnes Rogovkas apkārtē vairs nav. Viņiem izrādījās taisnība.

Video: Justīnes meklēšana

Vakarā pirms "Bezvēsts.lv" meklēšanas "Apollo.lv" Rogovkā satika Justīnes tēvu Vladimiru Reinikovu. Viņš teica: "Protams, ka ceram, ka atradīsim viņu dzīvu. Apkārtnē ir daudz pamestu māju, varbūt kāds viņu tur aizvedis, varbūt pati aizgājusi. Daudzi atbrauks meklēt – uzreiz var izpētīt plašāku teritoriju. Tik daudz cilvēku – ja viņa ir kaut kur te, tad simtprocentīgi atradīsies."

Vai brīvprātīgie, kuri Justīnes meklēšanā pavadīja Rogovkā visu dienu, ziedojot laiku un spēkus, nejūtas vīlušies, zinot, ka Justīne jau bija nogalināta un meitenes līķis noslēpts kilometriem tālu no meklēšanas vietām un ka vainīgie, iespējams, ir viņas tēvs un pamāte?

Irina Brūniņa komentē: "Meklēšana bija ļoti svarīga. Mēs nekādā ziņā nedomājam, ka darījām veltīgu darbu. Jebkurš cilvēks var pateikt savas aizdomas, bet, kamēr cilvēks nav atrasts, ir jāmeklē, izmantojot jebkādas un visādas likumīgas metodes un paņēmienus, tai skaitā, jāpārmeklē apkārtne.

Policijai bija vairākas versijas, un viena no tām bija, ka bērns ir pazudis, aizejot no mājām. Mums vajadzēja pārliecināties, vai tā bija vai nebija, meklēšana bija ļoti svarīga. Tas, ka meklēšanā bērnu neatradām, deva policijai iespēju domāt par kādām citām lietām un versijām, skatīties uz visu no cita skatupunkta.

Ir viegli pateikt: es jau sen zināju, ka vainīgi vecāki, man jau tā likās... Cik nav bijuši gadījumi, ka bērns pazūd – un pēc tam izrādās, ka tas tiešām bijis nelaimes gadījums. Kamēr nav ķermenis atrasts, tikmēr nevar kādu vainot. Un nevainības prezumcija darbojas, kamēr kāds nav atzīts par vainīgu ar tiesas spriedumu. Mums ir demokrātiska valsts, kur likums valda pār visu.”

"Bezvēsts.lv" pārstāve uzsver: “Mūsu darbs bija liels un ļoti nepieciešams. Informācija, ka bērna apkārtnē nav, bija nepieciešama kā viens no ķieģelīšiem visā policijas izmeklēšanas konstrukcijā.

Šādos gadījumos policija dara juveliera darbu, izsekojot un mēģinot noskaidrot, kur bērns varētu būt. Lai nonāktu pie rezultāta, ir nepieciešams laiks. Policija ir malači, ka atrada meiteni."

Protams, ir emocionāli smagi, un Irina Brūniņa saka – grūti nedomāt arī par Justīnes ģimeni.

"Meitenes ģimene nesastāv tikai no tēva, pamātes – tur ir vēl vairāki radinieki. Viņiem tā ir milzīga nelaime ar tālejošām sekām, tā ir milzīga nelaime arī pārējiem bērniem šajā ģimenē. Gribētos, lai meitenes ģimene spētu pārdzīvot to, kas šobrīd notiek, lai pārējie bērni spētu to pārdzīvot. Jo šī nelaime skārusi ne tikai pašu Justīni, bet arī viņas brāļus, vecmāmiņas, vectēvus. Viņiem šobrīd ir ļoti sarežģīti un smagi, zinot, ka bērns ir miris un kādas ir policijas aizdomas un kas ir aizturētie. Un kas notiks ar pārējiem diviem nepilngadīgajiem bērniem ģimenē, arī ir liels jautājums. Par to visu sākām domāt, un sirds ir nemierā."

Justīnes tēvs un pamāte ir apcietināti. Tas, kas notiks tālāk, ir policijas ziņā. "Bezvēsts.lv" pārstāve Irina Brūniņa saka: "Tāda ir dzīve. Ja nedod dievs, atkal kaut kas notiks, mēs atkal brauksim meklēt un palīdzēsim tiem, kam vajadzēs mūsu palīdzību."

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu