VIDEO Ik gadu vidēji pieci cilvēki noslīkst. Kā nenoslīkt Jāņos?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Dizfoto/Shutterstock

Jāņos ik gadu vidēji pieci cilvēki noslīkst, 2021. gadā Jāņu brīvdienās zaudējām 11 dzīvības. Šogad trīs brīvdienās sola vasarīgus laikapstākļus, kas tā vien vilinās pie ūdens. "Peldēt droši" treneru komanda cer, ka svētki nevienā ģimenē nepārvērtīsies traģēdijā, un tāpēc personīgi aicina visus ievērot vien dažus noteikumus.

Biedrības "Peldēt droši" dibinātāja Zane Gemze aicina: "Ja arī tevi satrauc bezjēdzīgi zaudētas dzīvības, pievienojies mūsu aicinājumam. Iefilmē vai ieraksti JA PELDĒT, TAD DROŠI, NEPĀRVĒRTIES SLĪKONĪ! Lieto #peldētdroši un atzīmē @peldetdrosi."

Svarīgi ir izvērtēt vietu un laiku, kur un kādos apstākļos peldēt. Nedrīkst peldēt naktī, negaisā, lielos viļņos un vienatnē. Naksnīgas peldes vienatnē romantiskas ir tikai filmās, dzīvē tas ir pārlieku liels un nevajadzīgs risks.

Nezināmās vietās vienmēr jāizpēta apkārtne. Droša peldvieta nebūs aizaugusi un būs labi pārredzama, tajā peldas arī citi cilvēki. Ja neesi pārliecināts, ka izvēlētā vieta būs droša, labāk nepeldi.

Lai peldētu, pietiek iebrist līdz krūtīm tā, lai jebkurā brīdī var nostāties uz kājām. Nevajag peldēt dziļi un tālu, jo tuvāk krastam, jo drošāk. Distanču rekordus var uzstādīt peldbaseinā, taču ezera vai upes vidū var aptrūkties spēka.

Ja peldētprasme ir nepietiekama, vienmēr pie ūdens vai atrodoties ūdens transportlīdzeklī (arī supojot) jāvelk peldveste.

Tā palīdzēs ilgāk noturēties virs ūdens un, iespējams, sasaukt palīdzību. Bērniem tādai jābūt arī tad, ja tikai rotaļājas ūdens tuvumā.

Svarīgi atcerēties, ka piepūšama veste, uzroči, peldriņķi vai matrači ir mānīga drošība, vismazākais caurumiņš var izrādīties liktenīgs. Peldriņķi maziem bērniem ir īpaši bīstami, tajos bērns var apgāzties ar galvu uz leju un vairs netikt atpakaļ.

Pat ja peldvietā ir glābēju stacija, vienmēr parūpējies, lai tevi redz ģimene vai draugi. Paziņo, ka ej ūdenī, cik ilgi plāno tur atrasties un cik tālu peldēsi.

Nekad nepeldies viens! Vecākiem uzturēšanās pie ūdens ar bērniem nav atpūta – mazie jāpieskata vienmēr. Mirklis grāmatā, žurnālā vai telefonā var izrādīties par ilgu, un bērns vairs nebūs redzams. Filmās redzētais, ka slīcējs skaļi sauks un vicināsies ar rokām, ir pilnīgi aplams, noslīkst ātri un klusu, nereti turpat blakus.

Ja esi sakarsis, ūdenī jāiet lēnām, lai nerastos krampji jeb sāpes kājās vai rokās. Šādā situācijā tās ķermeņa daļas vairs nevarēsi pakustināt, lai spētu izpeldēt līdz krastam. Tikai izcili peldētāji tādā situācijā spēj saglabāt mieru un noturēties virs ūdens.

Lēkšana ar galvu ūdenī ir bīstama arī vietās, kas ir labi zināmas un it kā drošas. Iekārtota laipiņa neliecina par drošu vietu. Apstākļi atklātā ūdenstilpē ir mainīgi, piemēram, ūdens līmenis var būt nokrities, kļuvis seklāks, zemūdens straume atnesusi neredzamu baļķi, jūrā izskalots kāds kuģa vraks. Lēciens uz galvas var beigties ar traumu vai vēl bēdīgāk.

Niršana nav rotaļa. Gan dziļumā, gan tālumā tā ir pieļaujama vien drošā un kontrolētā vietā peldbaseinā, kur ūdens ir caurredzams un dziļums zināms.

Drošas uzvedības noteikumi:

1. Bērniem norobežot piekļuvi piemājas ūdenstilpei, baseinam.

2. Nekad nepeldēt vienatnē.

3. Nebūt pārdrošam, neriskēt.

4. Nelietot alkoholu ūdenstilpju tuvumā vai laivā, jahtā, uz SUP dēļa.

5. Atklātā ūdenstilpē peldēt gar krasta līniju, nevis dziļumā.

6. Izvēlēties drošu peldvietu, kur krasts ir lēzens un ar cietu pamatni, ūdens ir stāvošs vai ar minimālu straumi, peldvieta nav aizaugusi, tuvumā nav atvaru vai citu bīstamu vietu, tā ir viegli pieejama un tajā peldas arī citi cilvēki. Latvijā ir 59 oficiālās peldvietas, to adreses var atrast šeit.

7. Atrodoties pie jebkuras ūdenstilpes, tā vienmēr vispirms jāizstaigā. Svarīgi saprast, kāda ir gultne, kur mainās dziļums, kādas ir straumes. Arī iepriekšējā nedēļā iepazīta peldvieta vienmēr jāizpēta no jauna. Visdrošāk ir peldēties oficiālajās peldvietās – vietās, kuras tam ir īpaši izveidotas, labiekārtotas un tajās dežurē glābēji.

8. Nelēkt ūdenī no tramplīna, laipas, tilta vai krasta!

9. Nelietot piepūšamos uzročus, peldriņķus – tie nav droši.

10. Vizinoties ar laivu vai nodarbojoties ar ūdenssporta veidiem, bērniem un pieaugušajiem vilkt glābšanas vesti un pārliecināties, ka tā ir pareizi uzvilkta.

11. Situācijā, kad redzi kādu nelaimē, zvanīt 112 un izvērtēt savas spējas palīdzēt. Nereti noslīkst gan slīcējs, gan glābējs.

12. Mācīties peldēt, bērnus vest uz peldēšanas un drošas uzvedības nodarbībām.

Lai sabiedrībā vairotu izpratni par peldētprasmi kā dzīvību saglabājošu prasmi un peldēšanas nozīmi veselības veicināšanā, biedrība “Peldēt droši” izveidojusi mājas lapu www.peldet.lv, kur sadaļā ESI ZINOŠS apkopota noderīga informācija par drošību uz ūdens.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu