Cik Līgas un Jāņi ir Saeimā?

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeimas deputāti Līga Kozlovska (no kreisās), Jānis Vucāns un Līga Kļaviņa piedalās Jāņu ielīgošanas pasākumā Saeimā.
Saeimas deputāti Līga Kozlovska (no kreisās), Jānis Vucāns un Līga Kļaviņa piedalās Jāņu ielīgošanas pasākumā Saeimā. Foto: Evija Trifanova/LETA

Deputātu, kuru vārds ir Jānis, skaits 14.Saeimā ir mazākais salīdzinājumā ar citiem parlamenta sasaukumiem kopš neatkarības atjaunošanas. Turpretim kopš neatkarības atgūšanas Saeimā bijušas tikai divas deputātes vārdā Līga.

14.Saeimā ir septiņi Jāņi. Līdz šim šāds Jāņu skaits ir bijis mazākais Saeimas sasaukumu vēsturē kopš neatkarības atjaunošanas. Nav gan izslēgts, ka Jāņu skaits 14. Saeimā vēl varētu mainīties, ņemot vērā, ka parlamenta sasaukuma sastāvs tā darbības laikā ir mainīgs, deputātiem atstājot savus amatus.

Līdz šim visvairāk Jāņu bijis 7. Saeimā, kur strādāja 16 deputāti ar šādu vārdu. Augstākajā padomē un 6. Saeimā bija pa 14 Jāņiem, 11. un 13.Saeimā - pa 13 Jāņiem. 12. Saeimā strādāja 12 deputāti ar vārdu Jānis, bet pa desmit Jāņiem bija 5., 8. un 9. Saeimā. 10. Saeimā tikmēr strādāja deviņi deputāti Jāņi.

Kopumā Latvijas parlamentā deputātu lokā kopš 1990.gada strādājuši 63 Jāņi.

Jānis ar lielāko stāžu Saeimas deputāta amatā ir Jānis Urbanovičs (S), kurš tikai 14. Saeimā netika ievēlēts parlamentā, bet līdz tam strādājis deviņos tā sasaukumos. Otrais lielākais sasaukumu skaits ir Jānim Reiram (JV), kurš bijis pārstāvēts septiņos Saeimas sasaukumos. Jānis Ādamsons (S) strādājis sešos Saeimas sasaukumos, bet Jānis Vucāns (ZZS), Jānis Dombrava (NA), Jānis Lagzdiņš un Jānis Tutins (S)- katrs piecos. Lagzdiņš bijis arī Augstākās padomes loceklis.

Pirmo reizi Saeimā deputāte vārdā Līga parādījās vien 12. sasaukuma laikā. Toreiz Saeimā tika ievēlēta Līga Kozlovska (ZZS). Vēlāk, 13. Saeimas laikā, parlamentā atkal nebija nevienas Līgas.

Taču 14. Saeimā ir divas deputātes, kuras sauc Līga - jau minētā Kozlovska un Līga Kļaviņa. Abas šajā sasaukumā ievēlētas no Zaļo un zemnieku savienības saraksta.

Pēc 14. Saeimas vēlēšanām izveidotajā valdībā tāpat ir pārstāvēta Līga - veselības ministre Līga Meņģelsone.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu